Abia atunci cand m-am mutat de la mama de acasa am descoperit cu adevarat cat de mult imi place sa gatesc. Ca la mama acasa… stii si tu cum sta treaba. Dar sa tot fie vreo 5 ani de atunci, ca nu mai sunt nici eu vreo pustoaica.
Si pentru ca placerea si priceperea nu merg neaparat mana in mana, dar eu simt ”chemarea” de ceva vreme, am insistat si m-am incapatanat sa gatesc pana cand… sosul meu de carbonara a devenit sos autentic de carbonara, friptura – baituita in fel de fel de uleiuri, unturi si ierburi aromatice – a iesit frageda, iar salatele au iesit legate, cu tot cu dressing-ul facut in casa.
Ba chiar am reusit sa execut si-un drob mai altfel de Paste – la indicatiile nasului – acum vreo 2 saptamani. Si cum a fost devorat pana la ultima firimitura si cel din urma pui de balta tocat, trag concluzia – si speranta – ca am facut o treaba destul de buna.
Dar pentru ca nu mi-am propus sa ma laud cu felul in care gatesc, ci doar sa vorbesc despre pasiunea mea, trebuie sa recunosc ca la prajituri am ramas aproape la fel de novice ca la 10 ani. Pentru ca da, ”talentul” culinar ma chinuia si ma bantuia inca de pe atunci. De pe vremea cand ”tartele” si ”checurile” mele ajungeau, invariabil, pe ghena blocului. Cu tot cu cratita aferenta, si asta era beleaua cea mai mare. Asta fiindca era destul de greu de explicat mamei unde dispare zestrea ei.
Dar ce inseamna 18 ani de nepricepere la prajituri dintr-o viata de om? 🙂
Nu pot sa ma dau eu batuta asa, cu una cu doua. Sau fie, cu mai multe incercari nereusite. Si asta pentru ca presimt ca intr-o zi o sa prepar un cheesecake minune, iar gandul asta ma ambitioneaza sa-i chinui in continuare pe toti ai mei cu ”tiramisu wanna be” si cremsnit rasturnat in farfurie.
Si pentru ca initiativa celor de la BEKO, respectiv un concurs de gatit intre bloggeri, m-a cucerit pe loc, am acceptat fara sa clipesc invitatia la BlogChef.
Asa ca in saptamanile care urmeaza ma fac femeie de casa si ma lupt in retete cu alti 3 bloggeri, respectiv cu Cetin Ametcea, Radu Bazavan si Sebastian Bargau.
Lupta se anunta a fi stransa si incrancenata, asa ca ma apuc serios de meditatii si scot la inaintare artileria grea.
In plus, o sa ma dau de 3 ori peste cap – precum calul lui Fat Frumos – ma pun cu burta pe carte – aia de bucate – in amintirea sesiunilor nedormite, poate ma mut cateva zile la nasul Fodor acasa, macar sa-mi mai arate si el ceva secrete gastronomice nemaiauzite. Secrete cu care sa le scot baietilor bucataria din cap.
Apropo, cine-a fost ala de-a zis ca ei, barbatii, sunt ce-i mai buni bucatari?
Asta urmeaza sa vedem. 🙂 (Pacat ca emoticon-urile astea n-au prevazut si rasul malefic…)
Pai ce, eu am fost degeaba numai buna de maritat la 25 de primaveri?
Cu toate ca, daca stau mai bine sa ma gandesc, eu eram gata de maritis dupa prima ciorbita gatita, parca asa era o vorba romaneasca. Dar daca n-a fost gata printul broscoi…
Dar fiindca nu-i loc de reprosuri, ci doar de lupta dreapta, te anunt ca am urgenta nevoie de ajutorul tau. Asa ca te invit sa comentezi. De fapt, te invit sa-mi propui ce sa gatesc pentru concurs printr-un comentariu la articolul asta. Un comentariu in care fie imi dai reteta exacta, fie numele preparatului si cateva indicatii de pregatire.
Iar termenul limita de inscriere a retetei tale in concurs este vineri, 24.05.2013, ora 11:00.
Si fiindca unde-i munca e si rasplata – Ptiu, sa nu ma deochi, ce s-au lipit de mine azi vorbele de Duh – daca reteta ta e aleasa castigatoare aici pe blog, nu numai c-o s-o vezi pregatita de mine, pozata si raspozata si filmata in tot online-ul, dar poti sa si castigi un super PREMIU, respectiv un cuptor BEKO Innovachef. Exact ca cel din poza.
Numai bun de dus acasa si numai bun sa-ti incanti cu bunatati intreaga familie.
Si sa ma pomenesti din cand in cand. Macar atunci cand ti se taie sufleul. 🙂
Deci, ce zici, castigam concursul asta impreuna? Abia astept sa vad cat esti de creativ.
Later Edit: Va multumesc pentru toate retetele voastre. Recunosc, am murit de pofta cand v-am citit comentariile.
Apropo, reteta castigatoare la mine pe blog este cea a lui Beni, respectiv aceasta:
Iar reteta lui Beni intra in cursa pentru un super cuptor alaturi de cele 3 retete castigatoare ale colegilor din online.
Carevasazica, nu ramane decat sa ma pun pe gatit si… cu ceva pricepere sa conving juriul ca gatesc mai bine decat ceilalti trei bloggeri din concurs.
Si atunci, Beni va trebui sa-i faca loc lui BEKO Innovachef in bucataria de acasa.
Later edit 2: Si pentru ca bucatareala asta-i mereu imprevizibila, s-a schimbat gateala.
Adica juriul a ales ca eu sa prepar reteta aleasa de Arhi, respectiv Beef Wellington, iar reteta de New York Cheesecake a lui Beni s-o prepare Groparu.
Gata, am fugit la cumparaturi. Abia astept sa va arat ce-o sa iasa.
CIORBA DE CARTOFI CU SMINTINA,IAURT SI LEUSTEAN :
Ingrediente :
3 morcovi
2 patrunjei
1 ardei rosu gras
1kg cartofi
2 cepe
citeva firicele usturoi verde
200ml smintina
250 ml. iaurt
leustean (din belsug )
1 foaie dafin
piper
sare
vegeta
3 oua
otet
ulei
Mod de preparare:
Se curata zarzavatul ,ceapa ,usturoiul verde si ardeiul ,se spala bine si se toaca apoi intr-o oala (eu folosesc una de 5 kg )se pune ulei si se adauga ploaia de zarzavaturi .
Se lasa sa se caleasca putin ,apoi adaugam cartofii curatati in prealabil spalati si taiati cubulete mici lasam sa se” joace” putin cu zarzavaturile impreuna apoi adaugam apa calda , acoperim si lasam sa fiarba .
Cind sunt fierte potrivim de sare ,piper si vegeta .
Apoi smintina si iaurtul se freaca bine cu trei galbenusuri, punem putin din ciorba calda peste smintina (sa nu se brinzeasca daca o punem direct ) mestecam bine si punem peste ciorba ,potrivim cit de acru dorim ,dar cel mai bine isi pune fiecare in farfurie .
Apoi rasfatam ciorbica cu o ploaie de leustean ..si gata de servit ..
Pofta mare sa aveti .. nu o sa va puteti opri din mincat cit de buna este
Suna bine, sigur o incerc.
Mai ales ca as vrea sa mai variez ciorbitele.
Mersi!
CREMĂ DE ZAHĂR ARS
INGREDIENTE:
1 litru de lapte
8 ouă
o cană de 200 gr cu zahăr pentru cremă
o cană de 150 gr cu zahăr pentru caramelizare
1 plic cu zahăr vanilat
1 sticluţă esenţă de rom
½ ceaşcă de stafide – opţional
½ coajă de lămâie – opţional
Cremă de zahăr ars, modul de preparare:
1. Puneţi cana de zahăr de 150 gr. într-o cratiţă înaltă şi lăsaţi-l pe foc, să se topească până capătă o culoare maronie. Nu ţineţi zahărul caramelizat prea mult pe foc pentru că o să devină amărui. După ce s-a topit, luaţi cratiţa de pe foc. Cât timp este lichid zahărul caramelizat, distribuiţi-l uniform pe pereţii vasului şi apoi lăsaţi-l să se răcească.
2. Separat într-un vas mai înalt, spargeţi ouăle. Cu ajutorul unui mixer, bateţi ouăle până devin spumă, apoi adăugaţi treptat cana de zahăr pentru cremă şi zahărul vanilat. Adăugaţi laptele şi mixaţi continuu. Adăugaţi apoi esenţa de rom, zahărul vanilat şi după caz, dacă doriţi, pentru mai multă savoare, stafidele şi coaja de lămâie.
3. Turnaţi compoziţia în cratiţa tapetată cu caramel (după ce caramelul s-a întărit) .Veţi observa că trosneşte zahărul caramelizat. Aceasta înseamnă că este bine caramelizat.
4. Puneţi cratiţa cu cremă într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte (sau în alt vas mai mare). Crema de zahăr ars se pune în bain marie (cratita cu crema de zahar ars se pune intr-un vas mai mare care contine apa). Există posibilitatea să puneţi direct cratiţa la cuptor, fără să fie pe baie de abur, în cazul ăsta timpul de gătire scade la 50 minute. Cuptorul trebuie să fie bine încins, la 160 de grade. Dacă nu aveţi un cuptor gradat, încingeţi bine cuptorul, aproximativ 15-20 minute înainte de a pune la cuptor crema de zahăr ars.
Crema de zahăr ars trebuie să stea la cuptor 1 oră şi jumătate, până când va fi bine rumenită şi legată.
Lăsaţi crema de zahăr ars să se răcească bine. După ce s-a răcit, puneţi cratiţa la rece, în frigider, timp de 2-3 ore şi serviţi-o.
Dacă aveţi oaspeţi şi doriţi să-i impresionaţi, răsturnaţi crema de zahăr ars pe un platou înalt ca să nu se irosească siropul şi întindeţi peste crema de zahăr ars frişcă făcută în casă.
Serviţi cu frunzuliţe de mentă proaspătă sau migdale pisate / fistic pisat sau 3 căpşune / porţie.
Ai auzit ca mi-e frica de prajituri si te-ai gandit sa ma vindeci…
incercarea moarte n-are… si sunteti d-na curajoasa, perseverenta si dupa cum pare va plac si provocarile asa ca am toata increderea ca o sa reusiti 😀
CHEESECAKE
Ingrediente
Pentru crusta: 250 gr biscuiti digestivi/cu tarate
3 linguri de zahar
100 gr unt topit Pentru umplutura: 800 gr crema de branza (fara sare,verdeata)
200 gr smantana acra
200 gr zahar
5 oua
3 linguri de faina
coaja rasa de la o lamaie
Mod de preparare
Puneti biscuitii intr-un robot de bucatarie si mixati-i pana au consistenta pesmetului. Amestecatii biscuitii sfaramati cu untul si zaharul si omogenizati bine totul. Transferati crusta astfel preparata intr-o tava cu peretii detasabili tapetand bine fundul tavii cu aceasta compozitia. Dati tava la cuptor pentru maxim 10 minute. Intre timp pregatiti umplutura. Amestecati crema de branza cu zaharul faina si smantana. Adaugati coaja de lamaie si ouale unul cate unul si omogenizati bine totul. Turnati umplutura peste crusta si dati tava la cuptor pentru 60-70 de minute. Coaceti primele 20 de minute la foc moderat apoi dati focul la mic si mai coaceti pentru inca 50-60 de minute. Se lasa sa se raceasca peste noapte sau pentru cel putin 4 ore.
Asta imi doresc de mult sa invat sa prepar. Sa vedem daca imi si iese.
Buna Andreea,
Poate fi si o reteta dulce, facuta la rece? 🙂
Sigur, poate fi orice.
Buna Andreea, eu iti recomand o prajitura delicioasa si foarte usor de preparat.
-Prajitura cu mascarpone si capsuni
Ingrediente
Blat:
8 oua
10 linguri zahar
8 linguri faina
4 linguri nuca macinata
160 g margarina rama
1 plic finesse vanilie
1 plic vanilie bourbon
1 plic praf de copt
20-30 g pepite ciocolata
300 g capsuni
Crema:
200 g ciocolata 52% cacao
200 ml smantana pentru frisca
120 g zahar pudra
100 g smantana grasa
1 cutie mascarpone
Decor:
glazura neagra Dr.Oetker
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile le batem spuma cu 5 linguri de zahar, adaugam pliculetele de finesse si vanilie bourbon. Galbenusurile le mixam bine cu 5 linguri de zahar, pana devin cremoase, apoi incorporam margarina si mixam bine. Dupa ce am omogenizat adaugam faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata. Dupa ce am omogenizat adaugam albusurile amestecand cu o lingura de lemn foarte usor. Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam compozitia in tava, deasupra punem pepitele de ciocolata si dam la cuptor pentru 15 minute, apoi scoatem tava si adaugam capsunile. Lasam la copt pana cand trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca.
Crema:
Ciocolata maruntita se pune intr-un vas, se adauga zaharul farin, smantana de frisca si smantana groasa si se pune pe baie de abur pana se omogenizeaza ingredientele, nu trebuie sa fiarba. Se ia de pe foc, se lasa 15 minute sa se racoreasca si se da vasul la congelator pentru 1 ora si 1/2. Se scoate vasul si se mixeaza bine la viteza mare, apoi se incorporeaza crema mascarpone.
Asamblare:
Peste blatul racit se aseaza crema, apoi se portioneaza prajitura. Deasupra se orneaza cu glazura de ciocolata Dr.Oetker, in functie de imaginatia fiecaruia.
Pofta buna! :*
Mi-e cam frica de rezultat, dar daca trebuie…
Eh, Andreea, am să te pun la treabă cu o rețetă simplă și nu prea simplă în același timp.
Salmon cakes. Ai nevoie de somon, pesmet, chives, maioneză, puțină lămâine, worcesteshire sauce și, lângă ele, un sos de maioneză cu mărar, simplu și complementar.
Treaba este în general gustoasă la puterea a zecea, iar somonul este o surpriză în cakes-urile alea, să fiu eu!
Baftă 🙂
Am cautat pe net “chives”…
La supermarket gasim?
chives= arpagicul nostru cel de tate zilele
Placinta taraneasca
Ingrediente (6 portii):
200g ciuperci taiate felii
2 linguri ulei masline
2 linguri faina
500g carne tocata mixta
50ml suc rosii
1kg cartofi fierti
100g unt
50ml lapte
Un praf nucsoara
3 cepe verzi felii sau rondele de praz
Cimbru
Mod de pregatire:
Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti ciupercile pana se rumenesc si devin aurii. Incingeti cuptorul la 220 de grade.
Amestecati sa nu se lipeasca. Adaugati faina, apoi carnea si lasati la foc mediu pana se patrunde, in jur de 10-15 minute, apoi adaugati putina sare, piper,busuioc. Puneti sucul de rosii si mai lasati putin. Amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca.
Dati cartofii fierti la robot, impreuna cu laptele, untul, sare, piper si nucsoara, pentru o pasta fina. Mai adaugati lapte daca considerati ca este prea tare compozitia. Nu puneti foarte multa sare pentru ca deja sosul de carne este sarat. Adaugati doua cepe verzi taiate felii si amestecati.
Intr-o tava puneti sosul de carne, apoi deasupra pireul cu ceapa verde. Faceti moturi cu fundul unei linguri apoi dati la cuptor pentru 15 minute pana se rumeneste deasupra. Serviti cu ceapa verde / rondele de praz deasupra.
Pofta buna 🙂
Mersi frumos! S-a notat.
Tocana de Melci cu Ghebe
Ingrediente:
-300gr ghebe (conservate)
-3-4kg melci cu cochilie sau 200gr pulpa de melci
-2 cepe
-5-6 fire de usturoi verde
-una cescuta de bulion
-o legatura de marar
-piper
-sare
-ulei
Preparare:
La aceasta ora Tocana demelci cu ghebe poate fi catalogata ca fiind o delicatesa rara, foarte rara, o trufanda a bucatariei noastre traditionale.
Melci cu cochilie: in luna Aprilie la prima ploaie cu tunete si fulgere in zonele adiacente lacurilor, paraielor sau a raurilor in locuri cu vegetatie deasa, pana a nu se amara frunza depelin si cucuta, pe racoare, dis de dimineata v-om purcede la cules de melci.
Alegem numai specimenele mai mari cautandu-le prin iarba pe sub frunze prin locuri greu accesibile. Fiind posesorii unei cantitati acceptabile revenim in bucatarie sau apelam in camara la cei conservati.
Daca sunt culesi ii spalam in 2-3 ape reci ii punem intr-un vas cu capac si ii fierbem cam 30 de minute la foc mare, dupa fierbere ii d-am sub jet de apa rece si trecem la alegerea pulpei de melc
Cu o furculita intepam pulpa si o scoatem din cochilie. o asezam pe tocator si taiempulpa de restul melcului. Toata cantitatea de pulpa o frecam cu sare apoi cu otet urmand sa o mai fierbem inca 30 de minute.
Ghebelele clatim cu apa ece si le punem intr-un vas de tuci impreuna cu cantitatea de ulei (o cescuta). Adaugam ceapa tocata marunt, firele de usturoi taiate destul de mare si le carcalim la foc mic. Venim si cu pulpa de melc sim o punem in tuci.
Dupa 5-7 minute asezonam cu sare si piper, punem cescuta de bulion (Decasa). inca 3 minute sa se lege toata compozitia, oprim focul d-am tuciul deoparte si e gata.
Mentiuni:
La servire nu poate lipsi mamaliguta, un mujdei de usturoi cu hrean iar un pahar cu vin alb sec va face deliciul acestei mese
Timp Preparare: 2 h
Complexitate: medie
Nu m-as fi gandit c-o sa prepar vreodata melci, dar cine stie…
Mersi!
Buna Andreea!
Ce spui de catofi noi cu rozmarin si muschi de vita la cuptor? 🙂
cartofii se spala bine, se taie in bucati mari, se stropesc cu ulei de masline, rozmarin si sare si se pun la cuptor intr-o tava in care ai pus in prealabil hartie de copt.
muschiul de vita se condimenteaza si se pune la cuptor cu cativa catei de usturoi taiati si un pahar cu apa iar cand e aproape, il stropim cu putin vin alb demisec.
Spor la treaba si bafta la concurs!
P.S: dc imi mai vine vreo idee intre timp, iti mai scriu 🙂
Mersi frumos!
Te astept cu sugestii, oricand. Numai in termen sa fie.
TOCANITA DE PUI CU CIUPERCI
Este usor de preparat si DE-LI-CIOA-SA! (cine e la regim, se scoate pielita de pe pui, cine nu, nu..)
Ne trebuie:
7-8 ciocanele de pui (sau alte parti ale puiului pe care le preferati)
3 cepe
500 g ciuperci proaspete (sau 2 conserve de ciuperci)
o conserva de rosii cuburi decojite in suc de rosii
5-6 lg de sos de rosii cu ardei (sau 1/2 ardei gras)
3 lg ulei (daca nu tineti dieta)
1 ardei iute, 3 catei de usturoi
sare, piper
patrunjel
Cum se face:
Punem puiul intr-o cratita antiaderenta cu 100 ml apa, sare si piper si lasam pe foc, acoperit cca 25 min. Scoatem puiul din cratita si punem ceapa tocata solzi impreuna cu uleiul si calim acoperit cca 5 minute.
Apoi punem ciupercile taiate felii, ardeiul iute taiat rondele si lasam pe foc acoperit cca 10 min pana ciupercile se inmoaie usor. Punem rosiile in suc de rosii pasate in robotul de bucatarie, sosul de rosii cu ardei sau 1/2 ardei gras pus o data cu ciupercile.
Punem si puiul si lasam sa fiarba acoperit inca 10 min. Punem usturoiul tocat marunt in ultimele 5 minute.
La sfarsit adaugam patrunjel tocat
Buuna de tot! 🙂
E buna, te cred pe cuvand. Cred ca e printre primele mancaruri pe care le-am facut. Inca de la mama acasa…
PRAJITURA CU IAURT SI NUCA DE COCOS
Ingrediente:
4 cani zahar
4 cani iaurt
4 cani faina
1 plic praf de copt
3 oua
1 cana cocos
1 pachet unt (200 g)
Mod de preparare:
Intr-un castrom mixam spuma tare cele 3 albusuri cu un praf de sare, adaugam 3 cani de zahar, 3 galbenusuri, apoi 3 cani de iaurt si la final faina amestecata cu praful de copt. Acest amestec il turnam intr-o tava dreptunghiulara (d=24*36 cm). Peste aceasta compozitie presaram 1 cana de zahar amestecata cu 1 cana de cocos. Dam la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra (cam 40 de minute).Facem testul scobitorii.
Dupa ce scoatem prajitura coapta din cuptor, adica fierbinte, peste ea intindem (cu o lingura) un amestec format din unt topit fierbinte amestecat cu 1 cana iaurt. Lasam sa se raceasca, apoi putem taia prajitura.
Deasupra am presarat putin cocos si zahar pudra.
Pofta buna!!!
Nu stiu de Andreea, dar eu sigur am sa incerc prajitura asta! 🙂
Mersi frumos!
Buna Andreea,
Eu am o reteta cu care am avut succes :p..in familie( a fost preluata si de cele doua surori mai mari ale mele :))
Placinta cu pui
Ingrediente: 500-600 gr piept pui,1 ardei gras rosu,1 ceapa,bulion,2 foi foietaj,cascaval,sare,piper,boia dulce si putin marar.
