Nu stiu cum se face dar noi, femeile, suntem urmarite la tot pasul de acest Eu cu ce ma imbrac? obsesiv.
De fapt, m-as putea arunca mai departe de atat si as exclama ca primul nostru gand zilnic e legat de hainele pe care ne dorim sa le purtam.
Indiferent ca-i o banala zi de marti sau ca e weekend si plecam la iarba verde, ne dorim haine care sa ne puna in valoare, in conditii de maxim confort. Termic, cromatic, dar mai ales psihic.
Hainele sunt o carte de vizita, asa ca atentia pentru etichete si sugestii vestimentare e un atu la purtator. Unul care sa incadreze perfect personalitatea descrisa altfel in termeni tehnici in Curriculum Vitae.
Asadar, acest articol nu-si propune sa intre in randul manualelor de fashion, dar vine sa decripteze cateva mesaje din spatele acestor dress code-uri de care – nu de putine ori – ne lovim fara pic de efort.
Black tie, white tie, cocktail attire, smart casual sau business sunt cateva stiluri vestimentare ghidate dupa indicatii precise. Am facut ceva documentare pe subiect si a reiesit ca lucrurile stau cam asa:
Impune rochia lunga.
Contrar tuturor asteptarilor, insa, rochia pentru black tie nu trebuie neaparat sa stearga podeaua.
Lungimea ei ar fi bine, totusi, s-o incadreze intr-una din categoriile permise: “rochia de ceai” (cu tivul intre linia genunchilor si cea a gleznelor), “rochia de balerina” (taiata pana la nivelul gleznelor), rochia lunga pana in pamant (preferata in cele mai multe situatii).
Tinuta black tie se completeaza si accesorizeaza fie cu o capa, fie cu o blana sau o pelerina eleganta, bijuterii de ocazie si tocuri inalte.
Este acel dress code de elita, vazut ca un upgrade al black tie – daca imi permiti – adoptat la evenimente de nivelul dineurilor de stat, evenimentelor Casei Regale, balurilor de caritate sau de strangere de fonduri, galelor de decernare de premii sau distinctii, nuntilor.
Indubitabil, white tie dicteaza purtarea unei rochii lungi. Cel putin pana la glezne, in teorie. Desi tot cea lunga pana in pamant pare alegerea ideala.
Apoi, statistic vorbind, rochia de white tie ar fi indicat sa aiba decolteu. Nu unul din care sa se reverse un bust proeminent, ca din copertile revistelor pentru adulti, desigur. Unul finut si elegant.
Pentru un plus termic, rochia lunga se mixeaza cu o capa, o pelerina sau un sal, in general de culoare neagra.
Se recomanda bijuteriile elegante (perlele sunt o idee buna), o tiara fixata pe parul prins in coc, manusile albe (acestea se scot doar pe durata cinei), o geanta in stil clutch. Si fiindca ceasul n-are ce cauta in povestea white tie, ar fi mai bine sa-l lasi acasa.
Cat despre materiale si croieli ideale, specialistii ne sugereaza satinul, matasea, dantela, taftaua, catifeaua, paietele, volanele, broderia.
Alege sa porti o rochie 3/4, lunga pana la genunchi.
Ori o combinatie de fusta/ pantaloni si o bluza eleganta.
Poarta cu incredere culori tari, pasteluri si chiar imprimeuri, dar nu uita nici de celebra si batrana little black dress, fiindca se poate dovedi solutia ideala.
Smart casual
Libertatea in exprimare face casa buna cu stilul acesta vestimentar.
Totusi, si aici ne lovim de cateva indicatii pretioase de-ale stilistilor.
Se recomanda mixul de fuste si pantalonii (de evitat blugii) cu bluze, topuri (fara logo-uri si mesaje), cardiganuri, pulovere sau sacouri.
In rest, alege sa porti pantofi ori ghete, jachete (de evitat denimul), bijuterii de zi si un ceas.
Vedetele incontestabile ale stilului raman fustele creion cu talie inalta si bluzele de matase.
Chiar si asa… creativitatea e permisa oricand vine vorba de moda, asa ca nu te sfii sa creezi combinatii variate pe aceeasi tema.
Cat despre cromatica, se recomanda culorile neutre.
Cu alte cuvinte, poti alege cu incredere tinute compuse din piese vestimentare albe, negre, gri, bej, nude, ocru, pe care sa le scoti in evidenta cu accesorii bine alese.
Atat deocamdata, sper sa-ti prinda bine!
Foarte interesant! Multam’
Sa folosesti cu placere. Si eleganta! 🙂