Saptamana trecuta am aflat ca – indiferent de factorii genetici – in adolescenta poti sa cresti in inaltime cu pana la 1 cm pe an suplimentar doar consumand zilnic lapte.
La naiba! Oi fi eu in negare cand vine vorba de varsta, dar maine-poimaine fac 27 si orice as face nu-mi pot pacali organismul ca sunt inca adolescenta. 🙁
Dar mi-ar fi placut sa aflu lucrul asta acum ceva ani…
Insa abia saptamana trecuta am participat la o intalnire cu medicul nutritionist Mihaela Bilic. Si am purtat o discutie referitoare la aportul consumului de lactate la o viata sanatoasa.
Haideti sa vorbim putin despre lapte si produsele lactate. Va promit cateva informatii tare interesante.
Laptele e un aliment de baza si reprezinta probabil cea mai importanta sursa de calciu pentru organism. Si asta pentru ca, spre deosebire de calciul din vegetale sau din galbenusul de ou, calciul din lapte se absoarbe in organism in proportie mult mai mare.
Tocmai de aceea ar fi ideal sa consumam 750 ml de lapte zilnic sau echivalentul sau in produse lactate. Si cand spun echivalent nu ma refer la cantitate, ci la aportul caloric si nutritiv. Spre deosebire de lapte, branzeturile nu se pot numi alimente de baza si se consuma in cantitati mai mici.
Cu toate acestea, romanii consuma in medie doar echivalentul a 100 ml de lapte zilnic. Foarte putin si chiar ingrijorator.
Laptele contine 87% apa, asa ca e in primul rand o sursa buna de hidratare. El poate fi consumat ca atare – in varianta calda sau rece – in combinatie cu putina sare, pentru o si mai buna absorbtie de calciu in organism sau cu putina miere, inainte de culcare. In combinatie cu mierea, laptele relaxeaza creierul.
Tot la capitolul asocieri am aflat ca cafeaua cu lapte, dar si laptele cu cacao potolesc foamea, fiind recomandate inainte de masa, in timp ce la sfarsitul mesei, dupa ce se instaleaza senzatia de satietate, e bine sa consumam cafea simpla.
Indiferent de varianta aleasa, consumul de laptele se recomanda persoanelor de toate varstele, inclusiv femeilor care alapteaza – eventual in varianta light cu 0,1% grasime, pentru slabit. Acestea risca sa-si pierda calciul din organism prin transfer catre copil si au nevoie de un aport consistent de calciu.
Despre branza am aflat ca ajuta, protejeaza si remineralizeaza smaltul dintilor, avand totodata efect anti-carii deoarece modifica usor ph-ul din gura. Stiu francezii ce stiu, nu degeaba isi incheie fiecare masa cu un platou de branzeturi in loc de prajituri.
Am fost apoi curioasa daca si iaurturile cu fructe fac parte tot din categoria produselor lactate si am aflat – asa cum banuiam – ca nu, insa iaurturile cu fructe se pot consuma ca si desert, avand un aport caloric asemanator cu inghetata.
Dar informatia care m-a impresionat cel mai tare a fost faptul ca parmezanul ar putea fi sinonim pentru pudra de calciu, fiind produsul lactat din care organismul asimileaza cel mai bine calciul. Tocmai din acest motiv ar fi ideal sa consumam zilnic 2 lingurite de parmezan ras peste orice mancare.
Voi cat de multe lactate consumati?
Si ce recomandari aveti?
Pai de cand m-am apucat de cura mananc aproape n fiecare dimineata iaurt de 0.1% cu tarate de ovaz, la pranz iarasi consum branza (in salata) si cateodata se mai intampla sa-mi fac si seara salata daca nu am timp sa-mi gatesc altceva.
Daca mai adaugi si cate un pahar de lapte ajungi la dieta perfecta.
100 ml pe zi?e mult la mine 😀 ..consum 100 ml la 2 luni.Imi place gustul laptelui,imi place mai ales cel de tara,dar…
am un soi de intoleranta la lapte: imi creeaza crampe.Nici macar orez cu lapte sau crema de zahar ars nu pot consuma din cauza ca au lapte mult.
iaurtul nu imi creeaza aceste probleme dar pur si simplu nu ma atrage ca aliment.Stiu:uneori ma gandesc ca as putea avea mai multa vointa si sa imi impun sa consum
in schimb branza e unul din alimentele mele preferate,dar binenteles ca nu poti manca branza la orice,desi la unele ciorbe pun cubulete de branza atunci cand o servesc si e super.
Dar poate mananci echivalentul a 100 ml de lapte: 2 feliute de branza pe zi ar ajunge. Cat pentru 100 ml de lapte, nu 750 ml, asa cum ar fi ideal.