Mod de preparare:
Pieptul de pui se taie in bucati mici. apoi se pune la calit intr-o tigaie,impreuna cu ardeiul taiat cubulete si ceapa tocata marunt.Se lasa pe foc pana e puiul facut si apoi se adauga sare,piper,boia dulce si bulionul. dupa ce oprim focul adaugam si putin marar(optional). intr-o tava de cuptor se pune foaie de copt si prima foaie de foietaj. se adauga compozitia de pui si se rade cascaval deasupra. apoi se pune si cealalta foaie si se lipesc marginile. Se inteapa din loc in loc cu furculita,se unge cu galbenus si se da la cuptorul preincalzit. Se scoate dupa aprox 30 min,se verifica daca s-a copt aluatul.
Pofta buna! 🙂
Sa fie! Mersi!
Si o reteta pentru desert(foarte usor de pregatit):
Ingrediente:
500 g capsuni(sau fructe de padure combinate);6 linguri de zahar,o cutie crema mascarpone,1 cutie frisca,biscuiti simpli,si fulgi de migdale, 1 plic tort gelee (Dr.Oetker)
Mod de preparare:
Se curata capsunile de codite,se taie bucatele si se pun intr-o tigaie pe foc. se adauga 3 linguri de zahar si se amesteca incontinuu.dupa ce capsunile lasa suc,se adauga tort gelee si se opreste focul. Separat se bate frisca cu mixerul,apoi mascarpone impreuna cu 3 linguri de zahar intr-un alt vas. se amesteca frisca cu crema de mascarpone si se mai bat cu mixerul circa 5 min.(daca nu este suficient de dulce se mai poate adauga zahar).
Asamblare:
In cupe de inghetata sau pahare inalte, se pune un strat din compozitia de capsuni,apoi un strat de crema si se orneaza cu biscuti rupti marunti si fulgi de migdale.Se baga un pic la frigider. E un desert perfect pentru a impresiona invitatii.;)
Cred. Vad ca nici platingul nu-i asa, la intamplare.
Multumesc!
Buna draga Andreea! iti atasez o reteta delicioasa pentru concurs si anume Pui Kiev. Simplu de facut si foarte gustos.
Ingrediente:
180 gr unt
2 linguri patrunjel proaspat tocat
1 lingura cozi ceapa verde
1 lingura zeama de lamaie (optional)
1 lingurita rozmarin pudra
6 jumatati de piept de pui, fara pielita, dezosate
3 oua batute
2 cani pesmet
2-3 catei de usturoi taiati marunt
3 linguri lapte
Sare
Piper
Ulei pentru prajit
Se amesteca bine intr-un vas mic untul, rozmarinul, usturoiul, verdeata, ceapa verde si zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza si se pastreaza la frigider.
Se bat bucatile de piept de pui, pentru a se aplatiza. Se sareaza si se pipereaza.
Se scoate untul de la frigider si se imparte in 6 parti egale. Se pune cate o portie la un capat al pieptului de pui. Se ruleaza laturile mai mici catre centru, apoi se invelesc marginile. Se prinde fiecare bucata de piept de pui cu o scobitoare sau se impatureste strans in folie de plastic. Se lasa 2 ore la frigider.
Se amesteca ouale cu lapte si se bat. Se tavalesc bucatile de piept de pui in pesmet, se dau prin ou, apoi din nou prin pesmet, se lasa deoparte cateva minute.
Se incinge tigaia, se toarna uleiul si cand este fierbinte se pun bucatile de pui. Se prajesc pana devin aurii (aproximativ 5 minute pe fiecare parte), apoi se pun pe servetele pentru a absorbi surplusul de grasime. Se serveste cu piure de cartofi.
Spor la gatit si bafta la castig! 🙂 Pupici, Ioana.
Am mai auzit de preparatul asta, dar nu stiam cum se face.
Acum poti incerca 🙂
ingrediente:
2 pulpe de pui (in functie de nr de persoane)
2 fasii de ficat de porc
2 fasii de cascaval afumat
4 fasii de ardel sau gogosar proaspat
sare,piper,oregano,cimbru
4 linguri ulei
2 catei de usturoi
o ceapa
50 ml vin alb
o ceasca apa
Dupa ce am curatat si spalat pulpele, le uscam in prosop. Dezosim pulpa doar la partea superioara. Asezam in locul osului,fasii de ficat, cascaval si ardel. Prindem cu scobitori sa dam forma initiala a pulpei.Amestecam condimentele.Pudram pulpele cu acest amestec,le rumenim usor pe ambele parti in uleiul incins,adaugam ceapa, usturoiul,vinul si apa. Acoperim vasul si lasam sa scada lichidul.
Servim cu piure de cartofi sau mamaliga si salata sau muraturi.Noi am servit cu mamaligutza si salata de varza proaspata.
Mersi!
ingrediente:3 oua
1 iaurt capsuni Danone (da o aroma deosebita)
250g zahar
375 faina
1 cescuta ulei
un praf de copt
sare
cacao
mod de preparare:
Intr-un castron mixam ouale , sare, cu zaharul pana se fac ca o crema,apoi adaugam iaurtul amestecat cu uleiul,un praf de copt amestecat cu faina
Din compozitia rezultata luam 2 sau 3 linguri pe care le amestecam cu o lingurita de cacao.
Ungem formele de briose si umplem pe jumatate cu compozitia alba si apoi completam cu cea maro.Coacem in cuptorul preincalzit la 170 de grade 20 de minunte.
Le regatesc de mult timp, iar copilul meu si nepotelul sunt abonati la cuptor (nerabdatori sa incerce briosele).
Si vasele in care pregatesti compozitia nu se curata nimeni? Direct cu degetul vreau sa zic.
Deoarece ai zis ca esti novice in arta preparatelor dulci , iti las o reteta simpla si cu o reusita garantata.
Asadar , Pandispan cu crema de ghimbir
Ingrediente:
Pentru blatul de pandispan :
-175 gr unt la temperatura camerei
-175 gr zahar
-3 oua
-1 vf cutit de sare
-1 lingurita praf de copt
-175 gr faina alba
-2 linguri de lapte
Pentru crema de ghimbir
-300 ml smantana pentru frisca
-50 gr de ghimbir ras
Pentru glazura de ciocolata
-300 ml smantana pentru frisca
-100 gr ciocolata
-50 gr unt
Metoda de preparare :
Untul la temperatura camerei se amesteca cu zaharul pana devine de o consistenta spumoasa , dupa care se adauga ouale cate unul , amestecand cu o paleta sau o lingura de lemn. Se adauga sarea si praful de copt , iar mai apoi faina amestecand usor cu lingura. Compozitia astfel rezultata se pune intr-o tava rotunda cu inel detasabil care a fost unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptorul incins la 190 grade , timp de 35 minute.
Crema: se bate smantana pentru gatit pana obtinem o crema in care se incorporeaza ghimbirul ras.
Glazura: Smantana pentru gatit se incalzeste fara a da in fiebere si se adauga intr-un bol peste ciocolata maruntita si unt. Se amesteca pana se obtie o glazura lucioasa. ( asta datorita untului ).
Montaj: Pandispanul astfel obtinut se taie in 2 si se umple cu crema de ghimbir. Se toarna glazura de ciocolata si se lasa la rece pana aceasta din urma se intareste.
O reteta simpla si delicioasa zic eu si bineinteles cu o reusita garantata!
Sper ca o vei incerca chiar daca nu va fi aleasa reteta castigatoare! Mult succes si ma bucura foarte mult aceasta initiativa!
Am uitat sa precizez ca cele 2 linguri de lapte se adauga dupa faina ! Mult succes
Si tie! Multumesc frumos!
Multumesc!
Da, o voi incerca. Trebuie sa sparg bariera. 🙂
Prajitura Bounty
Este absolut delicioasa,usor de preparat (tind sa cred ca ii iese oricui din prima incercare)si surpriza-gustul chiar se aseamana foarte mult cu cel al celebrului baton de ciocolata!
Dar sa trecem la fapte…
BLAT:
125 gr unt
50 gr zahar
2 oua
200 gr faina
2 lg cacao
2 lg lapte
1 lgt plina praf de copt
PREPARARE:
Untul,zaharul,ouale si laptele se freaca spuma.Apoi se adauga faina,cacaoa si praful de copt(cernute prin sita).
Se aseaza compozitia intr-o tava cu dimensiunile 20 x 28 cm (o tava nu foarte mare). Se coace 20 min la 180 grade C. Se lasa apoi sa se raceasca complet.
CREMA:
300 ml lapte
3 lg pline gris
80 gr unt
80 gr zahar
100 gr nuca de cocos
2 lgt esenta vanilie
PREPARARE:
Laptele si untul se pun pe foc. Cand s-a topit untul se adauga grisul,mestecand continuu cu un tel. Dupa ce se ingroasa compozitia se adauga zaharul, nuca de cocos si esenta de vanilie.Se mai lasa aprox. 1 minut apoi se ia de pe foc.Se intinde calda peste blat.
GLAZURA:
200 gr ciocolata amaruie sau cu lapte(aici depinde de gusturi,eu o prefer pe cea cu lapte)
1 lingurita miere
PREPARARE:
Ciocolata se introduce la mircounde pt 3 minute. Se adauga mierea si se amesteca bine, pana se topeste complet ciocolata.
Se toarne ciocolata peste crema si se intinde uniform.
Enjoy !
Auzisem de asa ceva prin Maramures. Dar credeam ca nu iese ca ciocolata omonima.
Raci fierti
Porti: 4
Timp: 15
Ingrediente:
raci 20 bucati
sare 20 grame
catei usturoi 20 bucati
rosii 4 bucati
ulei 100 ml
Modul de preparare al retetei
Se curata racii ( se smulge de coada racului pana din mijloc ).Intr-o oala se pune apa se adauga racii sarea ( se lasa putin si pentru mujdei ) , o lingura de ulei si doi catei de usturoi taiati rondele , oala se pune la fiert cam10-15 minute .Cand dau in clocot se pun rosiile la fiert , se lasa 2 minute apoi se scot . Intre timp se iau cateii de usturoi si se piseaza cu putina sare dupa gust se freaca cu retul de ulei pana se obtine o pasta peste care se pune rosiile fierte decojite si pisate . Se amasteca pana se obtine mujdeiul . Dupa ce au fiert racii ( devin rosii ) se scot pe un platou . Se servrsc calzi sau reci ( de preferinta calzi cu mujdei si mamaliguta calda .
Suna exotic.
Buna Andreea,
Ti-am citit pe nerasuflate articolul si fara a te peria, iti spun ca pe langa frumusetea ta remarcabila, ai creat un articol minunat! Cel putin, pe mine, doar tu din cei patru, ai reusit sa ma convingi sa-ti propun o reteta! Si nu orice reteta, ci una gatita de mine de nenumarate ori, foarte apreciata de familie si priteni – Tarta cu crema de lamaie si bezea! Sper ca nu te-ai speriat cand ai citit ca este vorba despre o tarta, pentru ca citind articolul tau am observat ca nu prea reprezinta punctul tau forte. Eu totusi, ti-o recomand cu drag si sunt foarte sigura ca vei fi incantata de blatul fraged, crema dulce – acrisoara si bezeau crocanta la exterior!
Cred ca iti va fi de mare ajutor link-ul acesta:http://bucatardinpasiune.wordpress.com/2012/01/12/tarta-de-lamaie-cu-bezea/
Reteta de aici este preparata si pozata de mine. Sper ca iti va fi de folos!
Te pup si spor la gatit!!
Multumesc frumos pentru aprecieri!
Sigur o incerc. Felicitari pentru blog.
Salată de pui cu sos tartar
Ingrediente si cantitati pentru 10 portii:
500 g carne de pui fiarta;
1 telina fiarta (200 g);
1 gulie mov fiarta (400 g);
2 mere (300 g);
150 g mazare fiarta;
4 oua fierte;
1 lamaie;
1 lingura boia dulce;
Sosul tartar:
12 linguri maioneza;
4 linguri mustar;
4 linguri smantana;
1 lingurita zahar;
1 lingurita otet de fructe;
sare si piper.
Mod de preparare:
1. Prepararea sosului tartar: intr-un castron, se pun maioneza, mustarul, smantana, zaharul, otetul, sarea si piperul. Se amesteca totul cu un tel, pentru omogenizare. Jumatate din cantitatea de sos tartar se pune deoparte, pentru ornare. Restul sosului ramane in castron.
2. Carnea de pui, telina si gulia, toate fierte, se taie cubulete. Merele se curata de coaja, se spala, se indeparteaza casa semintelor, iar fructele se taie cuburi mici.
3. Carnea, telina, gulia, mazarea si merele se pun in castronul cu sos tartar si se amesteca.
4. Se iau 10 cupe cu picior. Se trece o felie de lamaie pe buza lor, iar fiecare cupa se trece cu buza prin boia de ardei. In cupe se pune salata preparata, iar deasupra salatei se toarna 2 linguri din sosul tartar pastrat.
5. In mijlocul fiecarei cupe se pune cate o jumatate de ou fiert. Pe buza cupei cu boia se fixeaza o rondela de lamaie. Cupele cu salata se pastreaza la rece pana la servire.
Timp de preparare: 40 minute, plus timpul de stat la rece.
S-a notat. Mersi!
somon in crusta de mustar
Ingrediente pentru 2 persoane:
2 fileuri de somon, fara piele si oase (scoatem ce mai gasim prin carne)
1 lingura de ulei de masline
½ lingurita de busuioc proaspat tocat marunt
½ lingurita de salvie proaspata tocata marunt (poate fi si uscata din plic)
½ lingurita de cimbru uscat
1½ lingura de mustar Dijon
2 linguri de mustar Frantuzesc
100 ml de vin alb sec
½ ceapa alba mica, taiata solzisori
1-2 crengute de cimbru proaspat (sau uscat)
1 lingurita de unt
1 lingurita de amidon dizolvat in apa
200 g de orez salbatic
1 lingurita de sare grunjoasa de mare
cateva frunzulite de busuioc proaspat pentru ornare
Preparare:
Spalam carnea de somon, o stergem cu prosoape de hartie pentru a elimina complet apa. Cu uleiul de masline, ungem bine ambele parti ale fileului de somon si presaram peste carne un pic de sare (grunjoasa de mare). Lasam somonul deoparte pana facem pasta aromata cu care vom acoperii fileurile.
Luam frunze proaspete de busuioc, le clatim un pic in apa, le scuturam de apa si apoi te tocam marunt.
Intrun bol mediu, adaugam salvia, chimbrul, busuiocul si mustarul Dijon (frantuzesc). Amestecam bine pana obtinem o pasta aromata, pasta cu care vom “masa” bine-bine, fileurile noastre.
Intindem pasta de ierburi si mustar pe ambele parti ale somonului. Pregatim o tava de cuptor. Si in acelasi timp 2 folii mai mari de aluminiu in care vom pune somonul acoperit pe pasta de mustar Dijon.
Fileul de somon il punem in mijlocul foliei de aluminiu si vom acoperi fileul bine cu folia de aluminiu, pe toate partile.
Pachetele astfel obtinute, puse pe tava de cuptor, le introducem in cuptorul pe care sa nu uitati sa-l incalziti in prealabil la 180ºC. Setati timpul de coacere la 15 minute.
OK! Avem la dispozitie aceste 15 minute, pentru a pregati sosul de mustar Frantuzesc si a fierbe orezul salbatic care v-a fi folosit pe post de garnitura!
Pentru sos:
Luam o craticioara mica si adaugam in ea vinul alb sec. Punem pe aragaz la un foc mediu, pentru a se incalzi mai repede. Cand vinul da semne ca incepe sa fiarbe, reducem flacara si incepem sa adaugam ceapa taiata solzisori. Adaugam si doua crengute de cimbru (proaspat sau uscat), lasam sa dea in doua-trei clocote, dupa cate trecem continutul craticioarei printro sita pentru a separa ceapa si cimbrul de vinul care deja a prins aroma care ne trebuia.
Acum putem adauga untul si mustarul Frantuzesc.
Amestecam bine si in permanenta (ca sa nu pierdem sosul) pana mai scade din volum. Il putem lua de pe foc si pus deoparte.
Pentru orez:
Orezul salbatic trebuie spalat foarte bine in cateva randuri de apa rece, pana cand apa pe care o scurgem devine limpede, apoi il fierbem in apa cu sare conform indicatiilor de pe plic a producatorului. Din cand in cand e bine sa-l amestecam bine pentru a nu se lipi. Cand timpul de fierbere a expirat, e bine sa-l scurgem de apa (cu ajutorul unei site) sa-l afanam cu o furculita daca e nevoie si sa-l punem intrun loc cald daca mai aveti de preparat la celelalte ingrediente. In felul asta, il vom obtine sub forma care e dorit: bob cu bob!
Trecem mai departe:
Cand somonul e aproape gata in cuptor (cu 1-2 minute inainte), adaugam si amidonul dizolvat in apa peste sosul de mustar, pentru al ingrosa suficient de bine pentru scopul nostru. Fierbem maxim 1 minut! Si sosul s-a ingrosat suficient in acest interval de timp.
Scoatem pestele din cuptor, il despachetam din folie cu grija pentru a nu deteriora crusta de mustar care s-a format pe el, il punem in farfurie iar orezul salbatic il adaugam alaturi (eventual cu ajutorul unei forme) si turnam sosul de mustar peste somon si orez.
Ornam cu frunzele de busuioc!
Pofta buna
http://www.petitchef.ro/retete/somon-in-crusta-cu-sos-de-mustar-frantuzesc-fid-1093000
Ai scris ceva…
Suna bombastic, cred ca-i bun.
Pumpkin Soup
1 kg dovleac
4 linguri unt
2 cepe medii
3-4 catei de usturoi
1/4 lingurita ardei iute pisat
2 lingurite praf curry
1/2 lingurita coriandru pisat
1 lingurita chilli
sare si piper
2 l zeama de pui
smantana
Se taie dovleacul, se curata de seminte si coaja si se pune la copt in cuptor aproximativ 45 minute.
Intre timp se curata si se toaca cubulete ceapa. Se pune la calit in unt si se adauga usturoiul. Se adauga condimentele si cand s-a racit dovleacul taiat in cubulete cat mai mici.
Dupa ce s-a calit dovleacul se adauga jumatate din cantitatea de zeama de pui si se fierbe 10-15 minute la foc potrivit. Dupa ce a fiert se paseaza in blender, pana toate ingredientele se omogenizeaza. Se mai pune la fiert in restul de zeama de pui aproximativ 15-20 minute la foc mic. Se serveste cu o lingura de smantana si crutoane.
Multa bafta!
Am mancat doar la carciuma. Si mi-a placut.
Hello,
eu iti propun sa faci un sufleu de ciocolata si/sau prajitura Pavlova. Nu stiu reteta pentru niciuna din cele de mai sus nu am facut insa imi plac nespus de mult 🙂
Ok, mersi.
Draga Andreea,
eu iti propun sa incerci Shepherd’s Pie (Placinta Ciobanului).Este o reteta usor de preparat si foarte gustoasa.
Ingrediente
Pt. piureul cu usturoi:
1 kg cartofi albi
100 gr unt
7 catei de usturoi
100 ml lapte
sare, piper, nucsoara macinata (dupa gust)
500 grame carne vita(cubulete)
5 linguri ulei de masline Costa D’Oro
1 ceapa mare
3 morcovi mari
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde(reteta originala nu-l are)
1 borcan sos pentru paste cu busuioc (400 gr)
4 catei de usturoi
2 linguri parmesan
sare,piper,cimbru dupa gust
Mod de preparare:
Mai intai preparam piureul de cartofi cu usturoi.
1.Cartofii curatati si taiati cubulete se pun la fiert in apa cu sare.
2.Puneti intr-o craticioara untul, smantana,laptele,usturoiul dat pe razatoarea mica si condimente dupa gust si lasati la foc amestecand continuu, pana obtineti un sos legat.
3.Dupa ce cartofii s-au fiert ii scurgeti de apa.Puneti sosul de usturoi peste carofi si mixati pana obtineti un piure cremos(cartofii si sosul trebuie sa fie fierbinti)
4.Intr-o tigaie mare(de preferat care nu lipeste) incingeti uleiul de masline,apoi caliti ceapa pana devine translucida.
5.Adaugati carnea de vita si o lasati sa se caleasca timp de 5 minute.(amestecati pentru a se rumeni pe toate partile)
6.Adaugati morcovii,ardeii,usturoiul taiat marunt si condimentati dupa gust cu sare, piper si cimbru.Lasati-le sa se caleasca 5 minute,apoi adaugati sosul de rosii.Lasati la foc mic timp de
15 minute,dar amestecati din cand in cand, pentru a nu se lipi.
7.Dupa ce trageti tigaia dupa foc,gustati pentru a vedea daca mai este necesar sa condimentati,apoi puneti compozitia cu carne intr-un vas termorezistent /tava uns/a cu unt.
8.Peste compozitia cu carne, puneti piureul de cartofi si parmezan ras.
9.Dati la cuptorul preincalzit la 180°C timp 25-30 minute.
Se serveste cu pofta!
Eu am preparat reteta si daca vrei poti vedea rezultatul aici: http://aromedinbucatarie.wordpress.com/2013/05/15/shepherds-pie-placinta-ciobanului/
Bafta la “gateala”!
Buna ziua. Reteta mea preferata de Pui curry cu orez basmati.
