Pun pariu ca daca te intreb ce ai facut weekendul asta sunt sanse mari sa-mi spui ca i-ai facut pomana porcului.
Ca asa suntem noi, crestinii locului, omenosi din cale afara cu guitatorii de prin ograda. Dar asta – evident – numai dupa taiere.
Si daca am dreptate, atunci cu siguranta ai ascuns prin frigider si niscaiva sorici gros de porc defunct.
Unul numai bun de frecat cu sare si de rontait la gura focului. Sau pe canapea, in fata laptopului, dupa caz.
Fiindca in timp ce francezii se lauda cu ale lor lactate putrezite si al lor bloc de fois gras, spaniolii iti vorbesc cu respect de jamos serano in putrefactie, alti insulari de fructele lor de mare si de icrele in fel de fel de culori Pantone, delicatesa romaneasca de sezon e proaspatul si fragedul sorici.
Curatat temeinic de stratul adipos, taiat in franjuri subtiri, dat o leaca prin natriu clor de prin bucatarie si aruncat la ghiozdan la pachet cu alte nebunii culinare de maxima fita: ceapa, usturoi, paine pe vatra.
Ne-am petrecut si noi sambata ce-a trecut la capataiul porcului, l-am pomenit de numa’-numa’, asa ca azi am gatit SORICI.
In incheiere iti spun sincer ca personal ma uit la mult ravnitul sorici cu la fel de multa pofta sa-l bag in gura cu care ma uit la o pereche de pantofi stilleto de piele sau la o geaca de motor.
Nici nu mai incape vorba de manusile de piele, alea deja suna apetisant prin comparatie. Sunt mai moi, nu de alta.
Deci, nu, gastronomic vorbind, recunosc solemn ca soriciul nu-i deloc pe gustul meu.
Cu toate astea, pentru ca stiu ca el creeaza isterie in randul maselor – alea relevante – si da dependenta, sambata am vorbit zeci de minute despre sorici la Galbenu, judetul Buzau.
Gospodinele locului mi-au spus ca soriciul se consuma in mult mai multe feluri decat in stare cruda.
Asa ca te anunt pe aceasta cale, draga pofticiosule, ca poti sa-l prajesti, sa-l pui la murat intr-un borcan, sa-l faci rulada (cu carne tocata, ceapa si usturoi), ba poti sa-l faci pana si ciorba.
Aviz amatorilor!
E perfect si daca pui vreo doua – trei fasii de soric in piftia de porc 🙂