Atunci cand am ales vacanta in Zanzibar (Tanzania) am stiut ca pregatirile vor fi solicitante.
Si-o spun, desigur, cu gandul la masurile de prevenire a bolilor tropicale. Asta inainte de toate…
Aflata la est de Africa, la numai 20 km distanta de continent, intr-o zona subecuatoriala, insula Zanzibar este o destinatie deopotriva exotica si salbatica.
Cu plaje paradisiace si un nesfarsit nisip alb si fin, dar si asezari insalubre – aparent lasate in paragina – cotropite de prea multa saracie si mizerie pentru secolul 21.
Si multe insecte pe metru patrat, majoritatea cu mai multe picioare decat prevede legea… cum era sa uit?
Am fost, carevasazica, avertizati inca de la Bucuresti de riscul de contaminare la care ne expunem.
Ni s-a spus, totodata, ca pericolele s-ar putea dovedi mai mici sau mai mari, in functie de imunitatea la care ne raportam.
Am optat sa ne informam direct de la sursa: Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes din Bucuresti.
Altfel spus, ne-am programat din vreme la o vizita la medic si timp de mai bine de 1 ora am avut acolo ocazia sa aducem in discutie toate temerile si miturile documentate anterior alaturi de Doctor Google.
Apoi, in cunostinta de cauza am pledat pentru tratamentele preventive recomandate:
– vaccin contra febrei galbene (activare la 10 zile de la administrare, fara reactii adverse in cazul nostru, valabilitate 10 ani);
– pastile contra malariei (Eloquine: administrare saptamanala, prima doza ingerata cu 2 – 3 zile inainte de plecare, tratament pe perioada sederii plus alte doua saptamani ulterioare).
Fireste, ar mai fi de spus ca pastilele acestea se importa la Bucuresti doar de doua ori pe an si sunt disponibile exclusiv in farmaciile 2NA si Academiei si la Spitalul Victor Babes.
Mai mult decat atat… plutesc ceva suspiciuni asupra efectelor adverse ale lui Eloquine.
In speta insomnii si depresii, de care noi n-am avut insa ghinionul sa ne lipim.
Cat despre variantele alternative de tratament, legendele spun ca Malarone (administrare zilnica: o zi inainte de plecare, pe durata sederii in zona de risc si 7 zile dupa intoarcere) ar putea fi o solutie castigatoare.
Cu o concentratie de substanta activa mult mai mica decat Eloquine (pastilele sunt pe baza de chinina, substanta continuta si de apa tonica), Malarone se banuieste a fi cu mult mai usor de tolerat pentru ficat.
Beleaua este ca Malarone nu se gaseste nicaieri in Romania.
Mai mult decat atat, pastila se poate cumpara doar cu prescriptie medicala.
Cu alte cuvinte… singura varianta ar fi sa pleci cu reteta din Romania si sa incerci sa-ti cumperi Malarone fie la destinatie, fie de undeva de pe traseu.
Atentie, insa: atat Malarone (pe perioada administrarii), cat si Eloquine (pe perioada administrarii si 2 – 3 luni dupa incheierea tratamentului) obisnuiesc sa dea contractii.
Asociate, deci, cu primele luni de sarcina, pastilele ar putea echivala cu un avort spontan.
Restrictiile si temerile nu se aplica, totusi, in cazul barbatilor.
Iar acum, in caz ca nu te-ai speriat deja prea tare… inchei prin a-ti spune cum ne-am distract suplimentar pentru deplasarea ulterioara in Africa de Sud.
Tot cu cateva injectii, de data aceasta altele (niciuna obligatorie, fiecare recomandata).
Respectiv:
– vaccin contra febrei tifoide;
– vaccin antitetanos;
– vaccin contra hepatitei A;
– vaccin antipoliomielita.
Toate se activeaza la 10 zile de la injectare, asa ca ai face bine sa nu zabovesti prea mult intru administrarea lor in caz ca te pregatesti de plecare!
Apropo, eu mi le-am facut pe toate 4 in aceeasi zi si n-am avut parte de reactii adverse.
Cat despre din pacate deja celebra Ebola… focarul de infectie se gaseste momentan in zona de vest si nord vest a continentului african, nicidecum in arealele despre care ti-am povestit mai sus.
Sanatate si plimbare frumoasa!
E bine de ştiut!:)
Buna,
Andreea de unde ti-ai cupmparat salopeta albastra?
Multumesc!
Asos.com, dar o am de vreo 2-3 ani.
Bine de stiut, de-om ajunge si noi pe acolo vreodata …
Buna,Andreea as vrea sa te intreb cat te-a costat fiecare vaccin si Eloquine si la ce medic ai fost?Multumesc.
Bună!
Avem in plan o vacanta in Zanzibar. Dar imi este groaza de păianjeni. Cand ai spus vietăți cu fff multe picioare te-ai referit la păianjeni? Saaaau erau omizi, gandacei, insecte d’astea pașnice :)))
Mulțumesc.
Am eu 6 cutii a cite 12 pastile, 50 euro/cutie. Am trait in NIgeria 6 luni si spre final am renuntat la a mai lua Malarone, intrucit am intrat in sezonul uscat, fara tintari. Pot sa impartasesc si din experientele efectelor secundare celor interesati. [email protected]