Ingrediente pt. piept pui:
800 g piept pui
o ceapa
un ardei capia
usturoi
ghimbir
2-3 linguri mari praf curry
oregano
sare
piper
boia
500g smantana grasa
30 g unt
2 linguri ulei
Mod preparare: se spala pieptul de pui, se taie cubulete. Intr-un wok mare se adauga untul si 2 linguri de ulei, se adauga pieptul de pui, se pune capac si se lasa la foc mic pana se evapora apa si carnea incepe sa se rumeneasca. Se adauga ceapa si ardeiul peste carnea rumenita si se lasa la calit, apoi se adauga smanatana care e preparata astfel: intr-un bol se pune smantana, praful de curry, ghimbirul razalit, 2-4 catei de usturoi pisati, oregano, boia, sare, piper. Se amesteca bine dupa care se toarna peste carnea si legumele rumenite (se pasteaza 1-2 linguri din smantana cu condimente pt. orez). Se adauga 150-200 ml de apa si se lasa la foc mic pana cand apa scade si sosul se ingroasa. Se mai adauga sare, piper, oregano dupa gust.
Ingrediente orez basmati:
250 g orez basmati
o ceapa
un ardei capia
sare
piper
oregano
amestecul de smantana de la pui (1-2 linguri)
20 g unt
1 lingura ulei
1 cub pt supa knorr(pui sau legume)
Mod preparare: se fierbe orezul in apa in care se adauga cubul knorr si putin ulei. Intr-un wok se caleste in unt si ulei intai ardeiul (care se caleste mai greu)si apoi, dupa 5 min se adauga ceapa, se adauga orezul si se rumeneste la foc mare. Se adauga amestecul de smantana si se asezoneaza dupa gust cu sare, piper si oregano. Se mai lasa la rumenit cateva minute, apoi se opreste.
Pofta buna 🙂
Ingrediente:
500 g linte verde
1 morcov
1 ceapa
1 ardei rosu
2 linguri ulei masline
sare, piper
smantana
Am pus lintea la fiert . Am scurs apoi apa si am adaugat alta fierbinte. Am mai lasat-o sa dea cateva clocote.
Separat am pus la incins uleiul, am adaugat ceapa tocata fin, morcovul ras si ardeiul taiat marunt. Le-am calit 4-5 minute, apoi am adaugat lintea scursa si 1 litru de apa. Le-am lasat sa fiarba 30-35 minute. Am condimentat. Am scurs zeama in care au fiert legumele si apoi am pasat cu blenderul toate legumele. Am mai turnat din zeama in care au fiert pentru a mai subtia crema.
Cand am servit-o am adaugat o lingura de smantana in farfurie si putin ardei rosu tocat.
astrav la cuptor cu lamaie
Categoria Preparate din peste
Ingrediente – Pastrav la cuptor cu lamaie
4 bucati de pastrav (file) proaspat, o lamaie, condimente pentru peste, sare
Mod de preparare – Pastrav la cuptor cu lamaie
Am spalat pestele, l-am condimentat si l-am pus in tava garnisit cu felii de lamaie. Am adaugat si 1 pahar cu apa. L-am lasat la cuptor aproximativ 20 de minute.
L-am servit alaturi de cartofi cu patrunjel.
Timp de preparare: 30 minute minute
Complexitate: redusa
tornedou din cotlet de porc cu ficatei sos brun si garnitura de orez !!
Foarte frumos concurs, nu sunt eu cu mancarea mai ales carnea. Ma risc sa particip deoarece mi-as dori tare mult un cuptor.
Uite ce iti recomand: salata de fructe cu ciocolata si multa frisca, e clar? Ca nu mai trebuie sa dau detalii. Succes tuturor.
Chec in doua culori
Ingrediente:
Pentru partea galbena a checului
5 galbenusuri
3 linguri faina
3 linguri zahar
3 linguri ulei
jumatate lingurita praf de copt
esenta de vanile si coaja de portocala am adaugat
Pentru partea alba a checului
5 albusuri
4 linguri faina
3 linguri zahar
3 linguri ulei
jumatate lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Se amesteca cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam esenta si coaja de portocala amestecam bine spre final adaugam uleiul si faina amestecata cu praful de copt amestecam usor sa se incorporeze si sa nu formeze cocoloase.
Trecem la urmatoarea compozitie.
Albusurile le batm spuma tare si se adauga zaharul in ploaie.Cand zaharul este perfect incorporat in spuma vom adauga uleiul dupa care vom adauga faina si praful de copt cernute in prealabil.
Luam o tava de chec o tapetam cu hartie de copt dupa care turnam compozitia galbena deasupra compozitiei vom cerne cacao cat sa acopere toat aluatul peste cacao vom turna compozitia alba nivelam usor si o sa dam checul la cuptor pentru 25-30 minute.
Din aceasta compozitie ne va iesi doar un singur chec.
Pofta mare!
AM FACUT ACEST CHEK , ANUL TRECUT ,
ESTE O BUNATATE , SHI ASPECT FF FRUMOS .
AM CERNUT CACAO , INTRE ALUATURI , SHI A FOST FF ASPECTOS SHI BUN
SA-L FACETZI CU INCREDERE
RODICA , ITALIA
Pentru prajitura:
– 3 oua
– 6 linguri zahar
– 9 linguri gris (pline)
Pentru insiropat:
– 500 ml. lapte
– 50 g. zahar
– vanilie(esenta sau mai bine cu un baton de vanilie)
Pentru ornat eu am ales dulceata din fructe de padure si gem de caise
Preparare:
Se separa ouale, se bat albusurile spumã cu un praf de sare. Se amesteca galbenusurile cu zahar, cu mixerul, timp de 2-3 minute. Se adauga grisul si albusurile spuma si se amesteca totul usor, cu o spatula.☺
Se unge o tava mai mica cu unt,puteti folosi si o forma de tort sau un vas yena(aca va vine mai usor folosi-ti hârtie de copt).
Se toarna compozitia in tava si se da la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute la foc potrivit (180 grade C).
Intre timp fierbeti laptele cu zahar si adaugati vanilia.
Dupa ce o scoateti,cu o lingura insiropati blatul obtinut pânã se absoarbe tot laptele.
Lasati-o sa se raceasca si pune-ti imaginatia s-o ia razna,ornati-o cum doriti,eu prefer s-o tai felii si pe fiecare in parte punem gem,dulceata,ce vreti.Merge de minune cu dulceturile si gemurile acrisoare! ☺☺☺ POFTA BUNA!
Iti urez succes, Andreea!!
Eu propun sa ii dai gata cu niste “Crispy strips” ca la KFC 🙂 Cu diferenta ca varianta mea este sanatoasa, pentru ca pregatim totul la cuptor, fara sa prajim. Iar sosul, este ceva de vis 🙂
Asadar, AVEM NEVOIE de: piept de pui, ceva condimente (chilli, boia iute, piper, etc) usturoi, putina faina, 2 oua, fulgi de porumb si smantana pentru sos.
PREGATIRE: Se ia o bucata de piept de pui, se taie fasii nu foarte groase, pe care ulterior le lasam peste noapte la marinat intr-un caston cu apa, sare, piper, ustoroi pisat, chilli, boia iute, etc. ( Din cele cateva experiente ale mele am vazut ca cu cat lasi mai mult la marinat, cu atat iese mai aromat puiul)
Cand vrem sa gatim, dam drumul la cuptor sa se incalzeasca si scoatem 3 farfurii (eu am folosit adanci) in care punem: faina cu un praf de usturoi, 2 oua batute si in ultima- fulgii de porumb pisati. Trecem pe rand bucatie de pui prin fiecare farfurie si apoi direct pe hartia de copt, din tava de la cuptor.
Si cat timp se fac bucatile de pui, trecem la sos. Adica ne apucam de curatat cativa catei de usturoi, pe care ii pisam cu ceva sare iar la final, adaugam 4-5 linguri de smantana. Si gata sosul!! 🙂
Buna, Andreea! Te provoc la o salata 🙂
SALATA CU FRUCTE DE MARE SI SOS DE AVOCADO
Pentru aceasta reteta ai nevoie de:
– salata, diverse tipuri (mie imi place salata mediteraneeana din supermarketuri; poti lua si salata cu rucola)
– fructe de mare (200 gr.)
– rosii cherry (4-5 bucati)
– 1 jumatate de avocado
– 1 jumatate de lamaie
– sare
Toarna salata intr-un bol impreuna cu rosiile cherry taiate in jumatati.
Pune fructele de mare la fiert in apa clocotita si lasa-le 3-4 minute. Dupa ce s-au fiert scoate-le cu o paleta si pune-le peste salata.
Paseaza bine miezul de avocado (scobeste cu o lingura in jumatatea de avocado pentru a lua miezul si arunca coaja ramasa) impreuna cu zeama de la o jumatate de lamaie si pune sosul rezultat peste salata.
Amesteca toate ingredientele si asezoneaza cu sare dupa gust.
Pofta buna!
creveti deliciosi
500 g creveti decorticati
1 cana orez basmati
2 catei usturoi
2 linguri ulei masline
1 ardei iute
2 linguri unt
2 linguri parmezan
1/4 zeama de lamaie
1/2 legatura patrunjel
sare
piper
speli in mai multe ape orezul si il lasi la inmuiat in apa rece 30 de minute. Dupa 30 de minute scurgi apa si pui orezul intr-o cratita cu 1 1/4 apa fierbinte. Acoperi vasul cu un capac si il lasi la fiert 10 minute la foc mic.Stingi focul si adaugi untul si parmezanul si acoperi vasul ca aromele sa se intrepatrunda.Cureti ardeiul si usturoiul si le maruntesti intr-o tigaie wok incalzesti uleiul si inabusi crevetii,amestecand cu o spatula.Adaugi sare,piper,usturoiul ardeiul mai lasi vasul pe foc 1 minut si stingi focul dupa care stropesti crevetii cu zeama de lamaie. Servesti crevetii calzi,asezati pe un pat de orez,presari deasupra o ploaie de patrunjel verde pentru un plus de savoare si culoare. Va doresc pofta buna.
Tort mousse de ciocolata : Adaug un link cu poza si reteta se afla in comentariu: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470203956379667&set=a.170936499639749.45586.100001701990781&type=3&src=https%3A%2F%2Ffbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-ash3%2F856743_470203956379667_498881949_o.jpg&smallsrc=https%3A%2F%2Ffbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-ash3%2F14988_470203956379667_498881949_n.jpg&size=2048%2C1362
Buna … cel mai usor mod de a impresiona publicul este cu un delicios desert! La fiecare masa punctul pe “i” il pune desertul si pentru asta m-am gandit sa iti impartasesc reteta mea de tort cu fructe de padure !
Ingrediente:
– Blat: – 6 oua
– 200g zahar
– 4 linguri de apa
– 4 linguri de ulei
– 1 plic de praf de copt
– un varf de cutit de sare
– 3 linguri cu varf de cacao
– 8 linguri cu varf de faina
– 1 portocala
Preparare blat: Se bat bine albusurile cu sare pana se fac spuma dupa care se adauga zaharul, de preferat este sa se foloseasca zahar pudra pentru a se topi mai repede. Daca se foloseste zahar normal, se bate pana se topeste zaharul dupa care se adauga galbenusurile, apoi uleiul, apoi apa. Dupa ce s-a omogenizat totul, separat intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si cacaoa, iar cu ajutorul unei site, o introducem in crema facuta mai devreme … treptat si amestecand contiinu cu o lingura de lemn sau spatula de sus in jos pentru a se forma boluri de aer in crema respectiva … dupa ce s-a omogenizat totul, o punem intr-o tava rotunda pentru torturi si o dam la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade celsius ! Se verifica dupa 20 de minute cu o scobitoare sau un cutit mic pentru a se vedea daca este copt in interior … dupa ce s-a copt, il scoatem si il lasam la racit dupa care il taiem in doua si il stropim sau uns cu pensula tot blatul cu sucul stors de la o portocala !
Crema : – 500 g frisca lichida
– 750 g iaurt de fructe
– 1 plic de intaritor de frisca
Mod de preparare a cremei: mixam frisca pana se intareste, adaugam apoi iaurtul amestecat bine cu intaritorul de frisca si se amesteca usor cu o spatula ! Se da la rece !
Glazura: – 200g ciocolata neagra de menaj
– 50 g unt cu 65 % grasime
– 75 ml lapte
Mod de preparare a glazurii : pe bain marine se topeste ciocolata, apoi se adauga untul iar dupa ce untul este topit se adauga laptele si se amesteca cam 20 de secunde pana se leaga si devine o glazura consistenta si cremoasa ! Se da la rece aproximativ 20 de minute pana devine mai solida pentru a putea sta fixata pe tort fara sa se scurga in totalitate !
Jeleu : – 500 g fructe de padure
– 3 linguri mari de zahar
– 2 foi de gelatina
Mod de preparare a jeleului: Se pune gelatina la inmuiat intr-un bol cu apa rece apx. 10 min. Intr-o olita se pun fructele si zaharul cu 3 linguri de apa si se amesteca usor pana cand zaharul se dizolva in totalitate. Luam olita de pe foc, adaugam gelatina, amestecam bine pana se dizolva in totalitate gelatina dupa care dam la rece pentru 20-25 de minute !
Montarea tortului cred ca o stii deja … blatul taiat in doua, umplut cu crema de iaurt, apoi il acoperim cu glazura de ciocolata, il lasam un pic la rece pana se intareste glazura dupa care turnam jeleul de fructe de padure ! Atentie : Glazura de ciocolata sta la frigider pana se raceste. Daca in bolul cu glazura din frigider, introduci o lingura si pe lingura de prinde glazura, inseamna ca este gata si poate fi turnata pe tort ! … Iar la jeleu, trebuie doar sa se intareasca putin atat cat inca mai poate fi manevrata 30 de min la 3 grade celsius sunt de ajuns … jeleul trebuie sa acopere uniform tot tortul ! si blatul sa fie uns bine cu sucul de portocala pentru ca atunci cand gusti din tort, aciditatea sucului sa taie din amareala blatului si din dulcele glazurii !
Se mai tine la rece pentru 3 ore si este gata !
Pofta buna si gatiti cu gust !!!
Prajitura mea preferata din copilarie este:
NEGRI IN CAMASI ALBE – Foarte, foarte gustoasa (cel putin facuta de mama mea. De altfel numai facuta de ea am mancat :))
Pentru preparare iti trebuie:
un praf de copt
10 oua
un praf de vanilie
30 linguri zahar pudra
5 linguri de cacao
5 linguri de faina
o jumatate de pachet de unt
3,4 linguri de apa
Instructiuni pentru Negrii in camasi albe:
Se separa cele zece oua , albusul de galbenus, pastrind impreuna galbenusurile si impartind in doua albusurile, adica cinci si cinci.
Galbenusurile se fraca bine cu mixerul impreuna cu 8 linguri de zahar pudra, se adauga 2 linguri de cacao cernuta, faina, praful de copt si cinci dintre cele zece albuse batute spuma tare.
Se amesteca usor de sus in jos, pina se omogenizeaza putin si se pune la copt in tava unsa foarte bine cu margarina si infainata. Se coace aproape de tot, adica circa 20,30 minute, in functie de aragaz, dupa care se scoate din cuptor,in usa aragazului si se intinde repede cu o spatula, spuma de la celelalte cinci albuse batute bine cu 12 linguri de zahar pudra si un praf de vanilie. Se mai lasa in cuptor atit cit este nevoie ca spuma de ou sa se inchege bine, fara a se rumeni deasupra. Cind este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine la temperatura camerei.
Cind este rece se face o glazura din urmatoarele ingrediente.
-10 linguri de zahar
-3 linguri de cacao
-3,4 linguri de apa
-o lumatate de pachet de unt
Se amesteca toate ingredientele si se pun pe foc, daca nu este suficient lichid, mai puteti adauga o lingura, se fierbe putin pe foc, ca sa nu se simta foarte tare zaharul, se racoreste bine daca este mai subtire si apoi se intinde repede peste spuma, iar daca este mai groasa se toarna imediat peste prajitura si se intinde repede cu un cutit lat.
Pofta buna!
Uite aici si link pentru poza….mama, mama ce bunatate o sa fie 🙂
http://www.delimanochefs.ro/recepti/reteta/27984/negrii-in-camasi-albe
Mancare de dovlecei la cuptor
Ingrediente:
* 4 dovlecei taiati felii (se poate inlocui dovleceii cu 6 cartofi, evenmtual trasi putin la tigaie in unt)
* 300g carne tocata de pui si condimente dupa gust (sare, piper, curry, nucsoara, putin chimen pisat, (as\dica putina marsala), etc…)
* o legatura de ceapa verde, 2 fire de usturoi verde, o legatura de leurda (daca nu gasesti leurda poti pune inca un fir de usturoi)
* 200 grame de telemea frecata cu boia dulce (am folosit o jumatate de pachet de telemea de vaca Napolact)
* 1 ou
* o rosie de ornat
* 150 g de cascaval (am folosit cam 1/3 dintr-un pachet de cascaval de la Napolact)
* putin unt
* un pahar de vin alb
Mod de preparare
Se curata dovleceii si se taie felii de 0,5 cm. (se poate inlocui dovlcelul cu cartofi). Dovleceii se dau cu sare si se pun intr-o sita la scurs.
Se toaca ceapa, usturoiul si leurda.
Se sfarama telemeaua si se rade cascavalul.
Se taie rosia felii
Se bate oul.
Se pune putin unt in tava, se adauga dovleceii scursi de zeama, se adauga ceapa, usturoiul si leurda. Se pune carnea tocata de pui amestecata cu condimente.
Se rastoarna peste si telemeaua framantata cu putina boia dulce (picanta pentru cine doreste).
Se adauga un pahar de vin alb. Eu am baut doua sticle ca sa descopar ce vin trebuie pus :))
Se toarna oul batut, se orneaza cu feliile de rosii si se acopera cu un strat de cascaval ras.
Se baga la cuptor pentru 45 minute.
Pofta buna.
Reteta ilustrata facuta personal se gaseste aici .
PRAJITURA CU BLAT DE BEZEA
10 oua
750 g de zahar ( eu am folosit zahar pudra)
200 g nuci macinate
400 g unt
200 ml lapte
5 pachete zahar vanilat ( eu am folosit semintele de la un baton de vanilie pe care le-am amestecat in laptele caldut )
Foile
Se bat albusurile spuma cu 500 g zahar, apoi se adauga nuca macinata .
Se coc 2 foi la foc mic ( in partea de sus a cuptorului ) timp de 45 de minute ( pana se intareste si partea de deasupra ) .In tava se pune foaie de copt .
Cand se scoate foaia din cuptor se rastoarna pe planseta sau pe o suprafata dreapta si se dezlipeste foaia de copt imediat .
Crema
Se freaca galbenusurile cu 250 g zahar, se adauga laptele ( eu l-am adaugat caldut ) , 2 linguri de faina si se amesteca continuu pe foc mic , pana se fac ca o crema de vanilie ( se ingroasa )
Se adauga vanilia ( daca folosesti zahar vanilat ) si se lasa sa se raceasca .
Se bate untul spuma si se amesteca cu crema racita .
Pe stratul de crema se pun visine din dulceata .( eu am mancat si cu cirese amare din dulceta ..oricum ceva in contrast cu dulceata bezelei si a cremei ) Am incercat si cu zmeura si coacaze proaspete .A fost si mai buna !!
Se tine la frigider .
Cantitatile sunt pentru tav amare de cuptor.Daca nu vrem prea multe calorii se pot reduce cantitatile la jumatate si e numai bine de un desert pentru tine si vreo 3-4 prieteni !
Sper sa-ti placa !!!
Pui in lapte a la Jamie Oliver:
Avem nevoie de: un pui intreg (sau piept de pui, orice iti place), 150 g unt, 2 cani cu lapte (aproximativ 500 ml), zeama unei lamai, salvie (proaspata sau uscata, cum gasesti, nu conteaza), 10 catei de usturoi.
Se topesc 50 g unt in tigaie si se prajeste puiul pana se rumeneste. Se scoate din tigaie si se pune intr-o tava. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se adauga laptele peste pui, zeama de lamaie, salvia si usturoiul zdrobit. Untul (celelalte 100 g) se taie in bucatele si se pune peste pui. Se pune tava in cuptorul incins (la 190 grade celsius) si se lasa acolo 1 ora si jumatate (si mai putin daca observi ca s-a facut). Din cand in cand se mai toarna peste pui cu o lingura din zeama existenta in vas si se mai intoarce puiul pe partea cealalta.
Este absolut delicios puiul, la fel si sosul rezultat. Spor la treaba!
Desi tu esti atenta la silueta si probabil nu esti adepta retetelor cu carne de porc, cu siguranta Cabral se va bucura de un asa festin.
Propunerea mea este- Cotlete la cuptor cu cartofi noi si sos de coniac.
Ingrediente:
400-500 gr. cotlet de porc fara os ( cca 4 buc)
3 fire usturoi verde ( fara codite)
4 fire rozmarin
4 linguri ulei masline
piper proaspat macinat
12 bucatele feliate de slaninuta afumata
pentru garnitura:
500 gr cartofi noi
ulei pentru prajit
sare de mare
marar pentru decor
pentru sosul de coniac:
2 linguri unt
1 ceapa mica ( sau 1/2 ceapa mai mare)
250 gr ciuperci
40 ml coniac
200 ml smantana pentru gatit ( o cutiuta mica)
PREPARARE:
1 . Carnea se spala , apoi se sterge bine – bine cu prosoape de bucatarie, pana este absorbita umezeala; apoi, curatam usturoiul si il tocam marunt, si , intr-un castronel facem un sos din acest usturoi, 4 linguri ulei de masline si niste piper proaspat macinat.
Cotletele de porc le batem usor cu un ciocan de bucatarie ( avem grija ca peste sa punem o folie alimentara) , iar mai apoi le ungem cu mixtura de ulei, usturoi si piper , dupa care le infasuram pe fiecare in parte in 3 felii de slaninuta afumata.
