Viata ne impinge adesea sa actionam de nevoie si nu din placere. Iar daca pana acum 3 luni am crezut ca fenomenul e general valabil, in vacanta din America am admirat cu cat entuziasm traiesc oamenii in California.
Ar fi multe de discutat despre cum pot altii, cert este ca la noi “trebuie sa” a inlocuit tot mai mult “mi-ar placea”. Cunosc din ce in ce mai multi oameni care muncesc strict pentru bani si nu din pasiune, fac sport din dorinta de a slabi si nu pentru a se simti mai bine si se straduiesc sa para altfel din pur interes.
Revenind la discutia despre ceaiul verde de saptamana trecuta – articol care v-a starnit interesul pare-se – va propun sa ducem dezbaterea noastra mai departe si va spun ca cel mai recent studiu privind consumul de ceai verde din tara noastra a demonstrat faptul ca majoritatea romanilor asociaza ceaiul verde cu o stare precara de sanatate.
Si cum creierul uman functioneaza mai degraba pe baza de asocieri logice decat in baza memoriei, consumul de ceai verde este sporit in caz de boala, insa capacitatea sa de preventie este ignorata, la fel si placerea gustului.
Totusi, e bine de stiut ca ceaiul verde este inainte de toate o sursa naturala de hidratare care sustine apararea naturala a organismului, si abia apoi un medicament usor sau un diuretic.
Insa obisnuinta e a doua natura… Iar din pacate, romanii nu si-au insusit inca ceaiul verde printre obiceiurile de consum, cu toate ca ceaiul verde – in varianta infuzie calda sau ice-tea – este o alternativa mult mai sanatoasa la cafea, preferata de majoritatea respondentilor.
Teanina din compozitia ceaiului se elibereza in organism mai incet decat cafeina si asta face din ceaiul verde un stimulent usor cu efect mai indelungat decat cel al cafelei. Plus ca ceaiul verde nu urca tensiunea arteriala la cote ingrijoratoare, putand fi consumat si de catre cardiaci.
Dar de unde toata informatia?
Lipton – liderul mondial al ceaiului – a comandat studiul privind consumul de ceai verde cald si rece in Romania, iar domnul Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a studiat fenomenul pe un esantion de 1200 persoane din mediul urban, cu varste intre 18 si 55 de ani.
Credeti ca se vor schimba vreodata obiceiurile proaste de consum ale romanilor?
Oare cand va functiona dezvatul vom savura impreuna un 5 o’clock tea?
Foarte bine ai punctat…eu personal vreau sa cred ca obiceiurile romanilor se vor schimba, dar am intrebat si eu cativa prieteni si mi-au spus ca ei se gandesc la ceaiul verde ca la ceva pentru slabit, si nu ca o sursa de hidratare. Cert este ca, la cate se vorbeste pe la televizor despre tot felul de alimente procesate sau injectate cu tot felul de substante, incet-incet lumea pare sa inteleaga ca totul porneste de la dorinta de a fi mai bine si de a fi sanatosi…pentru ca nu tot ce arata frumos este si bun 😀 Eu deja am inceput sa consum ceai verde si ma simt mai bine, mai energica…nu vad asta ca pe o obligatie, ci ca pe o placere 🙂
Informatia e cheia. Sper sa se propage cat mai bine si mai repede.
Eu una prefer ceaiul de busuioc, e putin mai bun la gust…nu are chiar aceleasi proprietati, dar e foarte bun… 🙂 Incerc sa ma obisnuiesc sa renunt la cofeina si sa beau ceaiuri 🙂
N-am incercat inca ceaiul de busuioc…
Iti tin pumnii, schimbarea merita!
De cele mai multe ori eu savurez ceaiul pentru ca imi place. Rar iau pastile si beau ceaiuri cand sunt bolnava. Sper sa ajunga si romanii in curand sa faca lucruri pur din placere…asta ar insemna ca suntem un popor mai fericit!
Esti un exemplu, din pacate nu-s multi ca tine.