Deși poate nu cunoșteai sintagma înainte să rămâi însărcinată ori îți sună pompos… long story short, morfologiile fetale sunt tot niște ecografii.
Cele mai detaliate ecografii din timpul sarcinii, ce determină atât sănătatea și dezvoltarea fătului (ritm cardiac, analiza organelor, vârsta sarcinii, sexul bebelușului, greutatea fătului), informații despre placentă, lichid amniotic, col uterin, fluxuri sangvine pe artere, data probabilă a nașterii, dar au și un rol important în depistarea precoce a bolilor sau malformațiilor genetice.
Cu alte cuvinte, vorbim despre 3 investigații imagistice foarte importante (câte una pentru fiecare trimestru de sarcină), ce fac parte din programul obișnuit de monitorizare a unei femei gravide.
Și dacă tot am pomenit importanță morfologiilor fetale, nu pot să nu subliniez faptul că însăși calitatea examinării ecografice este determinată de aparatura utilizată (ecograf de ultimă generație), dar și de experiența medicului ce o efectuează, în speță a unui medic supraspecializat în efectuarea de morfologiei fetale.
Cam atât, detaliile medicale cu siguranță le afli de la specialiști.
Cât despre intervalele recomandate pentru aceste investigații imagistice (în caz de sarcină unică), căci aici voiam să ajung, eu am primit de la medic următorul calendar:
Bitest (analiză de sânge, se interpretează în corelație cu morfologia fetală de trimestru 1): 10 săptămâni de sarcină
Morfologie trimestrul 1 de sarcină: 11 săptămâni – 13 săptămâni + 6 zile
Morfologie trimestrul 2 de sarcină: 22 săptămâni – 24 săptămâni
Morfologie trimestrul 3 de sarcină: 32 săptămâni – 34 săptămâni
*În caz de sarcină gemelară, intervalele ar putea fi ușor diferite, deoarece sarcina gemelară de regulă nu ajunge la termenul de 40 de săptămâni.
NOTA: Sună derutant, însă săptămânile de sarcină se calculează de la data de debut a ultimei menstruații și nu din ziua probabilă a concepției.
Sarcină ușoară!