2. Peste bucatile de cotlet asezam rozmarinul ,apoi infasuram cu slaninuta si lasam totul la marinat , la frigider pentru cca o ora.
3. Dupa trecerea acestui timp, cotletele de porc se vor da la cuptor, mai inati la foc iute cca 15 min, apoi la foc mic pana cand se patrund; trebuie avut grija ca in acest interval sa ne mai uitma din cand la ele, si sa le stropim cu sosul lasat!
4. Pentru garnitura de cartofi , vom spala bine cartofiorii noi si ii frecam cu o perie; ii asezam intr-o oala si adaugam apa cat sa ii acopere; ii dam la fiert cca 15 min- avem grija sa nu fie fierti decat pe jumatate! apoi , ii scaotem , ii scurgem bine si i punem la prajit in putin ulei incins ( nu uitam sa ii condimentam doar cu ceva sare de mare).
Stingem acest amestec cu cca 40-50 ml de coniac, dupa care adaugam si smantana lichida; lasam totul sa fiarba pana sosul capata o consistenta ceva mai groasa, apoi potrivim de sare si piper.
6. Servim cotletele cu cartofii rumeniti si sosul de coniac! peste cartofi putem presara verdeata proaspata ( eu am ales marar)… a fost un pranz delicios.
P.S: Poti vedea poze cu etape pe blogul meu, aici- http://ophelia1983.blogspot.ro/search?q=cotlet+de+porc
un desert simplu si foarte ieftin – placinta cu iaurt
ingrediente:
1 pachet foi de placinta de 500gr
100gr unt
1kg iaurt gras (3,5 grasime)
6 oua
2 linguri gustin (amidon)
150gr zahar
2 lingurite esenta de rom
coaja rasa de la o portocala
1 plic zahar vanilat
100gr stafide aurii
50ml vin alb
preparatie:
1. cu o seara inainte punem stafidele la inmuiat in vin.
2. amestecam iaurtul cu zaharul si aromele, apoi incorporam pe rand cate un ou, apoi amidonul si la final stafidele bine scurse.
3. topim untul pe marginea aragazului sau 30 de secunde la microunde. intr-o tava dreptunghiulara (poti folosi una de unica folosinta de aluminiu, de 30x20cm) punem un strat de foi de placinta, le ungem cu unt, lasand marginile sa atarne in afara. punem un strat de ~1cm de iaurt, adaugam alt strat de foi de placinta, le undem, iar punem un strat de iaurt si tot asa pana terminam iaurtul. la final ar trebui sa ne ramana 2 foi de placinta, cu care acoperim ultimul strat de iaurt, apoi aducem marginile foilor din straturile anterioare catre centru, invelind compozitia. intepam cu un cutit ascutit placinta in 8-10 locuri, (cu atentie sa nu strapungem fundul, daca e o tava din aluminiu) ca sa se patrunda, si o dam la cuptor pana se rumeneste frumos, la foc mediu (160-170 de grade, gas mark 3), cca 40-45 de minute.
4. se pudreaza fierbinte cu zahar si se lasa sa se raceasca, apoi se da la rece.
se serveste rece, taiata patrate, cu topping de fructe rosii de sezon (o ceasca de fructe rosii si doua linguri de zahar se toaca sumar in blender, un puls scurt), sau ca atare.
asa cum spuneam, este un desert foarte usor de facut si este si foarte ieftin.
Buna,
Ma numesc Ioana si foarte de curand am inceput sa lucrez la un blog culinar. Azi pe facebook am vazut anuntul pentru acest concurs si de ce nu sa incerc norocul cu ce anume am pregatit in ultimul timp.
Andreea iti propun sa incerci Spirale cu bacon, branza si seminte de in.
Pentru minunatele spirale ai nevoie de: aluat de patiserie ( cumparat din magazin), bacon, branza, mustar, seminte de in, 1 ou, chili.
Pe blogul meu este descrisa reteta.
http://alldayspice.blogspot.ro/2013/05/bun-bun.html
sper sa-ti atraga atentia si sa alegi sa o incerci.
SI
O a doua reteta pe care o recomand, azi am facut-o, Tarta cu crema de mascarpone si crema de lamaie.
tarta contine: biscuiti digestivi, unt, scortisoara, mascarpone, crema de lamaie, capsuni, fructul pasiunii.
Pe blog sunt pasii exacti.
http://alldayspice.blogspot.ro/2013/05/tarta-cu-mascarpone-si-crema-de.html
tarta este foarte racoroasa in aceasta combinatie. 🙂
Cea mai rapida salata calda:
Salata de creveti cu sos de avocado
– 1 avocado
– 2 catei de usturoi
– ulei de masline
– 1 punga de creveti congelati
– salata mix (la punga )
– 1/2 lamaie
– sare
– piper
Se scot crevetii din punga si se lasa la dezghetat.
Se clateste, preventiv, mixul de salata si se lasa la scurs.
Se taie fructul copt de avocado in doua (pe lugime), se arunca (sau planteaza) samburele, si se scoate miezul cu o lingurita fara a se sparge (sau arunca)coaja. Pulpa de avocado impreuna cu putin ulei de masline, cu sare, piper si lamie (dupa gust) se paseaza in blender pana devine o pasta omogena.
Pasta se acopera si se lasa la frigider.
Crevetii (mai mult sau mai putin dezghetati) se “arunca” pentru maxim doua minute intr-o tigaie in care s-au incins 2 linguri de ulei de masline iar, cand se scot, se aseaza pe un platou acoperit cu salata mix deja zvantata si se stropesc cu zeama de lamaie. In jumatatile de coaja de avocado se impparte sosul de la frigider.
Creveti calzi, sos rece, pofta buna!
Ingrediente pentru 2 portii:
2 bibani de mare a cate aprox. 300g fiecare
5 cm ghimbir taiat in feliute sau betisoare (mai groase)
3 cm ghimbir dat prin razatoare
3-4 cepe verzi taiate in lung
2 linguri de sos de soia
50 ml de vin de orez (sau vin sec alb) in amestec cu 10 ml de cognac 5*
500 ml bere blonda
sare si piper, dupa gust (atentie, sosul de soia e deja sarat)
1 limeta, sucul si coaja rasa
ulei de arahide pentru prajit (sau ulei de floarea soarelui)
150 g orez cu bobul lung, Basmatic, Jasmine sau Thai, fiert cu o zi inainte
1 avocado
Preparare:
Pestele se curata de solzi, de maruntaie si se scot urechile. Se spala bine si se sterge cu un prosop de hartie. Se fac dupa acea pe cele doua parti ale pestelui, crestaturi nu prea adanci si la o distanta de cel mult 2 cm una de alta.
Ghimbirul curatat si taiat in feliute, se introduce in crestaturile facute in peste si in burta acestuia.
Se pune pestele intrun streamer, se pune peste pe?te ceapa verde taiata in fi?ii (mai lasa?i cateva fa?ii sa ornam la sfarsit), coaja rasa de la limeta si stropim cu vinul de orez.
Se tine pestele in streamer circa 8-10 minute, poate chiar mai mult daca presiunea aburului e mai mica, pentru a se coace in abur. Verificati din cand in cand daca pestele e facut. Cand carnea pestelui s-a inmuiat, se scoate si se pune pe o farfurie, cu sosul format.
Se pune wokul pe foc iute, se incinge si se adauga uleiul. Cand uleiul s-a incins, se pune ghimbirul ras si se prajeste 30 de secunde. Se introduce in wok pestele, se mai pune vinul, si se acopera pestele cu berea blonda. Se tine astfel pestele pe foc mediu, stropindu-l cu sosul de bere pe deasupra. Se tine pe foc pana se evapora aproape intregul continut al sticlei de bere, pentru a forma sosul necesar preparatului. Se poate adauga, spre sfarsit, patrunjel tocat si lasat pe foc inca 2 minute.
Intre timp, pregatim orezul cu avocado. Avocado se taie bucatele, se stropeste cu sucul de la o limeta, pentru a nu se oxida.
Orezul pregatit cu o zi inainte (fiert conform indicatiilor de pe cutie a producatorului), se incalzeste (eventual la microunde) si se amesteca cu avocado pregatit anterior (inclusiv sucul de limeta).
Montajul se face pe o farfurie pe care asezam pestele (eventual sa incapa cu cap si coada), asezonam cu sare si piper dupa gust (atentie, sosul de soia e deja sarat), punem peste el sosul format in wok (din sos de soia, vin de orez, coaja de limeta, bere, ulei). Peste pestele din farfurie, punem inca putina ceapa verde taiata pe lung pentru ornare.
Read more at http://www.petitchef.ro/retete/biban-de-mare-cu-sos-de-bere-si-orez-cu-avogado-fid-932954#JzUJ7DHQOkIPIkSY.99
Insfaca un piept de pui (o cutie) si un muschiulet de porc. Le tai cubulete de aprox. 3-4 cm si le condimentezi dupa plac. Eu am folosit piper alb, usturoi proaspat, paprika, sare, cimbru si am stropit cu sos de soia. Stropesti cu putin ulei si masezi bine carnea si o lasi la marinat pina pregatesti legumele. Tai 2 cepe si 4 ardei kapia. Intr-o tigaie pui carnea dupa ce s-a incins bine de tot. O intorci din cand in cand pina se rumeneste bine. Cand carnea e aproape facuta, pui in alta tigaie legumele la calit in putin ulei. Cand sunt aproape gata, inmuiate si putin prajite, adaugi sare sau vegeta peste legume. Cand s-au facut si legumele le versi peste carne si le amesteci bine dupa care le mai lasi cateva minute sa se imbine aromele. La sfarsit nu-ti ramane decat sa savurezi. Merg si cu garnitura (cartofi copti sau chiar orez, dar eu nu am facut doar legumele si carnea). Pofta buna! Imagini aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151049070466357.490562.749996356&type=3
A doua reteta, un desert absolut demential- New York cheesecake.
Blat:
-un pachet de biscuiti digestivi (400 g)
-150 g unt
Continut:
-5-6 oua
-300 grame zahar
-1 kg branza Philadelphia (sau echivalentul de la Lidl, la jumatate de pret)
-400 g smantana de buna calitate
-1 lamaie
-2 fiole esenta de vanilie
-3 linguri faina alba
Topping
-200 g smantana
-2 linguri zahar
-1 jumatate de lamaie (2 linguri zeama)
Preincalzesti cuptorul la 180 C (cu ventilatie), sau 200 C fara ventilatie (preferabil cu). Pentru blat zdrobesti biscuitii si topesti untul, dupa care untul topit il amesteci cu biscutii. Apesti mixul intr-o forma de prajituri si pui la cuptor pentru aprox 10 minute. Recomand sa pui sub forma de tort o folie de aluminiu pentru ca e posibil ca o mica parte din untul topit sa se scurga prin forma in cuptor. In timp ce se raceste, pregatesti continutul cheese-cakeului.
Intr-un vas pui crema de branza (poti cumpara 5 cutii Philadelphia sau 5 cutii de creme de branza de la Lidl care este similar cu Philadelphia. Cu o spatula de lemn sau o lingura mare bait creme de branza si zaharul pina capata o consistent diferita de sea initiala, adaugi a poi cele trei linguri de faine dar pe rand, nu toate odata, apoi esenta de vanilie si zeama de la o lamaie, smantana.
Adauga pe rand cate un ou, continuand sa amesteci pina ce oale se incorporeaza.
Continutul se toarna in forma de tort peste blat. Recomand ca anterior sa ungi marginea formei cu unt sa evitam sa se lipeasca prajitura de peretii formei de tort.
Punem la captor, la 180 de grade, pentru 20 de minute, dupa care reducem temperature la 120 grade (cu ventilate, 140 tara) si lasam in cuptor pentru alte 20 de minute (40 minute timp total). Dupa cele 40 de minute oprim cuptorul si lasam usa cuptorului intredeschisa pentru 2 ore timp in care lasam prajitura in cuptor.
In acest timp pregatim topping-ul. Combinam smantana cu cele doua linguri de zahar si 2 linguri de zeama din jumatatea de lamaie. Cand prajitura s-a racit, punem toppingul si punem prajitura la frigider pentru cel putin 5 ore. (preferabil peste noapte)
Deasupra se pot presara capsuni proaspete sau se poate face un sos de afine. Intr-o tigaie de sosuri se adauga 200 grame de afine, 1 lingura generoasa de zahar si putina esenta de vanilie. Zdrobim putin afinele si lasam sa fiarba pentru cateva minute. La final adaugam putin amidon. Sosul se aseaza pe felia de cheesecake inainte de a fi servita.
Pofta buna. Este multa munca dar merita tot efortul!
Eu iti propun o rulada din piept de pui.
Rulada din piept de pui
Ingrediente:
1 piept de pui.
1 ceapa.(
4 catei de usturoi,(eu am pus 2fire de usturoi verde
2 linguri de pesmet,
300 gr bacon,
sare si piper.
Mod de preparare:
Se feliaza si se bate pieptul de pui.
Resturile de carne se pun la calit in putin ulei sau unt in tigaia Wok de la Delimano,impreuna cu ceapa,usturoiulsi 3 felii de bacon taiat foarte marunt.Adaugam si pesmetul,se asezoneasa cu piper.
Pe o folie de aluminiu se aseaza un langa alta feliile de bacon,apoi peste ele se aseaza bucatile de piept de pui si se condimenteaza.Deasupra punem umplutura pregatita,se ruleaza,se impacheteaza in folia de aluminiu si se da la cuptor 30 min.
Dupa acest timp se taie foia de aluminu deasupra pentru ca rulada sa se rumeneasca.
Mai lasam cam 10 min la cuptor.
Scoatem din folie si portionam dupa ce s-a mai racorit putin.
Reteta poate fi vazuta cu poze pe etape pe blogul meu modest
http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2012/04/rulada-din-piept-de-pui.html
Lasagna de pui
Ingrediente necesare pentru lasagna de pui:
500 grame piept pui macinat
300 grame ciuperci taiate felii
300 grame rosii in bulion taiate cubulete
100 grame cascaval
50 grame smantana
2 linguri faina
aproximativ 500 ml lapte
ulei sau unt pentru sosul bechamel
sare, piper, boia,
1 ou
1 pachet de foi pentru lasagna
3 cepe medii
3 catei de usturoi
Mod de preparare lasagna de pui:
Incepem cu o cratita, unde, in uleiul, incins calim ceapa taiata marunt si usturoiul. Adaugam pieptul de pui macinat. Lasam la foc mediu 5-6 minute, dupa care adaugam si rosiile taiate cubulete si bulionul, sare si piper si lasam sa fiarba aproximativ 10 minute, cand tot amestecul a scazut il luam de pe foc si il lasam sa se raceasca putin.
Ca etapa urmatoare, intr-o oala cu apa fiarta adaugam putina sara ei 2 linguri de ulei, fierbem 2-3 minute foile pentru lasagna, dupa care le scoatem din apa fiarta si le clatim cu apa rece, veti vedea aceasta operatiune ajuta mult, foile nu se vor mai lipi intre ele.
Urmeaza sosul bechamel, intr-o cratita punem aproximativ 50-80 grame unt sau ulei si le lasam sa se incinga, peste care adaugam imediat faina si mestecam, avem grija sa nu se faca cocoloase. Dupa ce s-a omogenizat unul topit cu faina adaugam lapt fierbinte, cate putin pana se creaza sosul, adaugam si cascavalul, smantana si oul.
Foile fierte de lasagna le punem in tava unsa in straturi succesive, amestec de umplutura si foi. la sfarsit peste punem sosul bechamel si mai radem putin cascaval peste.
Dam la cuptor pentru 40-45 minute la foc potrivit.
COZONCA CA LA MAMA ACASA (mama mea sa ne intelegem 😀 ca de la ea am reteta si am executat-o cu succes anul acesta de Paste )
Ingrediente pentru 4 cozonaci mari sau 5 mai micuti :
– 2 kg faina
– 1 L lapte
– 6 oua
– 500 grame zahar
– 2 pachete de drojdie proaspata
– 1 praf de copt
– 250 ml ulei
– esenta de vanilie sau rom si coaja rasa de lamaie
Mod de preparare :
Intr-un castron mare se cerne faina si se amesteca cu praful de copt . In mijloc se face o gaura unde se pune drojdia sfaramitata .
Se adauga laptele caldut care a fost amestecat cu zaharul , lamaia rasa si esentele de rom sau vanilie si apoi se framanta bine .
Dupa ce am framantat macar 5 minute se adauga ouale batute cu sare (pe rand , cate o lingura odata ) amestecand in aluat . Din nou framantam bine aluatul dupa care incepem sa picuram ulei cate putin framantand in continuu .
Punem aluatul la dospit la un loc ferit de curenti de aer si acoperim cu un prosop pentru o ora.
Dupa ce aluatul si-a dublat sau chiar triplat marimea il impartim in 4 bucati . Luam prima bucata si o umplem cu nuca si cacao , nutella , stafide sau rahat (dupa preferinte) o rulam , o punem in forma de cozonac pe care am uns-o cu ulei si am acoperit-o cu hartie de copt si mai lasam 30 de minute la dospit dupa care o punem in cuptor pentru aproximativ 45 de minute (depinde si de puterea cuptorului ).
Pentru umplutura de nuca si cacao avem nevoie de nuca macinata (300 de grame) , cacao(2 linguri) , zahar (4-5 linguri) , lapte (2 linguri) , ulei (o lingura) si esenta de rom . Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta tare cu care se umple cozonacul .
Sfat : Daca aveti de gand sa folositi stafide este bine sa le inmuiati intr-un pahar timp de 1-2 ore in care ati pus 2 linguri de apa si o esenta de rom .
Spor la treaba ! Pupici
Buna, stiu ca aici ar trebui sa fie doar bucatarese dar o sa dau din coate sa imi fac si eu loc. Nu sunt bucatar , dar , din cand in cand , imi place sa fac impreuna cu fetita mea cate o prajiturica la fel ca cea de mai jos. Sper sa o prepari si sa-ti placa.
PRAJITURA CU STRUGURI
Ingrediente;
400 grame struguri, 3 ouaa, 150 grame zahar, 200 grame faina, o lingurita rasa praf de copt, 50 mililitri ulei, 50 ml lapte, 2 pliculete zahar vaniliat, un varf de cutit de sare
MOD DE PREPARARE;
Se curata boabele de struguri de pe ciorchine, se spala si se lasa la scurs. Intr-un castron se amesteca zaharul cu oualesi se adauga uleiul , laptele , faina si praful de copt apoi zaharul vaniliat si sarea.
Se omogenizeaza foarte bine si se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Tava se pune in cuptorul incins si se lasa la copt 10 minute, dupa care se adauga boabele de struguri pe toata suprafata superioara a prajiturii.
Se pune din nou la copt 35 minute, iar cand e gata se taie patratelesi se presara zahar pudra.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
POFTA BUNA
Anghel Darius
DEVA-HUNEDOARA
Salut.
Eu iti propun o varianta foarte gustoasa a traditionalei lasagna, insa fara carne si mult mai sanatoasa: lasagna mexicana.
Ingrediente (pentru o tava yenna de 15/35cm): 6 lipii mexicana, 2 conserve de fasole rosie, 1 conserva porumb, 250 gr. branza chedar, 1/2 kg rosii fara coaja (sau o conserva de rosii), 200 ml apa, 3 cepe verzi tocate marunt, 1 legatura patrunjel, 1 lingura ulei, chili, sare, piper.
Mod de preparare: Se caleste ceapa, se adauga rosiile taiate cuburi si apa si se fioerbe la foc mic pana se transforma intr-un sos. Se adauga spre sfarsit patrunjelul tocat marunt. Separat, intr-un castron, se amesteca fasolea si porumbul si se pune 3/4 din cantitatea de branza, se amesteca bine. In tava yenna se pune un strat nu foarte gros de sos, apoi se acopera cu 2 lipii mexicane, se pune deasupra o parte din amestecul de fasole cu porumb si branza, apoi din nou sos, lipii, amestec fasole, sos, lipii, iar la final restul de sos si branza care a ramas.
Este o reteta perfecta, usor de facut si extrem de gustoasa.
Pofta buna!
Draga Andreea, pentru ca vrei ceva care sa iasa din prima si pentru ca reteta asta e fffoarte usor de preparat, dar de mare efect, iti propun un cheesecake original delicios. L-am facut de multe ori la ziua sotului sau de sarbatori si toata lumea cerea a 2-a felie. Iti doresc multa bafta la concurs!
Iar reteta e executata pas-cu-pas de pe blogul unui foarte priceput bucatar din Cluj, Adrian Hadean:
http://www.adihadean.ro/2010/07/re%C8%9Beta-de-cheesecake-cu-quark-%C8%99i-mascarpone/
Tocanita de vita cu pilaf de orez
300 gr carne vita,2 cepe,3 ardei,2 morcovi ,se taie toate cubulete ,se calesc cu 3 linguri ulei,adaugam 1 cana apa ,sare,foi dafin ,si se da la foc mic cam 50 minute ,sa scada foarte bine si sa fie carnea frageda la final adaugam 1 lg amidin dizolvat in 100 ml suc rosii,se
toarna peste carne mai fierbe 5 minute si este gata.
ptr pilaf :
250 gr orez se fierb cu 3 linguri ulei masline,1,ceapa,12 ardei,1 pastarnac,1 morcov,taiate cubulete,se adauga sare ,cand este fiert orezu se ia de pe foc se pune 3 lg ulei intr o tigaie si se caleste o ceapa ,dupa care punem orezul si amestecam putin,mai punem verdeata si mancarica este gata,buna de minune,pofta mare 3.Penne cu legume si suc de rosii
80 gr penne
80 gr amestec mexican de legume
1 ardei iute
1 catel de usturoi
1 ceapa mica
1 lg ulei
50 ml suc de rosii
1 varf sare
Se fierb pennele cca 8 min in apa cu sare. Se scot in strecuratoare, se clatesc cu un jet de apa rece si se lasa la scurs.
