Manichiura semipermanenta: Lampa UV versus Lampa LED

As spune ca pe plan local manichiura ultimilor doi ani a stat sub semnul lacurilor de unghii semipermanente.

Acestea au detronat rand pe rand constructiile cu gel, acril si alte unghii mai putin autentice.

In speta sub semnul lacurilor cu uscare rapida la o lampa UV si cu speranta de viata de pana la 2 – 3 saptamani. Fara colturi ciobite ori unghii casante.

Insa dat fiind timing-ul, pentru ca subiectul este deja unul cu o vasta raspandire, am ales sa nu trecem acum in revista avantajele si dezavantajele acestui obicei cu dichis.

Gasesc mai degraba utila o dezbatere pe marginea comparatiei dintre lampile disponibile in saloane pentru uscarea ojei semipermanente: respectiv lampa UV versus lampa LED.

Aceste doua alternative in functie de care am putea distinge intre un salon de infrumusetare sau altul, intre o gama de lacuri de unghii semipermanente si alta.

Si spun asta mai ales cu gandul la siguranta in utilizare a fiecareia, data de diferentele dintre lampa UV si lampa LED (inovatie care spre deosebire de lampa UV nu produce caldura, al carui merit primordial este reducerea timpului de uscare la aproximativ o treime*).

Primul mit spulberat: chiar daca lampile UV si lampile LED folosesc tipuri diferite de becuri, respectiv tuburi fluorescente (lampile UV) si diode emitatoare de lumina (lampile LED), ambele categorii emit lumina UV.

Vestea buna este ca lacurile semipermanente sunt special formulate sa polimerizeze folosind niveluri foarte scazute de UVA, lungimile de unda UV cu cea mai mica energie… considerate cel mai putin nocive pentru piele.

Putin nocive… indeosebi in cazul expunerilor scurte si rare, asa cum se intampla in cazul serviciilor de unghii.

Facand o comparatie, nivelurile necesare pentru polimerizarea ojei sunt cu mult mai scazute cele necesare pentru bronzare, de pilda.

De altfel, cercetatorii sustin ca mainile clientelor sunt expuse la mai multe raze UV pana si in timpul condusului auto decat pe parcursul serviciilor de manichiura UV.

Daca este sau nu asa… ne vom convinge pe parcurs.

Eu zic ca este prematur sa vorbim despre efecte adverse asupra pielii (aparitia ridurilor, imbatranirii, a bolilor de piele) si ca ar fi prudent sa asteptam sa mai treaca vreo 10 ani peste noi pana sa ne incumetam sa bagam mana in foc pentru siguranta utilizarii lampilor UV.

Cat despre timpul diferit de expunere despre care mentionam si mai sus, acesta se explica prin faptul ca lampile LED au intensitati mai mari ale lungimilor de unda UVA, ceea ce asigura un timp mai rapid de polimerizare.

Chiar si asa, studiile arata ca NU este o mare diferenta intre expunerea UV generata de lampile UV traditionale si cele LED, tocmai pentru ca prima foloseste intensitati mai mici – dar pe o perioada mai indelungata – iar cea de-a doua se bazeaza pe intensitati UV mai mari, fiind de circa 3 ori mai rapida.

Apropo, nu toate lacurile cu uscare UV sunt formulate pentru a se polimeriza si la o lampa LED, dar probabil ca aspectul acesta ii va interesa mai mult pe patronii de saloane.

Si cu toate ca nu este obligatoriu ca lampa si lacul de unghii folosit sa apartina aceleiasi game, cele mai bune rezultate le veti obtine utilizand o lampa furnizata chiar de producatorul lacului de unghii.

Cat despre studiile stiintifice efectuate deja pe acest subiect:

– se spune ca expunerea UVA generata de lampile pentru unghii ar fi echivalenta cu petrecerea a 2 – 3 minute/ zi in plus la soare (socotind zilele dintre doua vizitele la salon) sau a 10 – 20 minute/ saptamana petrecute in plus in aer liber;

– se spune ca expunerea la lampile UV sau LED pentru unghii este echivalenta cu 0,5% – 2,2% din expunerea UV lunara permisa.

