Legenda spune ca-i nevoie de cel putin o ciorbita gustoasa la C.V. pentru a fi taman buna de maritat.
Asta ca sa transam gastronomic situatia inca din start, inainte de a pune si mai multa presiune pe umerii tinerelor gospodine.
Cat despre dulceturi si muraturi… pesemne ai fi tentat sa crezi ca sosesc la pachet abia cu primul talon de pensie.
N-ai anticipa, cu alte cuvinte, ca ar putea face casa buna cu tagma nevestelor feciorelnice [a se citi, desigur, complimentele pe care am inceput sa mi le fac de una singura de la o vreme]. 🙂
Nu de alta, dar cel putin la prima strigare… dulceturile si muraturile par sa-ti impute ceva mai mult timp liber decat prevede legea.
Timp de care – cel mai probabil – nu dispui in momentul de fata.
Totusi, in luna decembrie a anului trecut incepusem sa-ti povestesc despre cel mai proaspat ucenic adus la mine in bucatarie (Philips Multicooker).
Despre el, dar si despre gulasul unguresc cu care am izbutit sa-mi ispitesc la vremea respectiva vecinii.
Delicatesa preparata cu ajutorul acestui aparat de gatit de la Philips (complet electric) care reuseste cu pricepere sa-mi scurteze radical timpul petrecut „la cratita”.
Un gadget cu 12 programe distincte de preparare a alimentelor (rice/ pasta, risotto, pilaf, jam, boil, stew, fry, yogurt etc.) si o capacitate de 5 litri.
Si cu toate ca n-am vrut sa te deturnez de la sarmale si sorici inainte de sarbatori, ma vad nevoita sa recunosc macar acum ca Philips Multicooker s-a demonstrat a-mi fi util inclusiv pe zona de deserturi… inca din sezonul gutuilor.
Asa se face ca iarna aceasta m-a prins cu camara plina de borcane cu bunatati si cu 120 kg de dulceata ghiftuita si fericita (iar acesta din urma e barbati-miu).
Dar haide sa-ti impartasesc mai degraba reteta mea de dulceata de gutui.
Eu zic ca ar putea sa te inspire.
Ingrediente:
– 2 kg gutui
– coaja si sucul de la 1 lamaie
– 1 kg zahar
– 1 pahar de apa (250 ml)
Mod de preparare:
1. Spala bine gutuile si indeparteaza-le puful.
2. Da gutuile pe razatoarea mare. Odata taiate, acestea se vor oxida foarte repede, schimbandu-si rapid culoarea. Fenomenul este, totusi, perfect normal.
3. Amesteca gutuile cu coaja rasa si sucul de la 1 lamaie, apoi adauga zaharul.
4. Introdu compozitia in oala lui Multicooker si adauga deasupra treptat 1 pahar de apa de la robinet.
5. Apasati MENU si selecteaza programul JAM (regleaza cronometrul la 1 ora si jumatate) si apoi apasa butonul START.
6. Asteapta 30 de minute, apoi deschide capacul si continua procesul de fierbere pana la ingrosare, insa de data aceasta vei gati cu aparatul desfacut.
7. Amesteca compozitia din cand in cand.
8. Cand este gata, las-o sa se raceasca treptat in oala lui Multicooker si abia apoi muta dulceata in borcane.
9. Serveste cu pofta, clatite ori paine prajita! Si depoziteaza restul in camara, la loc ferit de caldura ori lumina.
Foto: Alex Chelba.
P.S.: Nu-ti face griji in caz ca nu mai gasesti gutui prin oras.
Functia JAM e compatibila cu aproape orice fructe la care ai putea pofti.
Treci, carevasazica, pe la piata si alege ce te inspira mai mult.
Dulceata de gutui e preferata mea, dar inca sunt abonata la dulceata facuta de mama. Inca nu mi-am facut curaj sa incerc sa fac si eu dulceata 🙂
Crede-ma, cu aparatul asta se face atat de simplu…