Săptămâna trecută am avut parte de câteva zile de concediu.
Însă pe lângă biletul de voie (cu care nu mi-am propus să-ți scot ochii, poate încă numeri zilele până intri și tu în libere), în deplasarea aceasta am avut inclusă și o cazare mai altfel.
Altfel din mai multe puncte de vedere, însă în cele ce urmează mă voi referi strict la sistemul de răcire pe care l-am întâlnit în drumurile noastre.
Doar ți-am promis aici pe blog și o serie de propuneri din categoria Home Design.
Concret, zilele trecute ne-am răcorit dormitorul folosind un sistem de răcire pe care nu l-am mai întâlnit până acum, un fel de „aer condiționat” natural, fără freon.
E drept, impropriu spus „aer condiționat”, atâta timp cât principiile de funcționare sunt diferite. Generic, este vorba despre un altfel de sistem de răcire/ încălzire destinat spațiilor de locuit. Însă în cele ce urmează l-am denumit „aer condiționat” natural pentru a-ți face mai ușor o idee legată de utilitatea sa în cadrul încăperilor în care este instalat.
Încăperi pe care poate să le răcească/ încălzească în intervalul 19 – 28 grade Celsius.
Unu la mână, sistemul de răcire/ încălzire funcționează cu o centrală cu pompă de căldură.
Mai departe, mă voi baza pe mărturiile gazdei și îți voi povesti din cazul său aplicat. Așadar, în cazul de față centrala folosește aerul natural găsit în a doua pânză freatică (izvor geotermal situat la 80 metri adâncime). Aceeași ce deservește casei și pentru aprovizionarea cu apă curentă.
Teoretic, aerul din a doua pânză freatică a zonei (Delta Dunării) are în stare naturală o temperatură de aproximativ 16 grade Celsius. Însă sistemul de răcire/ încălzire despre care îți povestesc permite reglarea temperaturii dorite în camere, în intervalul valoric amintit și mai sus.
Altfel, e de săpat, nu glumă! Însă ai putea avea în vedere opțiunea aceasta în cazul în care oricum forezi pentru un puț.
În ceea ce privește cheltuielile, investiția inițială fusese cu aproximativ 35% mai mare decât în cazul unei centrale termice „de modă veche”. Însă cheltuiala pare să se amortizeze rapid grație facturilor cu mult reduse și lipsei consumabilelor.
Acestea fiind spuse, poate ai aflat ceva nou, poate ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă sistemul acesta de răcire/ încălzire… Nu voi intra în și mai multe detalii pe subiect.
În primul rând fiindcă mi-aș prinde urechile în explicații fizice ce mă depășesc din punct de vedere complexitate.
În al doilea rând fiindcă aceasta nu este o lucrare de dizertație, iar în cazul în care ți-am captat interesul îți recomand să continui documentarea dintr-o sursă acreditată.