Intoleranta la lactate? Nasol, am mai auzit dar nu stiu foarte multe despre subiectul asta. Apar reactii alergice pe piele?
la mine cel putin nu apare nici o reactie alergica pe piele
singurul simptom e legat de crampe,balonarea,intr-un cuvant 😮 senzatie de disconfort gastric…si se manifesta cam la 2 ore de la consumare…si daca consum mai mult ma tine disconfortul si 2-3 zile…
mananc iaurt mult dar nu pot sa nu ma gandesc ca, corpul vacii produce lapte pentru a-si hrani propriul “copil” si deci nu este la fel de hranitor si pentru oameni. prin extrapolare, ar insemna ca si laptele femeii sa fie bun si pentru altii, nu? si nu multi stiu ca laptele trebuie “mancat” nu baut ca sa aiba cat de cat un efect bun…nu il bei ca pe apa ci cu inghitituri mici si rare…ehee, practica ne omoara ca teoria o stie toata lumea
asta e deja reclama la Albalact :))
Daca citesti textul vei vedea ca nu am dat nici un nume de brand. Dar da, cei de la Zuzu au organizat evenimentul. Mai departe, reclama arata altfel…
In ultima perioada,consum in fiecare zi lapte-in jur de 500 ml:)si in ultima perioada m-am înăltat mult! 🙂
Buna,
Cu riscul de a parea malitioasa , te sfatuiesc sa te rezumi la ce cunosti si sa ii lasi pe altii mai priceputi sa scrie despre nutritie (nu, nu Mihaela Bilic). Pledoaria asta pro lapte e o porcarie, iar poza cu ZUZU din final e cireasa de pe tort. Decat sa bei o zeama pasteurizata, strecurata si lipsita de toate proprietatile lactatelor, mai bine te lipsesti.
No offence
Ti se pare ca incerc sa vand ceva cu forta?
Am redat o serie de informatii care mi s-au parut interesante. Informatii care s-ar putea sa le fie folositoare si celor care citesc.
Mai departe, nu pretind sa-mi dea sau nu cineva dreptate, ca nu-s vreun guru. Fiecare om e liber sa-si filtreze singur informatia care ii parvine si s-o foloseasca asa cum crede. Dar de aici pana la a-mi sugera ce sa scriu si ce sa nu scriu la mine pe blog…
Multumesc pentru sfat, am stat si m-am gandit daca ai dreptate. Totusi, nu platesti vreun abonament pentru blogul meu care sa-ti garanteze ca scriu despre ce vrei tu sa citesti. La fel, fara suparare!
Cat despre laptele din comert… atata timp cat nu avem fiecare cate o vacuta in spatele blocului care sa ne dea dimineata lapte proaspat, cred ca e o varianta ok.
Chiar azi ma uitam pe Kanal D la “Draga mea prietena” a Gabrielei Cristea. Si venise Carmen Bruma sa isi prezinte cartea 3S,pe care de altfel am sa o si cumpar,pentru 45 de lei merita (are program pentru 40 de zile si pe fiecare zi iti arata ce sa mananci + un dvd cu exercitii usoare).Asa..si zicea ca nu e indicat sa consumam iaurturi si lactate “light”..gen 0,1% grasime.Ci cel mai indicat e de la 1,5% pana la 2% maxim pentru ca si grasimea aia areun rol important si cica,daca e fara grasime isi pierde proprietatile ..nu stiu cum..(exact cum a zis si Andreea mai sus..pana la urma faza cu 0,1% grasime cica de slabit e o vrajeala a producatorului de a-si vinde produsul)..a mai zis ea ceva dar nu am fost atenta ca imi faceam unghile:)))
Si la faza cu produsele bio.Cica sa fim atenti ca multi comercianti profita de febra asta “eco” pentru a-si prezenta produsele ca fiind bio,cand de fapt ele nu sunt si ca trebuie sa avem grija cand optam pentru un produs,sa ne uitam dupa nu stiu ce bulina de pe ambalaj care atesta ca e bio.Si a mai precizat ca noi chiar daca folosim in totalitate produse bio,asta nu o sa ne ajute neparat la slabit si a dat si un exemplu : “degeaba o napolitana e bio,ca ea nu te ajuta la slabit.Are acelasi aport caloric,doar ca e fabricata din materie prima mai “safe” pentru oragnismul nostru”. ( nu am reprodus cuvant cu cuvant,dar ca aia era ideea).
Va recomand sa va uitati la emisiune,eu am descoperit-o de vreo saptamana de cand am intrat in sesiune si am timp liber dimineata.Gasiti extrem de multe sfaturi folositoare si este o emisiune unde nu se barfeste ca la usa cortului ca prin alte parti.Chiar imi afce placere sa ma uit.Pupici fetelor!
Siu o intrebare pentru Andreea.Eu beau in disperare iaurt de baut,mai ales vara cand mananc cate un sadvis cu branza si rosi si sunca asa :D, nu pot sa stau fara.Cat de sanatos este?Adica,ma gandesc ca in primul rand nu e sanatos ca are substante care sa il faca sa reziste mai mult pe raft + ca nu e din ala facut in casa cu iaurtiera noastra si pe langa asta i s-a modificat si structura ca sa devina lichid,deci..mi-am pus intrebarea asta,dar ma pricep la nutritie ca nuca-n perete.
