Eram acasă și era biniște.

2020 e anul în care doar o invazie extraterestră ne mai putea lua prin surprindere.

Anul ce ne-a arătat orizonturi noi. Ne-a învățat să ne petrecem mai mult timp acasă, regăsind bucurii mai vechi, dar folosind avantaje tehnologice mai noi.

Mai mult ca niciodată, am realizat cât de important este să ne simțim bine în locuințele noastre (fie ele unele mici, dar perfecte pentru noi).

Acasă e oaza noastră de relaxare, odihnă, tihnă. Un loc fericit care ne așteaptă mereu călduros, familiar, ne oferă confort și mulțumire.

În weekend avem timp pentru toate activitățile preferate de acasă.
Iar zona ei de joacă e locul fericit care ne încarcă cu energie, dar și tihnă, cu toate că aici nu-i niciodată liniște. Pentru că ne dă o super stare de bine.

Pentru a descrie rețeta fericirii de acasă danezii folosesc „hygge”. Un cuvânt care descrie acest sentiment de primitor cu bucurie.

Obișnuiți cu iernile grele, nordicii își petrec mult timp în casele lor, dar stau în armonie.

Atunci când ne-am renovat casa am ținut morțiș să includem în plan și acest colțișor de răsfăț doar pentru mine. De cele mai multe ori ajungeam să mă machiez și să-mi aranjez părul în oglinda aburită de la baie. Desigur, atât eu cât și prințișorul meu soț ne pregăteam pentru ieșirile din casă pe ultima sută de metri, încurcându-ne unul pe altul așa cum știam noi mai bine. Tare bucuroasă sunt că acum am această masă contemporană de boudoir. Un colțișor în care să-mi încep ziua cu cea mai bună energie.

Și dacă hygge nu avea până acum un cuvânt echivalent în limba română, Storia.ro a inițiat lunile acestea un demers super cool

Cu toate că de regulă se ocupă cu altceva (găsirea și vânzarea de locuințe), ne-a mobilizat pe toți să inventăm împreună un cuvânt.

Un #hyggelanoi care să descrie zenul spațiului în care locuim, cu trimitere la ambianță, activități, persoane, obiecte dragi.

Astfel, 10.000 oameni au completat chestionarul inspirațional, iar doi scriitori creativi, cu experiență în crearea cuvintelor: Iulian Tănase și Iv cel Naiv au venit fiecare cu două propuneri originale.

Urmând ca alte două variante să provină de la niște internauți inventivi.

Lista scurtă: zeneritate, ommi, lono, biniște, tyhne, primidor.

Balansoarul din terasă este locul în care îmi aud toate gândurile.
În colțișorul ideal pentru lectură, chiar și în după-amiezele răcoroase de toamnă.
Unde mai pui că cel puțin un blănos prietenos vine să-mi țină companie la gura sobei? Să-mi arate el mie ce înseamnă răsfățul din liga profi.

Apoi nu mai puțin de 26% din cei 13.000 de votanți au ales cuvântul câștigător. 

Atunci când toate sunt la locul lor, fizic și sufletește, BINIȘTE descrie cel mai bine sentimentul.

O propunere venită din partea publicului (Cristina Andrei) ce zugrăvește o stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. 

Calitatea unui moment sau a unui spațiu de a inspira o liniște aducătoare de bine, un calm binefăcător. 

Acestea fiind spuse… dar și în așteptarea sărbătorilor de iarnă altfel, să fie biniște și la tine acasă!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.