In uleiul incins punem la calit ceapa tocata marunt, ardeiul iute si usturoiul taiate rondele. Dupa cca 1 min adaugam si amestecul de legume si amestecam bine. Se mai lasa la foc mic cca 5-6 min apoi adaugam sucul de rosii. Amestecam bine, potrivim de sare si lasam sa fiarba tot la foc mic pana se ingroasa putin sosul.
Compozitia astfel obtinuta se amesteca cu pennele bine scurse sau se rastoarna deasupra peste pennele asezate pe o farfurie. Personal le prefer amestecate.
Prajitura cu ness
1Nuci pralinate
100 grame zahăr
100 grame nuci
2Blatul
4 ouă
8 linguri apă
1 plic praf de copt
150 grame făină
1 lingură cacao
250 grame zahăr
50 grame miez de nucă
zeamă de lămâie de la 1/2 lămâie
3Crema
200 grame unt
350 grame zahăr
100 mililitri lapte
2 linguri făină
2 linguriţe ness
1 ou
1.Se topeste zaharul.Cand este topit se adauga nucile intregi,se amesteca bine si se ia de pe foc,apoi se sfarama intr-un mojar.
2.Se bat galbenusurile cu 150 g zahar timp de 30 minute.Se adaugă apoi 4 linguri de apă rece, la interval de 5 minute, şi praful de copt stins cu zeamă de lămâie.Separat, se bat albuşurile cu 4 linguri de apă rece până devin spumă, apoi se adaugă zahărul rămas şi se mixează în continuare.În spuma de albuşuri se adaugă făina cernută, nuca măcinată şi cacaua,dupa care se amesteca cele 2 compozitii,dupa care se da la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
3Se fierbe laptele cu făina, zahărul şi oul.Când s-a răcit, se încorporează treptat untul moale şi nesul.În cremă se adaugă 100 g nuci pralinate, măcinate. Se omogenizează.
4.se asambleaza prajitura.Se insiropeaza cu un sirop de zahar topit cu apa si esenta de rom,se adauga crema iar peste se pun nucile pralinate.
POfta buna!!!
daca nu te convinge placinta de iaurt, uite si un
cheesecake cu lamaie
blat:
200gr biscuiti digestivi (sau petit beurre, daca nu gasesti digestivi)
50gr zahar (brun de preferinta)
100gr unt
crema:
1kg crema de branza dulce (recomand pilos de la lidl, dar poti folosi orice alta branza dulce)
150gr zahar tos
5 oua
3 linguri faina
2 lingurite coaja rasa de lamaie (rasa cat mai fin)
zeama de la o lamaie
2 plicuri zahar vanilat
preparatie:
1. biscuitii se pun impreuna cu zaharul si untul taiat cubulete intr-un blender/ robot si se amesteca bine, pana cand arata ca nisipul ud. se ia o tava de tarta rotunda de 23-25cm si se intinde foarte bine acest amestec din biscuiti pe fundul tavii in strat uniform, presandu-l bine, precum si de 2-3 degete in sus, pe margini. se da la rece (la congelator).
2. crema de branza se pune intr-un castron, se adauga zaharul, zeama de lamaie si aromele, se amesteca pentru omogenizare, apoi se adauga treptat cate un ou, pana le incorporam pe toate, apoi se adauga tot cate una, cele 3 linguri de faina, presarate in ploaie (ca sa nu faca cocoloase)
3. se scoate tava cu crusta de la congelator, se toarna crema de branza obtinuta la punctul 2 si se tranteste tava usurel de cateva ori de masa, ca sa se uniformizeze compozitia, si se da la cuptor pe raftul cel mai de sus (incins in prealabil, 160-170 de grade sau gaz mark 3 din 8, foc mediu spre mic) unde se tine in jur de 45-60 de minute (difera de la cuptor la cuptor, cam la 45 de minute incepi sa tragi cu ochiul – daca e rumenita, incerci sa vezi daca mijlocul este intarit – apesi cu degetul; daca inca nu este rumenita, o mai lasi 10-15 minute si o incerci ca mai sus; daca se rumeneste prea repede probabil ai un cuptor mai naravas si dai focul putin mai mic).
4. dupa ce se raceste se da la frigider si se serveste a doua zi, optional cu un sos de fructe rosii de sezon (o ceasca de capsuni, zmeura, coacaze, etc, mixate grosier cu o lingurita de zahar pudra intr-un blender). daca ai, o poti decora cu frunze de menta.
buna,eu as propune o reteta de la noi din Maramu’ si anume PIROSTE CU URDA, dupa care eu sunt “topitaaaaa”.
deci: facem un aluat din faina,oua,o lingura zahar,sare,o lingurita bicarbonat si apa. aluatul trebuie sa fie gen cel de placinte,adica sa poata fi intins pe planseta. framantam bine,intindem aluatul,il taiem in patrate asa cam de 8 x 8 cm,aprox. in mijlocul fiecarui patrat punem cate o lingura de urda framantata bine cu putina sare.indoim patratele pe colt astfel incat sa rezulte un triunghi.apasam bine pe margini cu furculita si le punem la fiert in apa care clocoteste cu sare si un pic de ulei.trebuie sa fie o oala destul de mare…ca la paste, cu apa destul de multa.cand incep sa se ridice pirostele le mai lasam doar putin, apoi le strecuram de apa cu grija sa nu le spargem.prajim cateva bucatele de slaninuta sau sunculita gen bacon si adaugam peste piroste.Gata! sunt bestiale! mai bune decat toate pastele din lume!
Felicitari pentru curajul de a infrunta 3 voinici talentati si mult, mult succes!
Eu iti propun o reteta usoara, de vara. Nu sunt eu prea talentata in bucatarie, dar imi plac preparatele gustoase.
Ma gandesc ca ai putea pregati ceva cu calamar, usturoi, vin alb, ardei iute si lamaie din belsug. Calamarii portionati si condimentati dupa bunul plac, trasi la tigaie in putin ulei, cu ardei iute si usturoi, stingem cu vin alb si adaugam zeama de lamaie. Cred ca poti sa alaturi o salata de sezon sau, pentru un preparat mai consistent, ravioli cu spanac sau branza. Eu de asta am pofta! 😀 Sper sa te inspire reteta mea! Succes si spor la bucatarit!
hai ca am zis sa trec cate o reteta la fiecare concurent.
as propune ciorba radauteana.
2 bucati piept pui.
2 morcovi.
telina (o felie)
radacina patrunjel
2 cepe
2 oua.
usturoi cat te lasa inima (minim 4 catei).
otet
sare dupa gust.
smantana 250g.
eu fac la ceaun, pe foc de lemne, la tara.
se pune apa in ceaun.
se baga pieptul de pui, se lasa la fiert .. ce sa zic, 15 minute dupa ce clocoteste ? depinde si de pui. dupa cele 15 minute, se adauga legumele taiate gen patratel.
se lasa la fiert pana pieptul e fiert complet, moment care ar trebui sa concida cu fiertul legumelor.
se lasa zeama sa fiarba in continuare (sau data la o parte daca te misti mai incet, si cu o sita se scoate tot ce e pe acolo (carne + legume).
pieptul de pui se taie in fisiute subtiri gen ciorba burta.
legumele daca ai o … passa tuto, se baga prin aia, daca nu poti sa le strivesti cu furculita.
se baga inapoi in oala.
intr-un castronas pui smantana, ouale si le amesteci bine.
usturoiul (care e deja curatat) il strivesti peste smantana si oua. adaugi cateva linguri de zeama, si amesteci pana se uniformizeaza. apoi mai adaugi inca cateva linguri, si iar amesteci. pana ajunge sa fie o zeama lunga.
operatiunea asta sa nu iti mai mai mult de 10 minute, iar zeama din ceaun/oala sa fie la nivelul dorit.
versi continutul castronasului in ciorba.
adaugi sare si otet (daca nu stii gusturile oamenilor, pune mai putin, pentru ca se poate adauga dupa aia in farfurie).
se ia oala de pe foc.
se adauga niste patrunjel frunze.
ideal dispare continutul ceaunului in maxim juma de ora, fiecare om cerand inca o portie.
cred ca reteta originala mai contine si ardei gras, dar mie nu imi prea place.
.. ceapa se taie … cubulete mici, si se pune la fiert de la inceput.
Delicioase si foarte bune ptr copii, ,,bobo morconi,, cum spune fiul, este o reteta foarte simpla. Este nevoie de 300 grame de morcovi cruzi rasi, 300 grame de zahar si 100 grame de apa, care se pun impreuna toate la fiert, cand incepe sa fiarba se stoarce zeama de la o lamaie si jumate in fiertuta. Lamaia sa fie potrivita ca marime. Se lasa la fiert pina se ingroasa bine, adica totul se leaga avand o consistenta unei mamaligi reci , se lasa apoi la racit. Daca se doreste si cum ii place pentru a obtine un jeleu moale in mijlocul bomboanelor cand este jeuleu caldut se pot face bile potrivite ca marime *ou de prepelita* care apoi se dau prin zahar tos, sau orice ce altceva dupa dorinta. se aseaza in farfurie , se servesc reci. Pofta buna!
Ingrediente – Fasii de vita cu susan si ceapa verde
500 gr muschi de vita, taiat fasii
2 linguri zahar brun
4 linguri sos de soia
4 linguri otet balsamic
4 catei de usturoi, zdrobiti
1 lingura ulei de nuci
sare si piper negru
2 linguri ulei de floarea-soarelui
8 fire de ceapa verde, injumatatite apoi taiate pe lung, in fasii
2 linguri seminte de susan
orez fiert, pentru servire
Mod de preparare – Fasii de vita cu susan si ceapa verde
Intr-un vas, amesteca zaharul, cu sosul de soia, otetul balsamic, usturoiul, uleiul de nuci, sare si piper negru dupa gust.Adauga carnea, amesteca bine si las-o sa stea la marinat min. 1 ora.
Incinge uleiul de floarea-soarelui intr-o tigaie wok.Adauga carnea cu marinata si prajeste-o 8-10 minute.Adauga ceapa verde si caleste totul rapid 2-3 minute.Adauga semintele de susan si caleste inca 1 minut.Serveste preparartul cu orez fiert
Timp de preparare: sub 30 minute minute
Buna,
Va porpun reteta mea favorita, o prepar chiar si aiarna cu fructe de padure congelate :).
“Inghetata de capsuni la minut”
Se pun la congelator 1/2-1 kg capsuni si 2 banane.
Cand se intaresc, se scot, se pun in blender impreuna cu 4 lunguri de zahar si cateva nuci.
Amestecul rezultat se poate consuma pe loc sau se va pune din nou in congelator (recomand consumul in maxim 5 zile).
Pofta mare!
Ca tot vrei tu sa faci cheesecake. L-am facut prima data in octombrie 2012, de ziua mea. De-atunci l-au incercat aproape toate colegele si a fost cel mai solicitat desert de catre iubitul meu si familie. 🙂
CHEESECAKE
INGREDIENTE
• 300 GR BISCUITI DIGESTIVI
• 125 GR UNT
• 400 GR CREMA DE BRANZA
• 2 OUA
• 150 GR ZAHAR PUDRA
• 2 STICLUTE MICI DE ESENTA DE VANILIE (DR OETKER)
• 400 GR DE SMANTANA GRASA (20% GRASIME)
• 200-300 GR FRUCTE DE PADURE CONGELATE SI 1-2 LINGURI DE ZAHAR PT TOPPING
1. PENTRU PRIMUL STRAT SE ZDROBESC BISCUITI PESTE CARE SE TOARNA UNTUL TOPIT SI SE ASEAZA PE FUNDUL UNEI TAVI TAPETATE CU HARTIE DE COPT PRESAND BINE PENTRU A FORMA UN BLAT UNIFORM. TAVA SE DA LA CONGELATOR PENTRU CATEVA MINUTE (PANA ESTE GATA AL DOILOEA STRAT SAU VREO 10 MIN).
2. LA AL DOILEA STRAT SE AMESTECA 400 GR CREMA DE BRANZA CU 100 GR ZAHAR PUDRA, O SICLUTA DE ESENTA DE VANILIE SI CELE DOUA OUA PANA COMPOZITIA DEVINE OMOGENA. SE TOARNA COMPOZITIA PESTE BISCUITI SI SE DA LA CUPTORUL PREINCALZIT PENTRU APROXIMATIV 35 DE MINUTE. SE SCOATE SI SE LASA LA RACIT
3. PENTRU AL TREILEA STRAT SE AMESTECA SMANTANA CU 50 GR ZAHAR PUDRA SI CEALALTA STICLUTA DE ESENTA PANA SE OMOGENIZEAZA. SE TOARNA PESTE BRANZA SI SE MAI DA LA CUPTOR PENTRU CEL PUTIN 5-10 MINUTE.
4. DUPA CE S-A RACIT SI S-A INTARIT BINE COMPOZITIA DIN TAVA, SE SCOATE CU GRIJA APUCAND DE MARGINEA HARTIEI DE COPT ( EU N-AM AVUT O TAVA CU MARGINEA DETASABILA POTRIVITA CA MARIME) . FRUCTELE CONGELATE SE PUN LA INCALZIT INTR-O TIGAE, ( DE PREFERAT ANTIADERENTA) . CAND INCEP SA SE INCALZEASCA SE ADAUAGA ZAHARUL, IAR CAND SE OMOGENIZEAZA, IAR FRUCTELE SUNT TOPITE, SE ADAUGA DEASUPRA CHEESECAKE-ULUI SI SE DA LA RECE.
Bafta!
Curry de pui cu lapte de cocos
1 piept pui mare taiat cuburi
1 ceapa mare taiata julien
500 g ciuperci taiate cubulete mai mari
1 conopida taiata cubulete
3 lingurite praf curry
400 ml lapte de cocos
3 catei usturoi taiati felii
500 ml supa de pui
2 linguri sos soia
1 limeta
un varf de lingurita cu scortisoara
jumatate de lingurita cu ghimbir
o lingurita cu boia dulce afumata
un ardei iute
sare
piper
ulei masline
patrunjel
Se caleste ceapa, usturoiul si ardeiul iute 5 min, se adauga curyy, boiaua, ghimbirul, scortisoara si se mai lasa 2 min. Se pune carnea pe foc pana isi schimba culoarea. Se adauga ciupercile si conopida, dupa care se adauga laptele de cocos si supa. Se fierbe pana incepe sa scada si se ingroasa, dupa care se adauga zeama de limeta, soia, sare, piper si restul condimentelor. Se amesteca si se mai lasa la foc mic pana se fierb si legumele.
Se serveste cu garnitura de Couscous
Prajitura simpla dar buna
Ingrediente:
6 oua
6 iaurturi simple( am folosit danone cremoso)
foi placinta
6-7 linguri zahar
cativa stropi de esenta rom
Se bat spuna ouale cu zaharul,iaurtul,se adauga esenta.
In tava tap[etata cu foaie de copt,se aseaza prima foaie de placinta,se toarna compozitia,se pune ce-a de-a doua foaie si se da la cuptor.
Un dulce foarte rapid,necostisitor si delicios!
Noua ne-a placut.
Cheesecake cu stafide si lamaie
Pentru blatul de biscuiti :
75g unt, topit
225g biscuiti digestivi, zdrobiti
Pentru umplutura :
450g branza de vaci
225g smantana
150g zahar tos
4 oua de marime mijlocie, separate
40g faina
1 lamaie, coaja rasa şi sucul
75g stafide, puse in apa la imbibat si apoi scurse
zahar pudra pentru presarat
Preincalziti cuptorul la 170 grade C. Ungeti si tapetati o tava de tabla rotunda pentru copt prajituri, cu diametrul de 23 cm si fundul detasabil.
Pentru blatul de biscuiti : amestecati untul topit cu biscuitii zdrobiti.
Turnati amestecul cu lingura in tava pregatita si apasati pentru a nivela. Raciti la frigider.
Pentru umplutura : puneti intr-un castron branza, smantana, zaharul tos, galbenusurile, faina, coaja si sucul de lamaie. Mixati cu un mixer, la viteza redusa, pana se omogenizeaza.
Bateti albusurile pana se intaresc usor, apoi incorporati-le in amestecul cu branza.
Incorporati stafidele. Turnati amestecul cu branza deasupra blatului de biscuiti. Asezati pe o tava intinsa de copt si coaceti timp de 1 ora.
Opriti cuptorul. Lasati cheesecake-ul sa stea in cuptor, cu usa intredeschisa, timp de 1 ora, pana se intareste. Scoateti din tava si lasati sa se raceasca complet.
O pastrati la frigider pana in momentul servirii.
Pofta mare!
Puteti inlocui traditionala pasca cu branza cu acest cheesecake. Este o delicatesa si cu siguranta invitatii o vor aprecia.
Buna! Iti propun o tarta cu spanac. O reteta care merita pastrata in cartea de bucate.
Tarta cu spanac
Ingrediente:
150 g branza dulce( sau dietetica)
150 g faina
3 linguri de lapte
3 linguri de ulei
½ plic praf de copt
½ lingurita sare
Umplutura
200 g spanac congelat
100 g bacon afumat
100 ml lapte
1 legatura de ceapa verde
2 oua mari
1 lingura de ulei
1 lingura de pesmet
nucusoara macinata
2 linguri de mieji de floarea-soarelui
sare, piper
Preparare:
Amesteci branza cu lapte cu ulei si praful de sare si mixezi bine. Adaugi faina amestecata cu praful de copt si framanti un aluat potrivit de tare , pe care il invelesti in folie alimentara si il dai la rece pentru 30 de minute.
Curati ceapa. Tai marunt ceapa si baiconul. Le pui la undit, adaugi spanacul congelat si lasi sa scada la foc mic.
Bati putin ouale, adaugi legatura de patrunjel tocat laptele , pesmetul, sare , piper si nucusoara dupa gust. Le adaugi peste amestecul de spanac, dupa ce acesta s-a racit putin. Pisezi in mojar miejii de seminte de floarea- soarelui . Ii adaugi la compozitie si acesta va capata o aroma aparte.
Din acesta compzitie poti sa faci o tarta mare sau 8-10 tarte mici (depinde de formele folosite).
Ungi forma cu ulei si tapatezi cu faina. Pe planseta presarata cu faina intinzi aluatul in foaie, decupazi si apoi tapetezi formele cu aluat. Adaugi compozitia de spanac si dai la cuptor pentru 35 de minute.
Pofta buna!
cea mai ieftina si gustoasa reteta. 4 pulpe cu spate de pui si juma de kg de cartofi. se aseaza pulpele de pui in cratita se toarna ulei, condimente , sare si piper dupa gust, se pun cartofii si apa minerala cat cuprinde. se lasa sa fiarba la foc mic aprox 30 de min pana scade apa si ramane in saftul lor apoi se pune o ceasca de suc Sprite ! se mai lasa 10 min la foc mic apoi focul se stinge si lasati mancarea cu capac acoperita inca 15 min ! mananci cu ochii !
Nu exista cineva care sa fi reusit sa se abtina la a doua bucata de PRAJITURA CU NESS
BLAT
– 6 ouă
– 6 linguri apă
– 12 linguri zahăr
– 12 linguri făină
– 6 linguri nucă măcinată
– ½ linguriță amoniac
– Sare
Se bate spumă albușul cu apa și se adaugă treptat zahărul, gălbenușul, făina, nuca măcinată sarea și amoniacul, amestecând continuu cu grijă.
Compoziția obținut ă se pune într-o tavă unsă, tapetată cu hârtie.
Se coace la foc mic, timp de 40 minute (se încearcă cu scobitoarea).
Se lasă blatul la răcit și după se taie în două pe orizontală.
CREMA
– 3 ouă
– 150 g + 100 g zahăr
– 1 pachet mare de unt
– 3 linguri de ness
Se bat ouăle cu zahărul în baie de aburi până se face ca o smântână apoi se lasă la răcit
Se freacă bine (spumă) untul cu 100 g zahar (farin), după care se adaugă „smântâna” răcită și ness-ul.
Blaturile stropite cu coniac sau votca din belsug, se ung cu cremă și se suprapun.
Deasupra se rade ciocolată.
POFTA BUNA!
Prajitura Londra
Ingrediente:
370 g faina
370 g zahar
6 oua
180 g untura
1 praf de copt
coaja de la o lamaie
1 lingura mare smantana
350 g gem( caise, prune, capsuni etc.)
150 g nuca macinata
Preparare:
Se separa ouale. Se amesteca bine 150 g zahar cu untura, apoi se adauga cele 6 galbenusuri,faina,coaja rasa de lamaie si praful de copt. Dupa ca se amesteca bine se adauga lingura de smantana.
Se pune hartie de copt in tava unsa cu ulei. Se pune aluatul( deoarece e o compozitie mai tare, se intinde mai bine cu degetele decat cu o spatula sau un cutit cu lama lata) apoi se adauga dulceata, intingandu-se pe toata suprafata aluatului.
Albusurile se bat spuma tare, adaugandu-se restul de zahar si nuca macinata. Apoi se pune in tava peste stratul de gem.
Se da la cuptorul bine incins, la foc potrivit pentru aproximativ 25 de minute pana bezeaua de deasupra prinde o culoare aurie.
ngrediente:
– 1 vanata;
– 300 gr piept pui;
– 1-2 cesti sos de rosii;
– 1 ceapa mica;
– 1 catel usturoi;
– 2-3 felii de cascaval;
– Ulei;
– Sare si piper.