Si mie imi place laptele! Desi la un moment dat ma gandeam ca atunci cand esti mic bei lapte pentru a creste mare, dar cand deja esti mare, de ce mai bei?
Nu a pus stapanire pe mine intrebarea, pentru ca imi place laptele si nu as putea renunta la el.
Chestia cu parmezanul e foarte interesanta si de retinut!
Si eu ce sa fac daca nu-mi place laptele? nici branzeturile…imi provoaca greturi… Stiu ca ar trebuie sa consum lactate, dar na, din cand in cand mai mananc cate un iaurt…
Nici sotul meu nu consuma lactate de mic, probabil are si intoleranta la ele si nu le suporta, efectiv, insa un sos de iaurt gen tzatziki sau o crema de branza cu marar – in general orice branza careia reusesc sa ii camuflez mirosul si gustul de lapte cu diverse verdeturi si condimente ii place, incearca si tu :-).
Eu beau lapte cu un conținut minim de lactoza deoarece am intoleranta la ea…ai idee dacă este un produs sănătos? Multumesc frumos!!
eu beau lapte pt ca imi calmeaza durerile de stomac 🙂 ma ajuta la ulcer acele bacterii lactice care se gasesc si in unele medicamente pt stomac..doctorul mi a recomandat sa beau in fiecare zi un pahar de lapte
am auzit de la unele persoane ca laptele ar fi cauza celulitei sau ma rog printre cauzele ei si ca nu ar fi bun pt organism 🙂
Eu iubesc laptele, si branza de toate felurile si iaurtul…insa din pacate sunt teorii care sustin ca laptele nu este tocmai potrivit pentru hrana adultilor, deoarece contine hormoni de crestere care noua ne fac rau. Si intr-adevar, am observat ca digestia mea este mai lenta cand beau lapte si ca ma ingras destul de repede in perioadele cand consum multe lactate. Si da, laptele dulce si dulciurile (combinatia mea preferata… 🙁 ), favorizeaza celulita… Asa ca eu personal am redus cantitatea de lapte dulce – de la 1 litru la 2 zile la cam un litru la 2 saptamani. La branzeturi insa nu pot renunta, sunt un aliment de baza pentru mine, mai ales ca nu prea mananc carne. Mai nou am descoperit branza de capra de la o anumita firma, care este delicioasa!
Nu stiam cat lapte este recomandat sa bei zilnic, dar stiu ca atunci cand imi cumpar o cutie de lapte nu o las pana nu o termin 🙂
Sa nu mai vorbesc cand imi trimite bunica mea de la vacuta din curte :)))
Beau lapte zilnic. Laptele si branza sunt singurele alimente la care nu cred ca as putea renunta definitiv vreodata.:D
Eu stiu ca in ultima perioada au aparut nenumarate studii si articole impotriva lactatelor 🙁 Dar totusi,vorba ta….e ciudat ca toti cei care recomanda lactatele ca fiind sanatoase sa fie incompetenti.
Chiar nu stiu ce sa mai cred….desi prefer varianta ¨buna¨ de care zici tu in articol,pentru ca mie imi place laptele si branza si smantana de nu mai pot:))
Ow,ultimul detaliu : 100 de multumesc pt partea referitoare la parmesan,l-am descoperit curand si inca eram indecisa daca sa-l fac sau nu ¨membru al familiei¨ :))
Acum vreo luna am inlocui laptele de vaca cu cel din soia. Nu este niciun capriciu, pur si simplu imi place mult mai mult la gust, mai ales in combinatie cu cerealele de dimineata. As vrea sa stiu daca aceasta schimbare imi va afecta metabolismul in vreun fel, desi laptele din soia are si el Calciu si proteine. Sincera sa fiu, am gustat la un moment dat niste lapte proaspat de vaca si mi s-a intors stomacul pe dos. Laptele din soia are o aroma delicata si e super bun in cafea !
este adevarat ca putem creste in inaltime daca bem lapte in fiecare zi?
”Cu lactatele avem o mare problemă. Să vorbim întâi despre laptele dulce animal. Ce este acesta? Este un amestec complet şi complex care are misiunea să facă să crească repede şi mare puiul văcuţei. Şi ce trebuie să conţină? O mulţime de hormoni de creştere, multe proteine şi foarte multe grăsimi care să-l ajute să crească repede. Toate aceste principii ajung în corpul meu atunci când le mănânc. Dacă am ajuns deja la vârsta maturităţii, hormonii aceştia de creştere nu mă vor înălţa, dar mă vor îngrăşa. Şi mă îngraşă şi pentru că am foarte multă grăsime adusă din lactatele respective”,
si eu am intoleranta la orce fel de lactate dar am scos de mult din dieta lactatele nici prin gand nu imi trece sa le reiau nu imi face bn tot timoul sant imbalonata si ma doare capu asa ca am scos din dieta orce produs din lactate in schimb consum branza soia si lapte soia migdale si cocos