Cu toate ca in fiecare an imi propun sa vad filmele de Oscar inainte de decernarea statuetelor aurii, niciodata nu-mi iese socoteala. Cel putin nu cu toate filmele.
Asa se face ca abia saptamana trecuta am reusit sa vad 12 Years a slave (12 ani de sclavie), la cateva zile dupa ce a fost desemnat cel mai bun film al lui 2013 la Gala Premiilor Oscar.
Stiu, multi dintre voi veti spune ca filmele de Oscar castiga mai degraba din motive politice decat comerciale, insa 12 ani de sclavie chiar e un film bun.
Da, 12 ani de sclavie e un film bun mai ales prin prisma subiectului ales.
Unul delicat, greoi si sensibil, menit sa prezinte o realitate mult prea barbara pentru zilele noastre.
Filmul urmareste povestea adevarata a lui Solomon, un barbat afro-american liber care este rapit de langa familie.
Cat despre experienta sub sclavie din cei 12 ani… vorbim mai ales despre umilinta si violenta, dar si despre cateva momente in care derapajele de comportament ale personajului central ma fac sa ma gandesc la un film istoric cu influente SF mai degraba decat la o drama istorica.
Asta pentru ca exista cateva secvente in care avem de-a face clar cu o realitate nuantata, usor indulcita pe alocuri, ingurgitabila publicului larg.
Si nu spun asta din dorinta de mai multa violenta sau pe motiv ca nu empatizez cu personajul, ba din contra.
Manifestarile lui Solomon imi par perfect indreptatite, insa indreptatile dat fiind sistemul de referinta actual.
Ele nu-s deloc verosimile pentru realitatea americana a lui 1840.
Practic, ne referim la o societatea prezentata in 134 minute care anihileaza informatia si condamna gandirea, dar incurajeaza fara abateri dreptul de viata si de moarte asupra afro-americanilor de pe plantatie.
In esenta, vorbim despre un film deprimant, cu scene de violenta extrema (corectii cu biciul, violuri, spanzuratori) dar si cu momente de maxima incarcatura emotionanta.
Spun asta mai ales cu gandul la ideea reintregirii familiale, o nazuinta suprema a tuturor timpurilor.
Un prieten spunea ca americanii fac filme despre sclavagism si negri din acelasi motiv pentru care noi producem filme cu comunisti.
Sa pedepseasca un sistem abuziv, sa-si spele din pacate, sa-si exprime indignarea oferind premii unor productii de gen si semnaland in felul acesta la cea mai inalta scara abuzul savarsit.
La fel cum au facut si Django sau Pe aripile vantului, de exemplu.
Eu iti recomand sa urmaresti 12 ani de sclavie, dar pana atunci inchei cu trailer-ul filmului:
tot aman acest film,nu stiu de ce nu ma tenteaza sper sa ma uit..macar pt oscar 🙂
te pup!
Merita vazut!
Eu n-am vazut inca Lupul…
Niciodata nu e prea tarziu! :))
like
eu am vazut lupul 😀
eu le-am vazut pe ambele si Lupul nu mi se pare un film reusit ci mai degraba…un film putin deochiat. Asta este parerea mea. 12 ani de sclavie DA, MERITA!