Se caleste in putin ulei ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit, apoi se adauga carnea taiata cubulete mici si se tine pe foc pana cand este gata carnea. Se sareaza si pipereaza. Vanata se taie in felii subtiri si se caleste in putin ulei, intr-o alta cratita, cate 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot vinetele pe o hartie absorbanta si se lasa la racit putin (pana nu te mai ard la degete). Fasiile de vinate se umplu cu pui si cu cascavalul ras (cascavalul ras se poate pune si deasupra), se ruleaza si se pun intr-o tava. Peste rulouri se pune putin sos de rosii. Se baga la cuptor, la foc mediu, pentru 5-7 minute. Pofta buna!
Ravioli cu gorgonzola
Este nevoie de :
– 150 gr gorgonzola dulce
-o punga ravioli cu carne(sau la alegere)
-300 gr smantana
-un galbenus de ou
-cimbru uscat
-150 gr bacon
Se pune bacon cu putin ulei in tigaie, se adauga gorgonzola taiata cubulete, se invarte pana la omogenizare, se adauga smantana batuta cu galbenusul de ou, sare piper si alte condimente la alegere iar spre final se invarte cu betisoare uscate de cimbru in sos. Se lasa ravioli intre timp la fiert (dupa preferinta), se scurge apa, se adauga sosul obtinut initial cu bacon, gorgonzola si smantana …. Siiii pofta buna!!! O delicatete!!! Pe cuvant de onoare
Negresa-cea mai simpla
ingrediente:4 cani faina alba, 2 cani zahar, 2 cani apa calduta, 1 cana de ulei, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet, 6 linguri de gem, 3 linguri cacao, esente de care doresti.
Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza si se aseaza in tava unsa cu ulei.
Se da tava la cuptor la foc mic timp de 60 de minute.
Pofta buna!!!
Sper sa incerci retea:)
Chiftele de somon cu garnitura de cartofi cu praz
Chiftele de somon, ingrediente: 500g file somon, se fierbe
1/2 ceapa
1 ou
1 conserva porumb
1 pachet crackersi maruntiti, apoi se pun la prajit in ttigaie
condimente dupa gust
Se amesteca ingredientele de mai sus , se fac chiftelute si se tavalesc prin crackersii pisati , apoi se pun la prajit in tigaie.
Cartofi cu praz
se fierbe 1/2 kg cartofi
1 praz se taie rondele
cartofii se fac piure, se amesteca cu prazul, putin unt, ulei de masline, sare si piper.
Enjoy!
Buna! Eu va propun o reteta de faguri a mamei, acei faguri pe care i-am mancat cu totii la mama acasa de copii.
Faguri:ingredientele sunt per ou; la 1 ou folosesc 2 linguri de faina, 2 linguri de zahar, 2 linguri de ulei. La 3-4 oua pun jumatate de lingurita de praf de copt.
Albusurile se bat spuma cu un varf de cutit de sare dupa care se adauga zaharul si se bate cu mixerul pana se face bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si faina amestecata in prealabil cu praful de copt.
Crema de vanilie: 1 litru lapte, 1 cana de zahar, 1 cana faina,3 oua, miroase( vanilie, coaja de lamaie), jumatate de pachet de margarina.
Se amesteca la rece, laptele cu ouale, faina , zahar dupa care se pun pe foc. Crema este gata cand compozitia se dezlipeste de pe marginile vasului. Se lasa la racit, si cand s-a racit putin, se adauga margarina si miroasele.
Apoi trecem la umplutul fagurilor.
Pofta buna!
Buna Andreea !
Iti propun o reteta simpla (zic io 😀 ) cu rodie ,imi doresc sa fie pe placul tau ! Pozele care redau frumusetea rodiei in aceasta reteta ,le poti vedea pe blogul meu :
http://savoareabucatelor.blogspot.ro/2012/12/pulpe-cu-dulceata-de-ceapa-rosie-si.html
Incearc-o si sper ,ca in momentul in care o vei savura cu Cabral sa ma pomeniti ( sa dea Domnu’ ) placut !
Pulpe cu dulceata de ceapa rosie si rodie
Ingrediente:
4 pulpe pui intregi
150 g dulceata de ceapa rosie
o rodie
50 ml ulei masline
un ardei iute rosu
100 ml vin rosu
50 g branza Gorgonzola Piccante
cateva boabe piper rosu
amestec condimente Kotanyi cu miere si mustar
Pregatire:
Pulpele spalate si scurse de apa ,se presara cu amestecul de condimente cu miere si mustar.Ardeiul iute se taie felii subtiri, rodiei i se scot semintele, iar dulceata se subtiaza cu vin rosu.
Intr-o craticioara rumenim pulpele in ulei de masline, cca doua minute pe fiecare parte,apoi le asezam intr-o tava potrivita.
Le stropim cu dulceata de ceapa rosie diluata cu vin, adaugam feliile de ardei iute si cateva boabe de ardei rosu ,iar pentru a ingrosa putin sosul, am adaugat Gorgonzola Piccante si am introdus pulpele la cuptor pentru 25 de minute.
In ultimele doua minute de coacere a pulpelor la cuptor, adaugam si semintele de rodie.Nu le-am adaugat mai devreme pentru ca semintele si-ar fi pierdut culoarea superba!
Dupa coacere, asezam pulpele de pui pe un platou si le ornam frumos cu dulceata, semintele de rodie si sos,garnitura ramane la alegere voastra.
Multumesc pentru invitatia la concurs si pentru vizita pe blogul meu !
Toate cele bune si succes tuturor!
ciocanele de pui pe pat de sare.1kg sare 8buc ciocanele piper si cimbru.se aseaza sarea in tava in strat uniform apoi asezam ciocanelele piperate si cimbrate dupa gust.apoi asezam tava in cuptorul bine incins la 180 grade .mancare sanatoasa si gustoasa pofta buna
TORT DE PORTOCALE
Reteta este una de familie, nu din familia noastra, dar am adaptat-o cu drag si am pregatit-o urmand cu atentie instructiunile. Asa cum am primit reteta, asa vi-o dau si voua, cum a fost scrisa, pentru ca e foarte foarte bine explicata Dar daca mai aveti intrebari, va raspund la tot-tot. Hai, va pup si spor la treaba
Ingrediente pentru blat:
– 6 oua intregi
– 6 linguri (de supa) de zahar tos
– 6 linguri de faina alba
Blatul este de fapt un Pain de Spagne Pain d’Espagne (Pan di Spagna sau pandispan… sper ca toti cei care m-au corectat sunt fericiti acum si imi pare rau ca sunt om si se mai intampla sa mai gresesc) clasic si ca orice lucru clasic daca nu este bine facut isi pierde valoarea (in cazul nostru valoare inseamna gust, aspect si consistenta). Se pregateste o forma de tort demontabila sau o cratita de INOX cu peretii verticali cu diametrul de cca 25 cm si inaltimea peretilor de cca 7 cm ungand-o cu putin unt si tapetand-o apoi cu faina sau hartie de copt. Forma astfel pregatita se pastreaza la indemana, intr-un spatiu rece (in camara sau in frigider) pana compozitia pentru blat este gata.
Se pune in functiune cuptorul astfel incat sa temperatura sa fie constanta – cca 180 grade – in momentul in care va incepe coacerea blatului de Pain de Spagne. Intr-un castron incapator sau intr-o oala inalta de INOX (15 – 20 cm inaltime) se amesteca cele 6 oua intregi cu 6 linguri (de supa) de zahar tos. Se bate energic compozitia cu telul pret de cca 30 minute(sau cu un mixer cu accesorii speciale pentru montat albusuri – evident ceva mai putin timp ) pana cand compozitia devine cremoasa (fara urme de granule de zahar) si de culoare galben deschis (galben pai). Pentru a fi siguri ca amestecul de zahar cu oua este suficient de bine batut se vor desena, cu o furculita, pe suprafata amestecului cercuri concentrice; daca cercurile isi pastreaza forma pret de 10 – 15 secunde compozitia este bine preparata si se poate incepe adaugarea fainei. Cele 6 linguri de faina se adauga pe rand amestecand totul (de jos in sus) foarte incet cu telul sau cu o lingura de lemn utilizata doar pentru prajituri (eventual frecata in prealabil cu putina coaja de portocala sau de lamaie). Nu se pune a doua lingura de faina pana ce prima lingura de faina nu s-a incorporat perfect in compozitia de oua cu zahar s.a.m.d. pana se termina cele 6 linguri de faina. Aluatul, care trebuie sa fie vascos si uniform (fara cocoloase de faina) se toarna, evident cu multa grija, incet, aplecand usor vasul in care s-a preparat deasupra formei de tort sau a cratitei de copt, asternand astfel pasta in straturi succesive pana se termina.
Se introduce, avand grija sa evitam miscari bruste, vasul cu aluat in cuptorul fierbinte la 180 de grade.
Nu se deschide cuptorul timp de minim 30 de minute. Timpul de coacere variaza de la cuptor la cuptor dar in mod obisnuit blatul este copt in momentul in care se observa ca se desprinde singur de pe peretii vasului (dupa cca 45 de minute de coacere la 180 de grade) si suprafata sa este usor bombata. Cand este copt se scoate din cuptor, se asteapta sa se raceasca si se taie in 3 parti egale.
Ingrediente pentru sirop:
– 250 gr zahar
– 250 ml apa
– 1/2 lamaie mare sau o lamaie mica
Se pune la fiert zaharul, coaja de lamaie intreaga (nu rasa) si apa intr-o craticioara la foc repede si se fierbe pana scade astfel incat sa se obtina un sirop putin vascos. Siropul este gata cand fierband pe suprafata sa se formeaza „margeluse”. Cand este gata se adauga zeama de lamaie si se da la rece.
Ingrediente pentru gemul de portocale:
– 1 kg portocale (5-6 portocale depindede marime)
– 1 kg zahar
– 1 lamaie mare
Se fierb portocalele intregi intr-o oala incapatoare in cca 2 l de apa (apa trebuie sa acopere bine fructele) 40 – 50 de minute. Se scot din vasul in care au fiert si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit se trec prin masina de tocat carne sau alt ustensil de bucatarie care poate macina. Se adauga zaharul (1 kg) se amalgameaza bine totul. Se asteapta cca 30 de minute pana se topeste zaharul si se fierbe compozitia timp de cca 90 de minute pe foc mic pana cand amestecul scade si devine un gem destul de consistent. Se lasa la racit. Cand este rece se adauga zeama de o lamaie mare.
Acest „gem” se poate face si in cantitati mai mari – evident pastrand proportiile – si se poate pastra in camara, in borcane inchise ermetic – ca orice alt gem, astfel incat sa poata fi utilizat pentru a prepara acest tort si in perioadele din an in care nu se gasesc portocale.
Dupa ceva munca, e drept, o sa va bucurati de cel mai aromat tort din lume. Daca sunteti fan portocale, nu trebuie sa il ratati Sa va fie de cel mai bine!
SUSHI DE LEGUME:INGREDIENTE:
PT.SUSHI:200gr.spanac,2oua,2ling.faina,1 ceasca orez ,50gr.somon afumat,1morcov,1ardei gras,2 linguri otet,1lingurita sare,1 lingurita zahar. PTR.SOS:2ardei iuti,2 linguri ulei de masline,1 ceapa,2 rosii,1 lingura de bulion,5 catei de usturoi,1 lingurita chili,sare si piper.
MOD DE PREPARARE:
Spanacul asa cum e inghetat il dai pe razatoare,il amesteci cu ouale batute bine si cu faina.Amestecul obtinut il torni intr-o tava tapetata cu hartie de copt si il dai la cuptor pentru 7-8 minute.Cand e gata o scoti si o lasi la racit.Se fierbe orezul intr-o oala acoperita cu un capac se da la foc mare 1-2 minute, apoi la foc mic 15 minute. Separat, se face un amestec din otet, zagar si sare. Dupa fierbere, orezul se lasa sa se odihneasca 2-3 min, apoi se pune peste amestecul preparat anterior si se amesteca cu grija, fara sa se striveasca boabele de orez.Morcovul si ardeiul se taie felii subtiri pe lung. Pe foaia de spanac (nori) se pune orez, cca 3/4 din foaie, apoi intr-o margine se aseaza felii de ardei, morcovi si somon. Se ruleaza cu ajutorul unei plansete de bambus. Aveti grija la rulare, sa strangeti cat de bine puteti, astfel incat toate ingredientele sa se comprime. La final se indeparteaza planseta pe care ai folosit-o la rulat si se taie batonul obtinut in felii de 2cm s-au cum doriti.Se servesc cu sos de chili preparat astfel :Tai ardeii rondele si ii lasi cu tot cu samburi. Rosiile le tai cubulete iar usturoiul il pisezi.Rosiile le amesteci cu usturoiul si cu boiaua de ardei iute.
Pui uleiul la incins, apoi ceapa tocata marunt la calit si peste ea, pui ardeii iuti,adaugi rosiile ,250 ml de apa si o lingura de pasta, apoi lasi la fiert cam 15-20 minute.
Asezi bucatile de sushi pe un platou si le servesti cu sos chili. POFTA BUNA
TORT MATASE FRANTUZEASCA
Un tort special pentru iubitorii ciocolatii mici si mari.
Matase frantuzeasca, un desert decadent, numai pentru iubitorii impatimiti de ciocolata.
Ingrediente:
Pentru crusta:
1 PORTIE
Diametrul 23 CM – sau forma dreptunghiulara 26/20
1 cana (250 ml) nuci 150gr. 1 cana (250 ml) alune de padure 150 gr. eu folosesc numai nuci (nu toata lumea este fac alune de padure
zahar brun 150 gr.
un praf de scortisoara
unt topit nesarat 100 gr.
Lichior Frangelico (optional) linguri 4
Pentru umplutura de ciocolata:
1 PORTIE
Diametrul 23 CM – forma dreptunghiulara 26/20
ciocolata semidulce (chipsuri sau tocata) 500 gr. (lapte si amaruie)
unt nesarat la temperatura camerei 150 gr.
zahar 200 gr.
oua 6
frisca lichida neindulcita(din lapte) 75 ml.
esenta de vanilie
Pentru decorat:
1 PORTIE
Diametrul 23 CM – forma dreptunghilara 26/20 D
frisca lichida 250 ml.
zahar pudra 2 linguri
ciocolata rasa
Echipament special: o tava cu peretii detasabili, tapetata cu hartie.
Nucile si alunele se pun intr-o tava, intr-un singur strat, in cuptorul incins la 180 grade (350 Fahrenheit), si se tin aprox 15 minute pana cand se rumenesc. Se scot, se pun intr-un prosop de bucatarie si se freaca cu prosopul sa se desprinda coaja (in special de pe alune).
Nucile, alunele, zaharul brun si scortisoara se pun in robotul de bucatarie si se pulseaza pana cand nucile sunt macinate, dar nu foarte marunt.
Mirosul care il emana este demential 🙂
Se pun nucile intr-un castron si se toarna untul topit peste. Se amesteca bine, se toarna in tava si se niveleaza pe fundul tavii. Se baga la frigider pana cand se face umplutura.
Ciocolata se topeste pe bain-marie (intr-un bol pus deasupra unei cratite cu apa care fierbe, fundul bolului nu trebuie sa atinga apa). Cand este topita, se adauga lichiorul Frangelico.
Se bate untul cu zaharul cu mixerul pana cand este cremos. Se adauga ouale, 2 odata, batandu-se intre adaugari. Mixtura va arata taiata.
Cand ciocolata topita este putin racita, se toarna peste unt, amestecandu-se continuu cu viteza mica. Se adauga frisca si vanilia si se amesteca pana
cand este incorporata. Se toarna amestecul peste crusta, si se lasa la frigider aprox 3 ore, pana cand se intareste.
Pentru decor, se bate frisca lichida cu zaharul, se pune peste tort si deasupra se presara ciocolata rasa.
Pentru a servi, cu un cutit subtire, incins in apa fierbinte si apoi sters, se desprinde tortul de jur imprejur. Se scot marginile tavii si se pune tortul pe platou. Se taie cu cutitul incins si sters, dupa fiecare felie.
Buna Andreea
Eu iti propun o prajitura simpla si gustoasa.Sper sa o incerci sa sa-ti placa.
Regina Maria
1. 6 oua+6 linguri zahar+6linguri faina
2. 6 albusuri batute bezea cu o cana de zahar+o cana si jumatate nuca prajita
3. se face o glazura din 6 galbenusuri
2 pahare zahar
5-6linguri cacao
3/4 pachet margarina
Se fierb in baie de abur si se pune 1/2 peste primul blat si cealalta 1/2 peste bezea.
va propun urmatoarea reteta usor de preparat dar foarte gustoasa.
Budinca cu bacon si fasole verde
500 g fasole verde
100 gsalam uscat
3oua crude
2oua fierte tari
2felii de paine fara coaja
100ml lapte
1lingura de unt
o legatura patrunjel verde
sare
piper
Modul de preparare :
Fasolea verde se curata , se spala si se taie bucati mai mici, apoi se pune la fiert in apa cu sare.
Ouale fierte se curata de coaja si se taie felii.
Untul se freaca spuma si apoi se adauga painea inmuiata in prealabil in lapte si stoarsa bine.Se adauga apoi galbenusurile crude si patrunjelul tocat si se condimenteaza cu sare si piper. Dupa ce s-a omogenizat amestecul de galbenusuri se adauga si albusurile batute spuma.Ungem apoi vasul cu putin unt si turnam apoi jumatate din fasolea verde fiarta peste care asezam feliile de oua fierte. Se acopera cu restul de fasole verde si bucatile de salam taiate bastonase.Peste toate acestea se toarna amestecul de oua cu verdeata si se da la cuptor 40 de minute la foc mediu.
Eu ti-as propune o reteta delicioasa de spaghete cu vongole, in sos alb 🙂
Secretul retei sta in vongole cat mai proaspete si spaghete de buna calitate 🙂 In realizarea reteti, te poti inspira de aici http://www.proretete.ro/paste/spaghete-cu-
Bafta, Andreea!!
retetei am vrut sa zic 🙂
Fluturas de orez cu crema de banane si gem de afine
Ingrediente:
I. Blat
1 cana de orez (de preferat sushi rice, pentru ca se intareste mai rapid)
1/2 cana lapte
1 plic zahar vanilat
1 pumn de stafide
Pregatire blat:
Se fierbe orezul in lapte cu zahar vanilat.La final se adauga stafidele.Se aseaza pe un platou. Se lasa sa se raceasca si se pune la frigider 1 ora.
II. Crema
3 banane
2 linguri gem afine
1 pumn fulgi cocos
Se amesteca toate ingredientele pana la omogenizare.
III. “Asamblare”
Se scoate blatul din frigider si se acopera cu crema. Si se lasa inca 2 ore la frigider.
IV. Fluturas 🙂
Se scoate de la frigider si se taie in doua semicercuri egale, apoi fiecare semicerc se taie in doua bucati in porportie 1/3 si 2/3 ( pentru a semana cu aripile unui fluture )
Se orneaza dupa preferinta.
Spor la gatit!
Draga Andreea, iti trimit si eu o reteta simpla, ieftina, dar satioasa si-n plus, si “ruseasca”.
Stii Andreea, cand eram, tanara, nu mai saturam sa gatesc, ca tine!. M-ai convins ca esti tare priceputa si vrei sa stii si mai mult, tot ce-i nou in culinara. Frumos! Felicitari! Asa-i si sta bine unei tinere gospodine!
Si, cum iti ziceam, cam asa eram si eu, pe vremuri. Probam retetele de la mama, dar si tot ce-mi mai cadea in mana din diferite carti de bucate, ori ce “furam” de la colegi.
Acum lucrurile s-au schimbat nitel. Am 72 de ani si mare lucru nu prea mai pot face, pentru ca sunt tare bolnava. Abia ma mai misc prin casa. Dar bucataria a ramas tot locul meu preferat. Diferenta e ca nu ma mai complic cu retete ce necesita timp mult de preparare( nu pot sta in picioare, doar pe scaun) si-mi pregatesc mancare dupa retete simple, usoare si rapide, pe care, de altfel, dupa atatia ani, le stiu pe de rost Iti trimit si tie una asemenea, care-mi place mult, nu numai mie ci si nepotelului de 5 anisori, care de cate ori vine la mine, ma intreaba din usa: “Buni, n-ai facut VARENKI, ca tare-mi place?!” Si-l accentueaza apasat pe “r”, sa-mi demonstreze ca-l poate pronunta, pentru ca nu uita cat l-am mustrat ca-l inlocuia inainte cu “l”. Si atunci, chiar daca n-am “delicatesa”, il rog sa-si gaseasca ceva de lucru (adica de joaca), la calculator sau cu vreo jucarie, ca i-o fac rapid. Si i-o fac, draga Andreea, caci ce nu face o bunica, pentru nepotelul iubit? Iti trimit reteta si tie si cine stie? Poate nepotelul Ionut va avea si concurenti, prin concursul vostru…
Deci VARENKI (reteta ruseasca)
INGREDIENTE: 250 g faina, 1 ou, 2oo g branza telemea, 1 ceasca smantana, sare, piper, 100 g unt.
