Tiramisu

15. Tiramisu Andreea IbackaTiramisu (cu accentul pe ultima vocala) – sau in traducere libera ”Ridica-ma” – este un desert traditional italian.

Un deliciu culinar pe baza de cafea, piscoturi si crema de branza mascarpone, usor de facut si cu mare priza la musafiri.

”O alta mancare de peste” de adaugat in meniul cu care ai putea sa-ti impresionezi rubedeniile. 🙂

Reteta in sine, asa cum ti-o voi prezenta in cele ce urmeaza, este destul de simpla.

Cu toate acestea, cateva ponturi – aparent marunte – iti vor asigura adevaratul succes.

INGREDIENTE (pentru o tava de aproximativ 9 portii):

– 3 – 4 oua (in functie de marimea lor)

– 500 grame mascarpone

– 300 g piscoturi

– 6 linguri de zahar

– 1 expresso

– 1 varf de cutit de sare

– coniac/ brandy (1 deget de pahar)

– cacao pudra

RETETA TIRAMISU:

1). Scoate ouale din frigider cu aproximativ 1 ora inainte sa te apuci sa gatesti, este important ca ele sa ajunga la temperatura camerei.

2). Pregateste un expresso tare si lasa-l sa se raceasca pe masa.

3). Separa albusurile si galbenusuri si pune-le in castroane diferite, fiecare alaturi de 3 linguri rase de zahar (eu am folosit zahar brun).

4). Adauga branza mascarpone peste galbenusuri si mixeaza bine compozitia, pana cand obtii o crema omogena.

5). Adauga un varf de cutit de sare deasupra albusurilor si mixeaza-le si pe ele… pand cand amestecul pentru bezele astfel obtinut va fi suficient de batos incat sa ramana in castron chiar si in situatia in care l-ai intoarce cu capul in jos.

6). Amesteca cu mixerul cele doua creme.

7). Pune un strat subtire de crema pe fundul tavii in care urmeaza sa asezi prajitura (in felul acesta te asiguri ca vei putea scoate prajitura din tava fara sa sfarami primul strat de piscoturi).

8). Amesteca cafeaua (ajunsa la temperatura camerei) cu cativa stropi de brandy.

Apoi cufunda pe rand piscoturile in acest ”cocktail”.

Fa-o pe o singura parte (pe suprafata plana, cea fara zahar), pret de 1 secunda.

Pariu ca nu-ti doresti un tiramisu esuat in farfurie, motiv pentru care te sfatuiesc sa nu imbibi piscoturile in exces.

9). Aseaza un rand de piscoturi in tava.

10). Adauga un strat de crema.

11). Apoi inca un strat de piscoturi.

12). Si inca un strat de crema.

13). Pune prajitura la frigider timp de minim 2 – 3 ore (ai putea foarte bine s-o lasi sa se odihneasca peste noapte la rece).

14). Presara pudra de cacao deasupra intregii prajituri (sau presara fulgi de ciocolata, daca doresti) si apoi monteaz-o pe farfurii de desert portie cu portie.

POFTA BUNA!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
17 comentarii despre "Tiramisu"
  1. Arata foarte bine si eu fac des tiramisu,mi se pare o prajitura fresh,deloc gretoasa si da se face foarte repede.

  2. Nu inteleg partea cu ouale. Le lasi crude? Le mananca crude? Nu prea mi se pare “safe”?

  3. nu prea e in ton cu subiectul abordat, dar iti doresc la multi ani frumosi si o gramada de zambete de fericire 🙂 Sa fii fericita! Happy 30.

  4. La multi ani sanatosi si fericiti!!! Si sa ne mai bucuri cu articolele de pe blog….eu le prefer pe cele cu retete.
    Petrecere frumoasa!!

  5. Andreea, scuze de offtopic, dar stiai ca ai o sosie la aeroport ? E incredibil cat de tare seama cu tine. Lucreaza la cafeneaua Segafredo, e barmanita, la sosiri internationale, pe stanga.

  6. Ați putea după primul strat de pișcoturi cu cremă să pudrați cu cacao și dacă vreți să radeți ciocolată. În plus se poate pune și lichior de cafea. 🙂

  7. Tiramisu este desertul meu preferat caruia nu ii pot rezista,multumesc mult pt.reteta,am s-o incerc si revin cu impresii.

Leave a Reply to cristina dragomir

Your email address will not be published.