6 femei mor in Romania in fiecare zi din cauza lui. Iar el ar putea fi infrant si acum.

poză 1Saptamana trecuta am primit o invitatie la un eveniment, o conferinta organizata de Coalitia de prevenire a cancerului de col uterin, formata la initiativa Fundatiei Renasterea, un eveniment desfasurat in plina Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Mi s-a parut interesanta ideea, asa ca m-am prezentat dornica sa iau notite.

Eram oarecum in tema cu controversatul vaccin propus inca din 2008, dar nu stiam cifre sau specificatii medicale relevante, asa ca m-am gandit ca n-ar strica putina documentare, pentru a putea transmite mesajul mai departe.

poză 2Totusi, intrunirea protocolara la care ma asteptam a intrat in doar cateva minute in topul celor mai bune si mai utile avalanse de informatii ale anului. De ce?

Ce-ai spune daca in epoca in care pana si bancurile morbide umbla nestingherite si starnesc rasul (“Pare-se ca pe lumea asta toti suntem datori cu un cancer si-un divort.”) ar exista un tip de cancer in privinta caruia n-ar trebui sa ne mai facem griji?

Eu am spus ca-mi vine greu sa cred, trebuie sa recunosc.

Totusi, dupa indelungi cercetari (incepute in anii 1980), medicii au descoperit insasi cauza determinanta a cancerului de col uterin.

Virusului declansator ii zice HPV (Human Papilloma Virus), iar tulpinile sale denumite HPV 16 si HPV 18 sunt responsabile pentru 70% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Asa cum era de dorit, inculpatului dat in vileag i s-a gasit de vreo cativa ani incoace un tratament preventiv, aplicabil la orice varsta. Atat la femei, cat si la barbati (purtatori ai virusului). Un vaccin care nu contine virus modificat, ci proteine asemanatoare cu virusul.

Practic, vaccinul învată organismul sa recunoasca virusul si să produca anticorpii necesari.

In jur de 150 de milioane de doze au fost deja administrate in U.K., Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania si Elvetia, dar si in U.S.A. si Australia (acolo unde se vaccineaza si baietii).

Statistic vorbind, in timp ce in Marea Britanie gradul de acceptabilitate al programului de vaccinare este de peste 80%, la noi este de 2-3%. Nu, nu 23% ci intre 2 si 3%.

Alte informatii?

Romania:

  • se afla pe primul loc in Uniunea Europeana dar si in Europa de Est in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin;
  • pierde zilnic 6 femei in lupta cu aceasta boala, o cifra de 4 ori mai mare decat in Europa;
  • are 40.000 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin, a doua cauza dintre afectiunile oncologice de mortalitate pentru femeile din Romania;
  • are 3000 cazuri noi de cancer de col uterin in fiecare an (de 16 ori mai mult decat media europeana);
  • are cele mai multe cazuri de cancer de col uterin la femei cu varste intre 15 si 44 de ani, cifrele depasind orice statistici pentru alta forma de cancer.

saptamana_cancer_col_uterinApropo, nu vreau sa te sperii, dar trebuie sa stii ca 80% dintre femeile cu varsta de pana la 50 de ani au – chiar daca nu banuiesc – cel puţin o dată în viaţă o infecţie cu HPV (considerată cea mai comună boală cu transmitere sexuală, iar protectia uzuala – prezervativul – nu inlatura pericolul transmiterii).

In caz ca vrei sa te vaccinezi (o poti face la orice varsta), conditia de vaccinare este testarea HPV in prealabil. Vaccinul – disponibil deja in farmacii – nu este eficient in cazul in care virusul este actualmente depistat in organism.

Cat despre programul national de vaccinare gratuita a fetitelor cu varste intre 11 si 14 ani desfasurat de Ministerul Sanatatii, am aflat ca in prezent este in faza inscrierilor, dozele necesare urmand a fi comandate in functie de numarul de doritori si disponibile in cursul acestui an.