PREPARARE: Faci o coca din taitei din faina, apa, ou si putina sare. O lasi sa se odihneasca timp de-o ora, apoi o intinzi cu sucitorul si o tai in patrate de 5 cm. In fiecare patrat pui o lingura de branza rasa, care s-a amestecat in prealabil cu smantana, sare si piper. Acoperi fiecare patratel cu un altul si le lipesti marginile cu furculita (sa iasa zimtate). Acesti “coltunasi” ii pui sa fiarba in apa clocotita si sarata, 10- 15 minute, la foc mijlociu. Ii scurgi si ii servesti cu unt topit, fierbinte ori, daca preferi, cu smantana sau sos de care-ti place.
Preparatul e tare gustos (si aspectuos), crede-ma!
Succes participantilor, deci SI MIE!
Iar voua, organizatorilor, toata lauda si multumirea!
BANOFFEE PIE
Andreea, iti recomand cu caldura un desert pe cat de dulce, pe atat de racoros: BANOFFEE PIE. Feliile de banana, acoperite de un strat consistent de frisca, ce stau pe un pat de caramel moale, te vor cuceri iremediabil.
Ingredinte (pentru o tava cu diametrul 24cm):
Pentru ALUAT:
200g faina
100g unt
20g zahar pudra
2 galbenusuri
3 linguri apa rece
Pentru CARAMEL:
110g unt
100g zahar brun
250ml lapte condensat
In plus: 4 banane, 200ml frisca lichida, ciocolata rasa sau cacao sau decoratiuni de tort din ciocolata…
Aluatul pentru blat seamana cu cel de tarta dulce. Zaharul folosit este unul pudra pentru a se incorpora mai usor cu faina si untul. Le framanti impreuna (cu un robot de bucatarie sau cu mana) pana cand capata aspectul unui pesmet grunjos. Adaugi doua galbenusuri si le incorporezi cu o lingura, apoi 3 linguri de apa rece si amesteci pana cand aluatul poate fi adunat intr-o bila.
O asezi intre doua folii de plastic si rulezi cu sucitorul un disc cu diametrul doar cu 1-2 cm mai mare decat tava. Il asezi in tava si il pui la rece pentru 10-15 minute. Se coace in orb timp de 15 minute, la 180C, apoi descoperit alte 5 minute pana cand se rumeneste.
Lasi crusta de aluat sa se raceasca complet inainte sa torni caramelul. Poti sa incepi sa lucrezi la el chiar dupa ce ai scos aluatul din cuptor.
Topesti untul intr-o oala mica la foc mediu, adaugi zaharul brun si reduci focul la nivelul cel mai mic. Il lasi sa se topeasca amestecand continuu. Cand incepe sa se caramelizeze adaugi 200-250ml lapte condensat (40% grasime) si incepi sa ai rabdare. Rabdare necesara ca sa reduci laptele aproape la jumatate si sa formezi un sos gros ca o smantana si lipicios. Iti va lua in jur de o jumatate de ora, maxim 45 de minute, timp in care trebuie sa amesteci continuu daca nu vrei sa se prinda de oala.
Cand e gata il torni in crusta de aluat, lasi sa se raceasca si il pui la frigider, in jur de o ora, inainte sa treci la urmatorul pas.
Tai bananele felii si le asezi deasupra caramelului. Bati frisca si o torni deasupra bananelor. Decorezi cu ce iti place: fulgi de ciocolata, ciocolata rasa, sirop de ciocolata, pudra de cacao…
SPOR LA LUCRU SI MULT SUCCES! PUPICI!
Hey!!
Eu m-am gandit sa iti propun doua retete DULCI care cred ca o sa te faca sa zambesti! Chiar speeer astaaa!!!
Prima mea reteta usoara care te va face fericita:
Prajitura cu ciocolata si caramele
Prajitura asta se pregateste cel mai bine cu ajutorul unui robot de bucatarie pentru ca pui pur si simplu toate ingredientele in robot si le bati laolalta. Se poate face si manual destul de usor in cazul in care iei migdalele macinate si razuiesti ciocolata.
Ingrediente:
200g ciocolata amaruie de buna calitate
175g unt, plus extra pentru uns
120g de zahar
100g migdale
2 linguri de cacao pudra
un praf de sare
4 oua mari
150g de faina amestecata cu jumatate de lingurita praf de copt
100g de carameleee
siii eu o mananc cu inghetata de vanilie!!
1. Incalzesti cuptorul la 160° C. Rupe ciocolata, pune-o intr-un robot de bucatarie impreuna cu untul, zaharul, migdalele, 1 lingura de pudra de cacao, sarea si mixeaza-le bine. Sparge ouale, unul cate unul, in robot si adauga faina. Amesteca-le din nou pna se omogenizeaza.
2. Ia o tava de copt adanca, cu dimensiuni de aproximativ 25×25 cm. Unge-o bine cu unt si presara pudra de cacao ramasa. Scutur-o putin, astfel incat cacaua sa acopere toata suprafata, iar dupa aceea torni amestecul in tava. Rupe caramelele in bucari si presara-le in amestecul pentru prajitura.(eu le pun intregi)
3. Pune tava in cuptorul preincalzit si las-o sa se coace 18-20 minute. Scoate prajitura din cuptor si inteap-o in mijloc cu o furculita. Daca pe dintii furculitei raman doar cateva urme atunci cand o scoti, este gata. Prajitura trebuie sa mai fie putin umeda in interior ca sa fie moale si lipicioasa. Totusi, daca ti se pare putin nefacuta, mai las-o in cuptor pentru inca 3-5 minute ca sa se mai intareasca putin.
4. Lasa prajitura sa se raceasca usor si serveste-o calduta si lipicioara cu inghetata de vanilie!
A doua reteta care te face fericita:
Este una dintre cele mai rapide prajituri. Cand vin musafiri pe neasteptate si trebuie sa faci ceva.
Nu stiu cum sa o numesc… Ceva bezele, alcool, crema si zmeura.. :d
Ingrediente:
100g zahar pudra
250g branza mascarpone
250ml frisca
50g zahar vanilat
350g zmeura proaspata
1 lichior de zmeura…putin lichior..(o masura buna, nu gresim daca punem alcool intr-un desert)
praf zahar pudra
2 plicuri de bomboane pocnitoare daca gasesti…mi se pare interesanta ideea cu bomboanele pocnitoare pe care le pui inainte de servire fiindca imediat ce ating crema se topesc.
Pentru bezea
4 albusuri de ou
225g Zahsr pudra
1 lingurita otet de vin alb(aciditatea din otet va face albusurile sa se intareasca)
1 lingura de amidon
1 lingurita de extract de vanilie
1. In primul rând se face bezeaua. Se incalzeste cuptorul la 180 ° C (se face la foc mare ca sa fie crocant la suprafata si moale la interior)si intindeti o foaie de hartie de copt unsa cu grasime.
2. Folosind un mixer electric, amestecati albusuri de ou la viteza maxima si se adauga treptat zahar pudra cate o lingura. Combină intr-un castron separat otet de vin alb cu vanilie si amidon, si se adauga aceasta la amestecul bezea. Odată ce totul este incorporat ar trebui să semene cu un amestec gros, lucios.
3. Intinde bezeaua pe tava captusita într-un strat uniform si se coace timp de 15 minute. Bezeaua ar trebui sa fie usor aurita, dar inca moale, mestecabila și ca..bezeaua. Scoti din cuptor si se lasa la racit. Se amesteca zaharul pudra cu mascarpone pana se inmoaie si se incorporeaza bine. Intr-un castron separat bati frisca cu zaharul vanilat pana se intareste. Ia o treime din zmeura, adauga o lingura de lichior de zmeură și se piseaza cu o furculita.
4. Ca sa il faci special, pune-l in recipiente MAAARI din care musafirii sa se infrupte. Incepem cu un strat de frisca. Acum punem zmeura. O stropesti cu fructele zdrobite inmuiate in alcool, sa facem niste straturi gustoase :d. Trebuie asamblat in ultima clipa totul. Deasupra inca un strat de frica dupa care rupi bucati din bezea. Acum punem mascarpone, zmeura, stropim cu fructele zdrobite inmuiate in alcool continuam cu frisca, bezea siiii tot asa pana nu mai avem loc. Zahar pudra deasupra si ingredientul secret daca vrei…Bomboanele pocnitoare!!!
Smile?
BUNA ANDREEA, ITI RECOMAND CU CALDURA O RETETA DELICIOASA.
PUI LA CUPTOR UMPLUT CU PRUNE USCATE SI MIGDALE
INGREDINTE:
2KG PUI GRILL
250 G PRUNE USCATE, TOCATE MARE
150 ML VIN ROSU
3 LINGURI ULEI DE MASLINE
1 CEAPA MARE, CURATATA SI TOCATA
1 MORCOV MIJLOCIU, CURATAT SI RAS MARE
3 CATEI DE USTUROI, CURATATI SI ZDROBITI
350 G CIUPERCI, STERSE SI TOCATE
100 G MIGDALE, OPARITE SI TOCATE
400 G FRUNZE DE SPANAC,CURATATE, CLATITE SI RUPTE
30 G UNT
1 LINGURA PATRUNJEL TOCAT
200 G FIRIMITURI DE PAINE ALBA PROASPATA
1/2 LINGURITA RASA DE SARE
PIPER NEGRU PROASPAT MACINAT
FRUNZE PROASPETE DE PATRUNEL PENTRU ORNAT
MOD DE PREPARARE:
1. INTR-UN CASTRON MIC SE INMOAIE PRUNELE IN VINUL ROSU SI SE LASA DEOPARTE. SE INCALZESTE IN PREALABIL CUPTORUL LA 190`C.
2. SE INCINGE ULEIUL INTR-O TIGAIE SI SE PRAJESC CEAPA,MORCOVII SI USTUROIUL 5 MINUTE, AMESTECAND DIN CAND IN CAND. SE ADAUGA CIUPERCILE SI SE MAI PRAJESC 5 MINUTE.
3. SE ADAUGA MIGDALELE SI SPANACUL SI SE MAI PRAJESC INCA 5 MINUTE. DUPA CARE SE ADAUGA PRUNELE CU VINUL SI 20 G UNT. SE ACOPERA SI SE FIERB LA FOC MIC 6-8 MINUTE SAU PANA CAND SPANACUL S-A FACUT. SE IA TIGAIA DE PE FOC SI SE LASA SA SE RACEASCA 15 MINUTE. SE ADAUGA PATRUNJELUL SI FIRIMITURILE DE PAINE, SE SAREAZA CU JUMATATE DIN SARE SI SE PIPEREAZA.
4. SE CLATESTE PUIUL SUB JET DE APA RECE APOI SE USUCA BINE CU SERVET DE HARTIE. SE UMPLE PUIUL CU JUMATATE DIN UMPLUTURA. PE O FOLIE DE 30CM X 25CM SE INTIND 10 G DE UNT SI RESTUL DE UMPLUTURA. SE RULEAZA CA UN CARNAT APOI SE STRANG BINE CAPETELE SI SE PUNE LA FRIGIDER SA SE RACEASCA.
5.SE PUNE PUIUL INTR-O TAVA DE COPT, SE UNGE CU ULEI, SE SAREAZA CU RESTUL DE SARE SI SE PIPEREAZA. SE COACE 1 ORA SI 50 MINUTE SAU PANA SE FACE. CU O JUMATATE DE ORA INAINTE DE A SE FACE PUIUL, SE PUNE UMPLUTURA DIN FOLIE IN TAVA CU PUI PENTRU A SE INCALZI.
6. PUIUL SE PUNE PE UN PLATOU INCALZIT, APOI SE ACOPERA SI SE LASA SA STEA 15 MINUTE. SE SCOATE SI SE ARUNCA EXCESUL DE GRASIME DIN SOSUL OBTINUT LA COPT. SOSUL SE AMESTECA CU RESTUL DE UMPLUTURA SI SE ARANJEAZA IN JURUL PUIULUI. SE ORNEAZA PUIUL CU PATRUNJEL SI SE SERVESTE CU SALATA DE ROSII SI CASTRAVETI.
SPOR LA LUCRU SI MULT SUCCES!
Buna! o sa iti propun reteta mea de biscuiti de casa pentru copii…eu am gemeni de 1 an si 9 luni iar de Craciun am gatit impreuna cu ei aceasta reteta…e fara zahar si alti coloranti astfel incat sa fie numai buna pentru copilasi.
Iti propun tie aceasta reteta in eventualitatea in care te pregatesti sa ai si tu un bebe frumos ca si tine.
Ingrediente: 2 oua, 10-12 linguri de faina, 1 lingurita de praf de copt, 5 linguri de gem (eu am ales gem de visine facut de mine in casa), 1/2 de ceasca de lapte, 1 lingura de unt, /2 de lingurita de scortisoara, 1 lingurita de esenta de vanilie
Se amesteca toate ingredientele si se formeaza o coca, se intinde foaie cu facaletul si se taie cu diverse forme haioase biscuitii.
Se coc pe foaie de copt si se pot unge cu ou sau se pot adauga mici moturi de fructe.
Cand sunt copti se decoreaza cu creioane de decor 🙂 asa am facut eu
Buna Andreea eu iti propun o mancare ardeleneasca
Ingrediente
800 g pulpă de porc
boia dulce de ardei paprika
2-3 cepe
5-6 cartofi
2 lingurite zahăr
3-4 linguri ulei
sare
piper
roşii în bulion 3 ardei roşii sau gogoşari congelaţi
Preparare:
1. Se spală carnea, se taie cubuleţe şi se lasă să se scurgă, după care se pun la înăbuşit.
2. Se spală ceapa şi ardeii şi se taie felii subţiri. Se freacă cu sare şi se pun peste carnea înăbuşită. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă în sucul propriu, adăugându-se apă călduţă. Se pun şi cartofii tăiaţi cubuleţe şi se lasă la foc mic.
3. Se verifică cu o furculiţă dacă s-a fiert carnea şi se condimentează cu sare, zahăr, paprika, piper negru boabe şi măcinat, iar la sfârşit se adaugă roşiile în bulion.
4. Se mai lasă câteva minute să fiarbă şi apoi se bagă la cuptorul bine încins. Se serveşte caldă, ornată cu pătrunjel verde.
Pofta buna
Buna Andreea!
Eu iti propun o reteta de TORT DE IAURT CU FRUCTE
Se prepara foarte repede si este delicios si racoros.
Tort de iaurt cu fructe
Ingrediente: 2 pahare iaurt Danone natural ( cu grasime mai multa) sau alt iaurt mai gras
2 cutii ananas (una rondele, una bucati), capsuni, kiwi, banane, portocale- pentru ornat
1 cutie 500 ml de frisca Hulala
5 pliculete gelatina
1 cana si jumatate de zahar ( sau mai putin, in functie de preferinte)
Mod de preparare: Intr-un recipient se amesteca iaurtul si zaharul (se mixeaza). In alt recipient se bate frisca lichida. Zeama din compot se amesteca cu cele 5 plicuri de gelatina pana se inmoaie (conform instructiunilor de pe ambalaj). Dupa ce s-a racit gelatina se amesteca cu celelalte doua compozitii + ananasul bucatele si se pun intr-o tava tapetata cu folie de plastic (alimentara) si cu fructe (rondele de portocale, kiwi, capsuni). In interior se mai pot pune bucatele de banane si piscoturi de sampanie (dupa preferinte).
Se da la rece.
Pofta Buna!
Hristos a inviat!
Iti propun o reteta de prajitura. Se numeste PRAJITURA CU IAURT SI NUCA
Ingrediente: 1 pahar iaurt Danone Nutriday natural de 400 g, 10 linguri zahar, 10 linguri ulei, 16 linguri faina, 6 oua, 1 pliculet zahar vanilat, 1 pliculet praf de copt, putina sare, zahar pudra, nuci maruntite, coaja de lamaie.
Mod de preparare: Se separa cele 6 oua. Galbenusurile se bat cu cele 10 linguri de zahar cu ajutorul mixerului pana devin o crema alba si spumoasa. Se adauga iaurtul, coaja de lamaie si cele 10 linguri de ulei. Se mixeaza bine. Se adauga cele 16 linguri cu faina si pliculetul cu praf de copt si se amesteca cu ajutorul unei spatule. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si pliculetul de zahar vanilat. Le adaugam in compozitia precedenta si le amestecam usor, cu miscari de jos in sus sa nu se lase compozitia.
Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, presaram nuci maruntite si dam la cuptor pentru 40 minute. O lasam sa se raceasca in forma si cat este calduta o presaram cu zahar pudra.
Se serveste alaturi de o cafea buna si calda.
POFTA BUNA !
Buna Andreea, iti propun ceva delicios si usor de realizat.
Tort de piscoturi pe care l-am facut fiicei mele pe 14 mai,cand a implinit 14 ani.
Ingrediente:
– un pachet dublu piscoturi
– 2 plicuri crema prajituri cu aroma de vanilie (DrOetker)
– 1 plic frisca (DrOetker)
– 1 esenta rom
– 3-4 linguri zahar
– 500 ml apa
– 1/2 kg capsuni
– tava tort cu cercul detasabil, 28 cm.
– funda pt.a lega tortul pana in momentul servirii.
Preparare:
Se bate crema si frisca separat dupa care se amesteca.Eu le bat cu apa rece pt. a nu fi gretoase.
Din zahar, esenta si apa se face un sirop in care se insiropeaza piscoturile ( doar le introduci si le si scoti , pt. a nu se insiropa foarte tare).
Asezi piscoturile insiropate in picioare de jur imprejurul tavii si dupa aceea formezi si un pat in centru.
Adaugi crema, presari capsunile taiate cubulete si iar un pat de piscoturi insiropate.Se adauga inca un strat de crema si capsuni.Pe ultimul strat de capsuni nu se pune gelatina deoarece ingreuneaza taierea feliilor.Se da la rece cel putin 6 ore.Inainte de servire se detaseaza cercul tavii si se leaga tortul cu o funda pt. design.
Un deliciu racoritor.
Buna! Am venit cu o propune delicioasa:
Prajitura cu crema de branza si caise.
Ingrediente:
BLAT:
6 oua,
6 linguri zahar,
1 plic zahar vanilat,
8 linguri faina,
2 plicuri budinca de vanilie,
1 plic praf de copt.
CREMA DE BRANZA:
2 plicuri gelatina,
500 gr branza dulce, grasa, de vaca,
200 gr smantana,
4 galbenusuri,
1/2 lamaie (sucul),
10 linguri zahar,
1 pachet zahar vanilat,
1 lingurita esenta de rom,
300 gr caise (fierte ca la compot),
3 linguri gem de coacaze
Pregatirea blatului:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se bat spuma albusurile cu jumatate din zahar.
Se bat galbenusurile cu restul de zahar si zaharul vanilat, pana cand se dizolva zaharul, galbenusurile se albesc si capata un aspect alifios. Se amesteca cu albusurile.
Se cerne faina cu praful de budinca si praful de copt si se incorporeaza in compozitia de ou.
Se toarna aluatul intr-o tava (25/25cm), imbracata cu hartie de copt.
Se coace la foc mic aprox. 30min.
Pregatirea cremei de branza:
Fierbeti caisele ca pentru compot. Scurgeti fructele.
Puneti gelatina la inmuiat in sucul rece, ramas de la caise.
Amestecati galbenusurile cu sucul de lamaie, zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom si smantana. Fierbeti pe baie de abur pana se ingroasa (aprox. 15-20min. ).
Scurgeti gelatina de excesul de lichid, lasati crema pe baia de abur si stingeti focul. Incorporati gelatina apoi branza dulce bine scursa de zer. Puneti la frigider sa se raceasca si sa se aseze gelatina.
Desprindeti aluatul de pe hartia de copt si taiati-l in doua pe orizontala.
Imbracati tava in care ati copt cu folie alimentara. Puneti o jumatate de blat si ungeti cu gem. Turnati crema de branza si puneti caisele taiate cuburi. Asezati cealalta parte a blatului si strangeti folia alimentara.
Lasati la frigider minim 4 ore.
Se pudreaza cu zahar.
Blatul se poate coace in forma rotunda (26cm in diametru) iar rezultatul va fi un delicios tort cu crema de branza.
Se pot folosi si alte fructe: ananas, pere, piersici, capsune, etc.
Sper sa iti placa!
Acum sa-ti impartasesc si reteta mea de Friptura de porc cu mozzarella si legume.
Ingrediente:
-dupa gust Sare de mare
-dupa gust Ulei de masline
-1 catel Usturoi 250g
-200 g Mozzarella
-500 g Cartofi albi noi
-200 g Morcovi
-400 g Mazare fina congelata
-2 cesti Vin alb sec
-1 kg Muschi file de porc
– dupa gust Rozmarin
– dupa gust Salvie
Mod de preparare:
1. Se sareaza fileul, se ruleaza si se leaga. Se asaza intr-o tigaie cu ulei si condimente. Se rumeneste la foc mic, intorcand-ul pe toate partile. Se adauga vinul si se pune capacul, continuandu-se fierberea pana cand vinul se evapora, inca 25 minute.
2. Intre timp, intr-un vas separat, se fierb in apa cu sare morcovii si cartofii si se taie bucati mici, lasandu-i al dente.
3. Dupa ce friptura este patrunsa, se scoate din tigaie si se elimina ata cu care a fost legata. Se taie in felii, insa nu complet, astfel incat sa nu se poate desprinde unele de altele. Intre feliile de carne se insereaza cate o felie de mozzarella de 1 cm lungime.
4. Se pastreaza jumatate din sos, iar in cealalta jumatate se prajeste mazarea. Dupa 10 minute, se adauga si restul legumelor si se sareaza.
5. Se asaza intr-o tava friptura si in jurul ei legumele, peste care se toarna restul de sos. Se coace totul la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 15 minute.