Acum, teoria suna bine, cu practica am inca emotii…

Si cu toate ca lampile pentru unghii UV sunt considerate a fi mai sigure decat este solarul, nu mare mi-a fost mirarea atunci cand am aflat ca o serie de tari europene au anuntat introducerea unor manusi speciale pentru manichiura UV.

Manusi lampa UV

Din pacate saloanele din Romania nu se grabesc sa se alinieze tendintelor, asa ca te sfatuiesc sa-ti comanzi pe cont propriu astfel de manusi.

Le gasesti online pe Amazon… care, apropo, mai nou livreaza si in Romania.

31fR9W6VJmL._SX466_

Si ca sa sufli si in iaurt, ai putea sa folosesti o lotiune de protectie solara cu un factor cu spectru larg (SPF 30+) inainte sa-ti expui mainile la lumina UV.

Eu asa procedez de fiecare data. Ba chiar imi aplic produs din abundenta, dupa care imi degresez unghiile cu dizolvant inainte de inceperea serviciilor de manichiura.

*Apropo de cifre, cu o lampa LED uscarea fiecarui strat de oja dureaza aproximativ 30 secunde, iar uscarea bazei dureaza doar 10 secunde (pentru gamele de la OPI, Jessica s.a.).

Asta in timp ce durata necesara polimerizarii lacului cu o lampa UV este de 90 secunde pentru fiecare strat de oja, respectiv 30 de secunde pentru uscarea bazei (pentru gamele de la Cuccio, Thuya s.a.).

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
13 comentarii despre "Manichiura semipermanenta: Lampa UV versus Lampa LED"
  1. Eu mi-am luat un kit de pe net si mi le fac singura, mai nou. Manichiurista mea le pilea fff mult si deja incepuse sa ma deranjeze acest lucru. Oricum, mai nou sunt mamica si nu mai am asa mult timp. Am vrut sa imi comand si manusi, dar nu am gasit pe net. Foarte misto articolul! Pupici

  2. Scuze de întârzierea răspunsului. Salonul se numește Exclusive Nails. E undeva pe la Gorjului. Pentru mine este extrem de departe, dar merită!!! Sunt fete f drăguțe si totul mi se pare f profi!

  3. In ultima vreme ma gandeam tot mai des sa incerc manichiura semipermanenta, dupa aceea am aflat de Bio Sculpture Gel… E cineva care le-a incercat pe amandoua? Care varianta e mai ok?

  4. Buna! As vrea sa stiu daca lămpile UV sunt absolut necesare pentru uscarea lacului de unghii semipermanent, sau este suficienta lumina solara, chiar daca timpul de uscare este mult mai mare. Nu sunt interesata de manichiură, ci de felul in care actioneaza lacul, pentru niste lucrări handmade.

  5. Buna! Am observat ca la mine nu se usuca foarte bine oja semipermanenta si la cate 2 minute dupa fiecare strat aplicat, iar dupa ce aplic Topul las 4 minute..si in momentul in care sterg cu discheta/servetel si degresant (la final) mi se ia oja se discheta. E normal asa ceva? Folosesc lampa UV clasica si produse de la Melkior.

  6. Si totusi nu am inteles care este mai buna, ati prezentat pe ambele ba in teza ba in anti teza, poate aveti experienta dar nu stiti sau nu vreti sa o explicati si la altii , ma refer la subiectul expus

    1. Ambele sunt la fel ,diferenta consta in timpul de uscare. Ledul e mai rapid.
      Depinde de tine cat timp doresti sa stai cu mana la lampa. Citeste cu atentie articolul pentru ca este explicat pe larg.

  7. Ma puteti indruma spre un anume model de lampa ? 54w ar fi suficient de potenta pentru a usca sigur si bine?
    Precizez ca am folosit deja o lampa de 36w si nu usuca gelul nici dupa 20 de minute.
    Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.