Dacă ajungi la Barcelona, SAGRADA FAMILIA este primul obiectiv turistic pe care ar trebui să-l bifezi. Genul de obiectiv care te copleșește de la prima vedere.
Lăsând deoparte grandoarea de nedescris, biserica în stil modernist te năucește cu detaliile sale arhitecturale demne de geniul lui Antoni Gaudi.
Sursa foto: Google.
Înălțimea totală este de 170 metri, cu un metru mai mică decât înalțimea unui deal de lângă Barcelona. Deloc întâmplător, deoarece Gaudi credea că lucrarea sa nu trebuie să fie mai înaltă decât lucrarea lui Dumnezeu.
Biserica are 18 turnuri, simbolizând 12 apostoli, 4 evangheliști, pe Sfânta Fecioară și Iisus Hristos (acesta fiind turnul central, cel mai înalt dintre toate, aflat încă în lucru).
Odată ajuns, prima nedumerire este legată de intrarea principală. Oare care dintre laturi este fața bisericii?!
Biserica are 3 fațade: a nașterii, a gloriei (intrarea principală), a patimilor.
Am avut norocul ca vara aceasta să văd Sagrada Familia pentru a 3-a oară în viață.
Tot cu schelele montate, dar vădit schimbată față de cum o cunoscusem eu în 2009.
Cu toate că cei 8 ani distanță pălesc în fața perioadei scurse de la demararea lucrărilor în 1882. Tot de atunci se lucrează aproape neîncetat. Însuși Gaudi și-a dedicat 40 de ani din viață acestui proiect…
Cât despre investiția uriașă (de ordinul zecilor de milioane de euro anual), în prezent construcția se finanțează din donații private, dar și cu ajutorul biletelor de intrare (le găsești la casa de bilete sau online, iar intrarea se face exclusiv în ziua și la ora indicată). Nu te baza că vei găsi bilete pentru ziua în curs sau pentru a doua zi, cererea este foarte mare.
Iar acum, în 2017, parcă nici termenul dorit pentru finalizare (2026) nu mai pare așa îndepărtat. Cu toate că o estimare mai realistă vorbește despre finalizarea bisericii în 1930 – 1932.
Apropo de 2026, este anul în care se comemorează 100 de ani de la moartea lui Gaudi, călcat de tramvai în 1926.
Unde mai pui faptul că echipa contemporană de arhitecți s-ar fi chinuit din cale afară până să reușească să descifreze geniul lui Gaudi. Legenda spune că incendiul provocat în 1936 cu ocazia Războiului Civil Spaniol ar fi distrus planurile lăsate de acesta.
De altfel, filmulețul 3D ce înfățișează capodopera finalizată ar putea fi concludent pentru finalizare.
Doamne ajută să vedem cu ochii noștri SAGRADA FAMILIA gata! În toată splendoarea ei, așa cum a proiectat-o marele Gaudi.
Și, totuși, acest articol nu-și propune să-ți țină o lecție de istorie. E plin www-ul cu informații legate de construcție.
Însă n-aș fi putut să-ți arăt o altă ținută smart casual de vacanță fără să-ți vorbesc – măcar pe scurt – și despre locația incredibilă din spatele meu. Greu de cuprins în întregime de lentila aparatului foto.
Credit foto: Cabral.
În foto port: top multicolor no name luat din Phi Phi Island (Thailanda), fustă Zara, vestă Asos, espadrile Ale-Hop (Gift Shop Spania), șapcă no name luată din Ibiza, ochelari de soare Ale-Hop, mini rucsac Guess.
Cat de mult imi doresc s-ajung sa vad si eu Barcelona! <3
L-am vazut. il recomand cu mare drag!