Pofta buna!
buna , iti propun ceva gustos si sanatos
Ştiucă la cuptor cu bere neagră
Ingrediente
1 bucata ştiucă
2 bucăţi de ceapă roşie
sare
piper
300 mililitri bere brună
ulei de măsline
Mod de preparare
Ştiuca se curăţă de solzi, se eviscerează, apoi se taie rondele.
Se presară cu sare şi se lasă să stea 30 de minute.
Ceapa se taie peştişori şi se aşează într-un singur strat într-un vas termorezistent în care s-a pus 2-3 linguri de ulei de măsline.
Peste ceapă se pun bucăţile de ştiucă.
Se adaugă berea
şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 30 de minute.
Se întorc bucăţile de peşte şi se mai ţin încă 10 minute la cuptor.
e serveşte cu garnitură de cartofi, mămăliguţă şi mujdei de usturoi.
POFTA BUNA !
Nu se pot pune insera si poze in reteta, pentru a arata cum ar trebui sa fie preparatul final???
Nu, doar link. Poate ai incarcat pozele in alta parte.
Prajitura desteapta
8 oua
250g margarina
225g faina
2 linguri apa
1 litru lapte caldut
2 pliculete de zahar vanilinat
300g zahar tos
Zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare:
Luam o cratita si punem cele 250g margarina la topit, dupa care o lasam la racit
Albusurile le punem intr-un castron si le batem spuma cu mixerul
Intr-un alt castron, mai incapator, punem galbenusurile, adaugam 300g zahar tos, 2 pliculete zahar vanilinat, cele 2 linguri de apa si mixam totul pana la omogenizare
In compozitia obtinuta adaugam margarina topita si racita si mixam din nou pana la omogenizare.
In aceasta compozitie adaugam faina in ploaie si mixam pana se incorporeaza complet.
Adaugam in compozitia rezultata laptele caldut si mixam bine.
In final, adaugam in compozitie albusurile batute spuma, amestecam bine cu un tel pana sunt complet inglobate. Compozitia rezultata este lichida, avand aspectul unei ciorbe, asa trebuie sa arate, in cuptor, in timpul coacerii se vor alege singure blatul si crema.(De aici si numele desteapta)
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina, turnam compozitia obtinuta in tava si o introducem in cuptorul preincalzit pentru 1 ora, la foc mic spre mediu, atentie supravegheati prajitura pentru a nu se arde. De preferat ar fi sa nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.
Dupa ce prajiturica s-a copt o scoatem din cuptor, o lasam in tava la racit, o pudram cu zahar si apoi o putem servi. Este extraordinara, va recomand sa o incercati, se pregateste foarte rapid si este tare gustoasa
Buna Andreea !
Sunt o mare fana a ciocolatei, asadar ultima reteta intrata cu succes in topul preferintelor mele “sofisticate” este o prajitura pe care eu am denumit-o Mat Chocolate (un fel de sah mat in materia dulciurilor degustate pana acum, este divina!)
Dar sa lasam detaliile gustului pentru final si sa incepem cu primii pasi ai retetei:
Ingrediente:
100g faina alba, 1 plic praf de copt, 3 linguri cacao, 250g zahar tos, 2 oua, 100g ciocolata neagra menaj , 100g unt (85% grasime ), frunze de menta, 1 lingurita boabe de piper rosu , 1 baton vanilie, 4 linguri apa, 2 linguri zahar, 250g zmeura, 100g frisca lichida , 2 linguri fulgi de migdale, 50g merisoare, 100g nuca, 1 lamaie, 1 portocala.
Preparare:
Intr-o craticiora se pun zaharul, untul si 3 linguri de cacao. Se topesc la foc mic pana dau in clocot. Compozitia rezultata se raceste si apoi se adauga cele 2 galbenusuri pe rand amestecand continuu. Separat se bat albusurile spuma si se adauga alternativ cu faina, praful de copt dizolvat in lamaie, coaja rasa de portocala si nucile maruntite.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se presara deasupra nuca maruntita, fulgi de migdale si merisoare iar apoi se coace la foc potrivit(170 grade C) pana se dezlipeste de pe margine.
Intre timp se prepara crema ganache astfel: intr-o craticiora se pun 100ml frisca lichida si 100grame ciocolata menaj. Acestea se topesc la foc mic pana capata o consistenta cremoasa.
Pentru sosul de zmeura cu piper rosu se pun intr-un wok 250grame zmeura cu 2 linguri de zahar, 4 linguri de apa, miezul unei pastai de vanilie si o lingurita de boabe de piper rosu. Acestea se fierb la foc mic pana cind sosul capata consistenta dorita, apoi sosul se trece printr-o strecuratoare fina si se mai adauga praf de piper rosu .
Acele de ciocolata se obtin prin razuirea unei unei bucati de ciocolata menaj cu ajutorul unui cutit de curatat legume.
Mod de asamblare: cu ajutorul unei forme cilindrice se decupeaza bucata de prajitura care urmeaza sa fie imbracata in crema ganache iar apoi tavalita prin acele de ciocolata.
Plate-ul va contine o prajitura de ciocolata, un mic bol cu sos de zmeura si o frunza de menta si in functie de inspiratia de moment un decor din sos de ciocolata si sos de zmeura.
Iti tin pumnii, te imbratisez cu drag si iti doresc sa ai parte de toate cele bune !
Magda
• O foaie mica de tortilla
• Un ou
• O jumatate de legatura de ceapa verde
• Sase masline fara samburi
• 50 de grame din orice carne semipreparata (Petru a folosit carne de porc facuta la cuptor cu mix de condi-mente personalizat si lamaie)
• Sase felii de dovlecel proaspat
• Doua-trei cubulete de branza cu mucegai alb
• Marar si patrunjel
• Sare
Pune pe foaia de tortilla oul batut, ceapa verde taiata asa cum vrei si maslinele. Adauga carnea si dovlecelul, dar ai grija sa le distribui uniform. Continua cu bucatile de branza, orneaza cu verdeturi din belsug. Nu uita de sare. Pune pre-paratul la cuptor, pe nivelul cel mai de sus, si lasa-l la foc mediu timp de sapte-opt minute (cat sa se faca oul si sa se inmoaie un pic dovlecelul). Scoate tava, las-o la racit, taie foaia de tortilla si serveste.
Buna, Andreea! Daca ai sti cat de bine inteleg faza povestita de tine cu tartele si checurile care ajungeau pe ghena blocului )) Ani de zile am patit la fel. Desi stiu si imi place sa gatesc aproape orice, recunosc, nu le-am avut niciodata cu aluaturile, cremele, checurile, martipanurile, frisca si alte alea care tin de domeniul dulciurilor. Nu ca nu imi plac…le ador, dar nu prea mi-au iesit. Asta pana am citit acum cativa ani, intr-o revista, trimisa de un cititor, o reteta…geniala!! Am adaptat-o si am facut-o de nenumarate ori: de Craciun, de Paste, de ziua mea, de ziua prietenilor, de ziua Regelui, de ziua nevesti-mii, la rugamintea unui var de-al 2-lea din partea soacra-mii, a administratorului de bloc, a sectoristului etc. Au gustat din ea romani, francezi, turci, pisica din dotare, niste americani, prietenii, neamurile, colegii de serviciu s.a.m.d.. Crede-ma, nu glumesc: este geniala prtin simplitatea ei, iti creste infinit stima de sine (deh….stim si noi, astia mai amaratii, sa facem prajituri) iar gustul…ah, gustulllllllll…Incearc-o, prietenii, familia si cine o va mai gusta-o iti vor ridica statuie! Se potriveste perfect la cuptorul cu pricina Si unde mai pui, ca nu e nici scumpa!
INGREDIENTE SI CANTITATI:
– Mere rase: 3 cani
– Nuci pisate (nu date prin masina, doar strivite cu un facalet – se pun intr-un servet de bumbac si se strivesc cu un facalet, o sticla etc.) – 1 cana
– Faina alba (000) – 2 cani
– Bicarbonat de amoniu (amoniac) – 1 lingurita
– Zeama de lamaie – 1 lingura
– Scortisoara praf – 1 lingurita cu varf (mai mult sau mai putin, dupa gust)
– Zahar pudra – 1 ½ cana
Nota: Cand spun cana, ma refer la una clasica, de 250 ml
Sirop:
– 20 linguri cu apa
– 20 linguri cu zahar
– 3 linguri cacao
– 2 linguri cu unt sau margarina, cum doriti (cu margarina rezulta o prajitura de post)
– Esente de vanilie si de rom – dupa gust
PASI DE URMAT SI MOD DE PREPARARE:
– Intr-un vas incapator se amesteca merele cu zaharul pudra si scortisoara. Se adauga faina, nucile, amoniacul+zeama de lamie si se amesteca totul foarte bine, cu o lingura sau chiar cu mana.
– Se tapeteaza cu unt si putina faina o tava pentru cuptor (yena sau ce aveti prin casa) si se adauga amestecul de mai sus.
– Se da la cuptor la aprox 140-160 grade, pana se face prajitura maronie (Aici, depinde de cuptor si de experienta fiecaruia. Daca aveti un cuptor electric, poate dura cam 40 minute,, daca aveti un cuptor pe gaze poate dura 1 ora, o ora si ceva. Timpii sunt diferiti in functie de calitatea cuptorului. De preferat este sa incercati daca s-a copt prajitura, la modul clasic, cum facea bunica, cu un pai/scobitoare etc.)
– Dupa ce prajitura s-a copt, se inchide cuptorul, dar prajitura se tine la cald, pana ce se adauga
Siropul:
– Se amesteca apa cu zaharul si se pun pe foc. Cand incep sa fiarba se adauga cacao si se lasa la foc foarte mic aprox. 10 min, sa scada lichidul sis a se lege. Se adauga untul sau, dupa caz, margarina (in cazul in care postiti, de pilda), se mai lasa 1-2 minute pe foc. Se stinge focul si se pun esentele (rom si vanilie).
– Siropul cald se adauga putin cate putin peste prajitura calda inca, scoasa din cuptor.
– Se da la rece pt. aproximativ 2-3 ore sau, si mai bine, pana a doua zi.
Servire: Se taie sub forma de patrate, dreptunghiuri sau romburi, dupa dorinta. Pe farfuria de servire, peste prajitura se adauga sos din tava in care a fost preparata.
.
Tips&Tricks:
– Prajitura este destul de tare, de aceea, in momentul insiroparii, se poate intepa usor cu o furculita, ca sa intre bine siropul in ea. De asemenea, daca doriti sa va iasa ceva mai afanata, puteti mari cantitatea de amoniac din compozitie.
– Daca vreti sa fiti total “perversi” si sa va coplesiti eventualii musafiri, va sugerez ca, imediat dupa insiropare, sa presarati peste prajitura niste fistic (nesarat) pisat (atentie: nu dat prin masina sa se faca praf, ci la fel cum am zis mai sus ca se face nuca, deci bucatele mai mari!).
– In momentul servirii se poate presara putina menta proaspata tocata (optional).
Pofta buna! Crede-ma, o sa rupi gura targului!
Eu iti propun sa prepari Ravioli cu carne de pui si ciuperci.
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
4 oua de gaina mari si frumoase (daca poti cauta in piata sa fie oua de tara autentice),
500 gr de faina (aici poti sa pui de care vrei, dar sa fie alba, nu integrala sau de secara, desi sunt mai sanatoase acestea),
2 cepe galbene,
250 gr ciuperci champignon, din acelea albe si sanatoase,
500 gr carne tocata de pui (iti recomand sa cumperi carnea si s-o toci acasa, pentru ca in cea cumparata dinainte tocata risti sa poti avea diverse bucati de piele tocata sau zgarciuri),
50 gr parmezan,
100 ml ulei neaparat de floarea soarelui,
o jumatate de pachet de unt, recomandat e cel nemtesc cu 80% grasime,
o ceasca de apa calduta pentru aluat
sare si piper dupa bunul tau plac si gustul celor pentru care gatesti.
Si acestea find spuse cu ingredientele, nu ramane decat sa incepi sa realizezi ravioli cu carne de pui si ciuperci.
Amestecul pentru umplut ravioli:
Cepele se curata, se spala, se toaca marunt si se calesc in uleiul incins. Adaugi apoi carnea tocata de pui si lasi totul la calit timp de 20-25 de minute, amestecand din cand in cand. Mai poti adauga cate putina apa calduta, in caz ca nu mai ai sufiecienta zeama in care sa se caleasca amestecul.
Ciupercile se spala, se toaca si ele foarte marunt, apoi se calesc in putin unt. Apoi se adauga peste carnea calita. Amestecul se lasa la racit.
Aluatul pentru ravioli se prepara astfel:
Prepari un aluat din faina, oua, apa calduta si sare pe care il framanti pana ajunge sa aiba o consistenta moale si elastica, din care intinzi foi.
Din foile intinse se taie fasii suficient de late astfel incat sa poti sa suprapui o parte peste cealalta, incat sa formezi ravioli (patratele).
Pui din amestecul de carne tocata si ciuperci cate o lingurita pe fiecare fasie de aluat, apoi formezi ravioli, adica patratelul de aluat umplut, trecand fasia de aluat neumpluta peste cea cu umplutura si presezi cu degetele pe marginile acestuia.
Ravioli se fierb apoi in apa cu sare si se servesc fierbini cu parmezan ras si unt.
Ou in cuib,
Cred ca e bine sa stii sa pregatesti pentru tine si ai tai o mancare variata, sa oferi o alimentatie echilibrata. Propun ceva teribil de simplu. Inainte de a pleca la serviciu, mai mereu, suntem in criza de timp. Pentru reteta propusa avem nevoie de: 1 felie de paine ( rotunda eventual)1 ou,1 lingurita parmezan, ulei de masline, sare piper, patrunjel verde, 3 -4 rosii chery. Scobim felia de paine si inlaturam miezul. Prajim felia de paine, astfel ramasa, pe o parte in ulei de masline. Intoarcem pe cealalta parte si punem oul, cu lingura avem grija si turnam mereu ulei din tigaie peste ou. Presaram sare si piper, parmezan si patrunjel verde tocat . Pe o farfurie alaturi de rosiile chery, servim celui drag micul dejun. Am si o poza, ba chiar mai multe. Nu stiu unde sa le postez.
@All: Multumesc frumos pentru toate retetele voastre.
Mi-e clar ca trebuie sa ma pun pe gatit.
Oricum ar fi, parca m-am ingrasat cateva kilograme numai citind retetele…
Revin cu numele castigatorului in cel mai scurt timp.
Bafta tuturor!
Reteta mea e una simpla rapida,cand nu are nimeni chef sa gateasca si vrea repede ceva bun,se razuiesc cativa cartofi morcovi,ciuperci,ceapa ,usturoi,marar,ou si putin pesmet,le amestecam si le le prajim repede chiftelutele noastre de legume,sunt superrrrrrrrrrrrrr bune si pot fi dat si prin seminte de susan:)
muffine cu capsuni
ingrediente:
1 ou ușor bătut
1 cană (240 ml) de iaurt simplu
1/3 cana (80 ml) ulei
1 lingurita esenta de vanilie
2 cani (260 grame) făină
1/2 cana (100 de grame) zahăr granulat
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță de sare
capsune proaspete sau congelate
Mod de preparare
Într-un castron mare, amestecati oul cu iaurtul, uleiul, și esenta de vanilie.
Într-un alt castron mai mare, se amesteca faina cu zaharul, praful de copt, bicarbonat de sodiu, și sare. Cu o spatulă de cauciuc sau cu un tel se combina ingredientele umede în ingredientele uscate și se amestecă doar până când ingredientele sunt combinate și umezite. (Aluat va fi gros.)
Se umplu uniform cupele de brioșe cu aluat doar 1.2 din capacitatea lor,se adauga capsunele si se scufunda usor in aluat.Se baga în cuptor și se coace timp de aproximativ 15-20 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul iese curata.
Salata de scrumbii afumate, in aspic
Ingrediente:
2 scrumbii afumate, 2 galbenusuri crude, 2 cartofi fierti, o telina, zeama de la o lamaie mare, 2 galbenusuri fierte, 300 ml ulei, 1 mar mare, 2 lingurite mustar, 1-2 castraveti murati, masline.
Mod de preparare:
Scrumbiile se pun intr-un vas, se toarna deasupra putin alcool (spirt rafinat) si de da foc; dupa ce alcoolul a ars, scrumbiile se curata de piele, se scot oasele, se taie cubulete care se aseaza pe o farfurie; se adauga cartofii si castravetii taiati cubulete, telina taiata ca taiteii sau rasa pe razatoarea cu ochiuri mari, si marul ras.Telina si marul rase se stropesc imediat cu putina zeama de lamaie.
Din galbenusuri fierte si crude, ulei, mustar si zeama de lamaie se prepara un sos de maioneza din care o parte se amesteca bine cu cubuletele de pe farfurie.
Intre timp se tapeteaza o forma cu aspic si se pune la rece; apoi se orneaza cu bucatele de masline, de albus fiert, morcov fiert, gogosar rosu etc.,se mai toarna cateva linguri de aspic si se lasa sa se inchege. In forma cu aspic se aseaza salata de scrumbii, lasand un spatiu de un deget pana la peretii formei si fara sa se umple forma; se netezeste salata, lateral si deasupra, apoi se umple cu aspic si se pune la rece.
Inainte de a fi servita se rastoarna pe un platou; se serveste cu sos de maioneza pus in sosiera.
Reteta propusa de mine este: Paella cu fructe de mare
Este o specialitate valenciana, dar populara in intreaga Spanie. Se poate folosi si orez pentru risotto, insa exista foarte multe variante de paella!
Bucatarie: spaniola
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 1 ora
Ingrediente:
4 1/4 cani cu fond de legume (poate fi preparat din cubulete de concentrat)
400 g scoici decongelate
sare (optionala in cazul in care bulionul se prepara din cubulete de concentrat)
piper negru, macinat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ardei gras rosu, de dimensiune medie, curatat si taiat bucatele
250 g calmari, taiati bucatele
400 g creveti medii, decorticati
3 rosii medii, decojite, curatate de seminte si tocate
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de firisoare de sofran
1/4 cana cu boabe de mazare decongelate
2 cani cu orez cu bob scurt, sau mediu
Instructiuni:
Se prajesc intr-o tigaita firisoarele de sofran la foc mic, fara ulei, pana ce se inchid la culoare. Se piseaza apoi intr-o piua.
Intr-o tigaie mare se incinge uleiul, la foc mic. Se adauga ardeiul si se gateste 3 minute, amestecand frecvent pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga bucatelele de calmar si se gatesc 5 minute, amestecand constant si racaind bine tigaia.
Se micsoreaza focul la mediu-mic si se adauga rosiile si putina sare, amestecand din cand in cand, circa 10-15 minute, pana ce rosiile se inchid putin la culoare, iar mixtura capata o textura pastoasa.
Se apasa rosiile cu fundul lingurii, ca sa se sfarame cat mai mult si sa se integreze in sos. Se adauga boiaua si sofranul, amestecand cateva secunde.
Se adauga fondul si mazarea. Se da mixtura in clocot si se fierbe timp de 10 minute. Se gusta si se potriveste de sare si piper.
Se mareste flacara, se da mixtura in clocot si se adauga orezul, presarandu-l. Cu o lingura de lemn se da o roata prin tigaia, ca sa se verifice daca orezul este distribuit in mod egal. Nu se mai amesteca dupa aceea.
Se gateste orezul, fara a acoperi tigaia, timp de 10 minute, la foc iute. Se face apoi flacara mica si se gateste orezul alte 8 minute, pana ce tot lichidul este absorbit, iar orezul este gatit, dar ferm.
Se ia tigaia de pe foc, se acopera cu prosoape de hartie si se lasa la odihna, 5-10 minute.
Intre timp, se incinge putin ulei intr-o alta tigaie, se adauga scoicile si crevetii si se prajesc 4-5 minute, amestecand ocazional. Cand crevetii se fac rozalii la culoare, se transfera fructele de mare in tigaie, la sfarsitul celor 5-10 minute de pauza, asezandu-i peste orez. Se serveste paella. Pofta buna 🙂
Draga Andreea, urmaresc cu drag posturile tale si de multe ori privind retetele pe care le incerci am zambit, mi-a placut ceea ce vedeam. Reteta pe care ti-o propun este una indrazneata, delicioasa insa pentru zilele calduroase de vara. Stiu ca in bucataria romaneasca in general oamenii gusta cam ceea ce cunosc, sper totusi sa te opresti doua minutele si peste acest preparat.Multumesc tare mult,
Supa de pepene cu creveti
Ingrediente
500g de pepene rosu
3 linguri de ulei de masline
sare, piper
100g de gambas(creveti marisori)
1 catel mare de usturoi
chili in pudra sau ardei iute uscat
sare
cateva frunze de menta
cateva cuburi de gheata(facultativ)
Prepararea
Taiam pepenele, scoatem samburii. Punem in blender bucatile de pepene, asezonam, adaugam uleiul si mixam totul.
Dam supa la frigider acoperita cu un film alimentar daca nu o servim imediat.
Incingem o tigaie sau la plancha si asezam crevetile cateva minute impreuna cu usturoiul taiat marunt. Adaugam sarea si pudra de chili.
Servim supa rece( adaugam cuburi de gheata) in farfurii adanci si asezam pe mijlocul lor crevetile. Decoram cu frunze de menta.
Pofta buna!
Andreeaaaaaaa, a nenorocit Groparu reteta. m-am bucurat ca ai ales reteta mea, insa era nemapomenit sa o poti face tu. Multumesc oricum!
🙂 Cu drag!
Si eu am crezut ca se va intampla la fel. Asa era planul initial, s-o prepar eu.
In schimb, am facut beef wellington. Vine si filmuletul imediat.