Si pentru ca sigur vei fi interesata sa stii care este perioada de imunitate garantata de vaccinare, iti spun ca in prezent aceasta a fost in mod oficial anuntata ca fiind de 10 ani, insa exista semne potrivit carora imunitatea poate fi dobandita pe viata (desi nu a fost demonstrat inca).

Poate ca o serie de programe de informare si educare cu privire la semnificatia vaccinului impotriva HPV ne-ar fi de mare folos pentru a scapa de prejudecatile existente.

Totusi, vorbind de un subiect atat de delicat, nu-mi permit sa-ti spun ca trebuie sa faci vaccinul anti-HPV. Sper insa din tot sufletul sa-ti fi starnit interesul cu articolul asta si sa te documentezi mai in detaliul in ceea ce priveste Programul National de Screening in Strategia de Sanatate si Vaccinarea anti HPV.

Eu iti spun deschis ca voi cere o testare HPV la prima vizita la ginecolog.

P.S.: Nu uita nici de testul de screening Babes Papanicolau pentru depistarea eventualelor leziunilor precanceroase si mentinerea sub control a unei potentiale infectii. Se face gratuit pe baza trimiterii de la medicul de familie si este recomandat o data pe an.

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
8 comentarii despre "6 femei mor in Romania in fiecare zi din cauza lui. Iar el ar putea fi infrant si acum."
    1. Multumesc, asemenea.
      Cred ca m-au facut din fabrica “elevul din prima banca, mereu insistent”. Iar cu un asemenea subiect…

  1. “dupa indelungi cercetari (incepute in anii 1980), medicii au descoperit insasi cauza determinanta a cancerului de col uterin…Human Papilloma Virus este responsabil pentru 70% din cazurile cancer de col uterin “.Ar trebui cercetata mai in amanunt aceasta boala pentru ca poti fi ok ca femeie, fara HPV sau alte ‘antecedente’ si sa te trezesti ca intr-o zi iti fuge viata ,si, cand cauti raspunsul la intrebarea ” cum e posibil?” sa fie un “nu stim..”

  2. Din cate stiu, vaccinul are o gramada de reactii adverse. In SUA si Canada vaccinul a fost interzis deoarece a produs peste 18 decese si peste 600 de cazuri de alte complicatii grave. Exista peste 8800 de cazuri raportate ca fiind efecte adverse dupa administrarea acestui vaccin. Multe somitati medicale cred ca acestea sunt doar o parte iar multe efecte adverse nu au fost inca aduse la cunostinta autoritatilor medicale. Vaccinul nu este eficient impotriva tuturor tulpinilor de HPV. Este creat pentru a asigura protectia impotriva a patru tulpini din cele 15 raspunzatoare de aparitia si dezvoltarea cancerului de col uterin.

  3. Parintii mei sunt medici de familie. Mama, foarte stresata, mult prea protectoare, devine chiar agresiva cand ma imbolnavesc sau ma simt rau. Tata, la polul opus, lasa impresia ca nimic din ce se intampla nu e grav, chiar si cand e,dar actioneaza in consecinta iar asta il ajuta sa fie mai relaxat. Cand aveam vreo 17 ani a aparut controversatul vaccin. Evident, discutii- mama insista obsesiv sa il fac, tata era sceptic iar eu, nestiind prea multe despre subiect, am zis un nu hotarat. Desi alegerea mea nu a fost prea bine primita, a fost respectata. Dupa cativa ani m-am mai “copt” si am ales sa il fac. Am cam stat stresata sa nu mor subit sau sa patesc ceva, dar a fost totul in regula. Nu m-am simtit rau in niciun fel, desi sunt ipohondra uneori iar acum, la 26 de ani, chiar ma bucur ca l-am facut. Daca as avea un copil, as face tot posibilul sa beneficieze de pe urma progreselor numite “vaccinuri”. Toate vaccinurile.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.