Pe linia de productie

Acum ceva vreme ti-am povestit ca am pus prima oara piciorul pe un ogor plin de barabule, si treaba asta s-a intampla la Marea Plantare a Fermierilor Lay’s din iunie.

Andreea-Ibacka-la-cules-de-cartofi-Hermes-06

Interesata de moda si gastronomie – cum sunt – am fost apoi sa-mi ingrijesc recolta de Hermes 2013. Ba chiar am plimbat vreo cativa in poseta de-atunci. Intr-una care nu e Hermes dar e plina de Hermes. Curata opulenta! Ei bine, dupa luptele seculare cu ceilalti fermieri Lay’s de atunciam ajuns acum in vizita la vecinii din Popesti Leordeni, sa le studiez cartofii cei mai cei direct la fabrica de cipsuri.

Si fiindca sunt precisa – vorba marmotei – ca n-ai trecut prin fabrica de cipsuri pana acum, m-am hotarat sa impartasesc cu tine experienta. Mai ales ca procedura e mai complexa si mai sofisticata decat mi-am inchipuit.

Rigoarea se cunoaste inca de la poarta. Acolo unde – doar echipat corespunzator: fara bijuterii, cu parul prins, halat, boneta, bocanci speciali si dopuri de urechi – patrunzi in zona premergatoare „operatiei”.

Zic „operatie” pentru ca zona de chiuvete de la intrare te face sa te intrebi daca o sa intri intr-o bucatarie sau in Grey’s Anatomy. Traseul e prestabilit, pe un culoar marcat cu galben. Nu poti sa te abati, stanga-dreapta masinile incarca, descarca sau sorteaza.

Instalatia de cipsuri, asa cum am numit-o eu, e o masinarie imensa. Si face aproape totul automat, cu o continuitate impecabila si o precizie de savant. Receptioneaza lotul, spala cartofii sub jet cu presiune, indeparteaza impuritatile de orice fel (pamant, pietre, crengute), verifica dimensiunea cartofilor, ii decojeste, feliaza barabulele, extrage amidonul, executa prajirea in ulei de floarea soarelui, selecteaza si inlatura cipsurile cu defect atunci cand mai apar, le aromeaza si – normal – le ambaleaza.

Dar fiindca omul sfinteste locul, automatizarea de mai devreme nu iese pe poarta fabricii pana cand nu se intalnesc expertii sa-si dea ok-ul.

Din patru in patru ore, adica. Atunci cand cipsuri extrase aleator din productie sunt analizate in cel mai mic detaliu si comparate cu un etalon (cipsurile perfecte).

Dupa atata migala si bucatareala iti spun sincer ca nu stiu altele cum sunt, dar cipsurile Lay’s sunt din cartofi 100%. Unele dintre ele din cartofi plantati si recoltati de mine. Da, mandrie de agricultor, clar! 🙂

P.S.: In caz ca nu-ti explici ultimele poze, iti spun ca dupa ce-am cascat gura pe linia de productie am incheiat ziua cu o partida de „mima” cu gasca de fermieri. Cabral si a lui „metafora” raman de referinta. 🙂

Foto de: Dragos Asaftei.

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
4 comentarii despre "Pe linia de productie"
  1. buna andreea esti foarte frumoasa ..asi vrea sa stiu daca ai pagina oficiala de facebook .pup dulce

  2. Bună, Andreea, dacă ai văzut ne spui și nouă cum se „extrage amidonul”?

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.