Pentru unii sunt doar cifre. Pentru alții… realitatea. În România 4,8 milioane de oameni locuiesc în sărăcie. Dintre aceștia, 1,4 milioane sunt copii.
Și atunci, fenomenul abandonului școlar timpuriu în rândul copiilor ce provin din medii defavorizate nu e deloc de mirare. În 2018 țara noastră a înregistrat un nivel atât de ridicat (16,4%) încât ne-a plasat la coada clasamentului european. O cifră de 5 ori mai mare, mai îngrijorătoare, decât a Croației, de exemplu.
Clădirea din spatele meu nu este doar un after school.
Este un proiect umanitar ambițios, construit din temelii în decursul a 2 ani, cu efortul a peste 1.400 de voluntari ce au lucrat rând pe rând pe șantier pentru ca 200 de copii defavorizați (în pericol de a abandona școala generală din cauza situației precare de acasă) să primească în mod gratuit un sprijin de nădejde in continuarea studiilor.
În calitate de partener principal, Penny (cu o investiție de 120.000 Euro) inaugurează alături de Asociația Habitat for Humanity (organizație non-profit ce luptă pentru a eradica locuirea precară) Centrul Comunitar Buftea.
Dincolo de investiția necesară, 250 voluntari Penny s-au implicat direct în construirea Centrului (turnând ciment, tăind plăci, finisând pereți), din dorința de a le oferi copiilor o șansă la un viitor mai bun.
De altfel, ziua de 1 noiembrie 2019 m-a găsit și pe mine pe același șantier.
… în calitate de voluntar, etapa izolare termică.
Sunt cu atât mai entuziasmată să văd astăzi rezultatul final.
O masă caldă, ajutor la teme, consiliere psihologică plus fel de fel de alte activități extracurriculare îi așteaptă pe copii zilnic în Centru.
Flori (24 ani) este unul dintre instructorii pedagogici care îi îndrumă din tot sufletul pe cei mici. Ea și-a ascultat vocația, a terminat facultatea, și-a găsit drumul. Astăzi. Însă lucrurile nu au fost roz nici pentru ea. Flori a fost, la rândul ei, beneficiar al unui centru similar din Costești (jud. Argeș). Experiența personală a determinat-o să întoarcă în folosul comunității tot binele pe care și ea l-a primit.
50 de beneficiari zilnici și alți 150 de beneficiari punctuali din cartierele Flămânzeni și Buciumeni (Buftea, jud. Ilfov, clasele 1 – 8) își pun toate speranțele în Flori și în colegii ei.
Iar cei mai mulți intre aceștia învață peste drum de Centru, la școala nr. 4 (Buftea).
Te invit la un tur interior rapid.
Terasa acoperită de la etaj va fi toamna aceasta spațiul potrivit pentru realizarea temelor în contextul pandemiei.
Cu toate că în mod obișnuit aceasta este sala destinată realizării temelor.
Școala online și-ar putea pune bazele în această încăpere, deși în curs de amenajare. Noi proiecte pentru atragerea de fonduri necesare achiziției de laptop-uri și tablete au fost deja depuse.
Iar aceasta este biblioteca Centrului. Un univers întreg îi așteaptă pe micuții curioși între patru pereți.
Și cu toate că ar mai fi încă multe de spus, închei aici, printre cărți.
Încrezătoare fiind că viitorul se face azi. Din gesturile mărunte ale unor oameni mari.
Iar dacă ai ocazia să-ți folosești timpul, energia și talentul în folosul unei cauze în care crezi, te rog nu ezita. Dincolo de ajutorul înfăptuit, voluntariatul e un context propice de dezvoltare individuală și profesională, iar satisfacția personală, stima de sine și sentimentul de împlinire te vor urmări pentru mult timp.
Foarte frumos ceea ce faceti, oamenii aceia merita din plin aceleasi sanse ca oricare alti oameni. Am avut sansa minunata de a face voluntariat in diferite proiecte si sentimentul pe care il simti atunci este minunat.
Din pacate aceasta este realitatea in Romania, felicitari pentru tot ce faceti pentru acesti copii, e bine ca mai sunt persoane care doresc sa schimbe ceva in bine si sa fie de ajutor.