Cu cardul prin străinătate. Cum să ai costuri cât mai mici.

Plecând de la premisa că în 2019 mulți dintre noi folosim cardul bancar drept instrument de plată, mi-am propus să reiau o serie de sfaturi de bază deprinse în perioada mea petrecută în sistemul bancar.

Și voi face aici referire la plățile și retragerile de numerar efectuate în străinătate.

Nu de alta, dar în ultimul timp am tot auzit de țepe, bancomate fantomă, cursuri valutare foarte proaste, comisioane super mari achitate pentru felurite tranzacții bancare. Iar câteva dintre acestea ar putea fi evitate cu ușurință.

1). PLATA LA COMERCIANȚI

Primul gând merge înspre folosirea în străinătate a unui card bancar emis într-o altă monedă decât cea în care este afișat prețul produsului cumpărat.

Dacă ești în situația aceasta: să zicem ai un card în Lei (care funcționează și în afara țării) și vrei să cumperi ceva din U.E. (în Euro). 

Inevitabil, vei auzi la casa de marcat întrebarea „ÎN CE MONEDĂ DORIȚI SĂ PLĂTIȚI?”. 

Și asta fiindcă P.O.S.-ul (Point Of Sale) îi va afișa comerciantului faptul că ai un card emis în altă valută decât cea locală, precum și cele două opțiuni de plată. În speță plata în Lei sau în Euro.

Important de reținut ar fi faptul că întotdeauna AR FI BINE SĂ ALEGI SĂ PLĂTEȘTI ÎN MONEDA COMERCIANTULUI (A ȚĂRII ÎN CARE TE GĂSEȘTI), CHIAR DACĂ ACEASTA DIFERĂ DE MONEDA ÎN CARE ȚI-A FOST EMIS CARDUL, pentru a suporta costuri cât mai mici pentru tranzacție. În exemplul de față, ar trebui să alegi să plătești în EURO.

Dacă alegi EURO, valoarea de la comerciant se trimite prin Visa/ Mastercard către bancă. Banca o reține la cursul dat de procesator pe cont, iar postarea efectivă se face în câteva zile, la cursul băncii din ziua respectivă (mult mai mic decât dacă ai alege RON în momentul efectuării tranzacției).

Dacă s-ar alege LEI, în schimb, schimbul s-ar face pe loc, la cursul dinamic al băncii (adică B.N.R. + 3 – 8%, în funcție de bancă).

Aceeași situație se aplică și în cazul oricăror alte 2 valute.

2). RETRAGEREA DE NUMERAR

Desigur, sunt situații în care nu poți plăti cu cardul și este musai să retragi cash. 

Primul sfat ar fi să cauți un bancomat (A.T.M., Automated Teller Machine) din rețeaua băncii tale. 

Dacă nu-ți este la îndemână, alege o rețea familiară și un A.T.M. din cadrul unei agenții bancare. Șansele de fraudă scad.

Apoi, SELECTEAZĂ SUMA DORITĂ FOLOSIND CU ÎNCREDERE OPȚIUNEA (uneori afișată voit mai mic) „ALTĂ SUMA/ OTHER AMOUNT”. Spun asta cu gândul la bancomatele acelea care îți sugerează din start sume mari ca 500 EURO, 300 EURO, din astea… pentru a percepe un comision cât mai ridicat, proporțional cu suma.

ALEGE SUME CA 90, 190 ș.a.m.d. ȘI NU SUME ROTUNDE, în cazul în care te-ar ajuta bancnote mai mici. 

Revenind la discuția începută mai sus cu privire la valutele diferite, ai putea fi în situația în care: ai un card emis în Lei, dar retragi numerar dintr-un bancomat alimentat cu Euro, să zicem dintr-o țară U.E.

Bagă de seamă că după ce vei fi selectat suma dorită, pe ecran îți vor apărea următoarele opțiuni:

  • Cursul valutar propus pentru retragere este de 4,xxxx

și

  • Refuzați conversia 

Asemenea „ghicitorii” de la punctul unu (în ce monedă doriți să plătiți?), COSTURILE CELE MAI MICI VOR CORESPUNDE OPȚIUNII „REFUZAȚI CONVERSIA”. Caz în retragerea de numerar va avea loc (contrar așteptărilor turiștilor păcăliți de formularea ambiguă), însă schimbul valutar se va efectua la cursul mai avantajos propus de emitent (*Mastercard/ Maestro/ Visa) și nu la cursul valutar propus de bancomat.

*Sunt șanse ca lucrurile să stea diferit în cazul American Express ș.a.m.d.

Călătorie plăcută!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
10 comentarii despre "Cu cardul prin străinătate. Cum să ai costuri cât mai mici."
  1. Eu am observat ca la platile la comercianti cand optezi pentru plata in lei ti se va opera cursul de schimb al bancii din strainatate (care este mai mare decat cel al bancii tale), iar daca optezi pentru plata in Euro cursul de schimb va fi cel al bancii tale. Poate primim o opinie avizata

  2. Buna, ai scris gresit la varianta POS, nu trebuie sa platesti in moneda in care ti s- a emis cardul, pt ca atunci conversia se va face la cursul comerciantului. Trebuie sa alegi in moneda tranzactiei, in speta in moneda tarii in care esti.

    1. Am revizuit articolul, mulțumesc frumos!
      Ai dreptate, m-am grăbit. Am redactat pe genunchi, prin vecini (în peninsulă), cu un semnal de net anemic.

  3. Cardul meu este emis in Germania și nu știu acum dacă este o diferență așa de mare în funcție de țară, dar eu știu de la banca mea, că ar trebui întotdeauna să aleg să plătesc în moneda țării respective, căci doar atunci se face conversia la cursul băncii mele. Dacă aleg să plătesc în moneda în care a a fost emis cardul, atunci face comerciantul conversia.
    Dacă există asemenea diferențe, ar fi bine să se informeze fiecare la banca unde au cardul, care este situația pentru ei.

  4. Noi avem Revolut de ceva vreme si ne este de mare folos in vacantele in afara tarii. Platim peste tot cu cardul, de foarte putine ori se intampla sa avem nevoie de cash si conversiile sunt foarte bune. 🙂

    1. Pentru nimic! 🙂

      Vacanta placuta in continuare! Abia astept sa impartasesti cu noi impresii din lunga vacanta, plus poze. Ati ajuns in niste locatii de vis, superbe imaginile pe care le-am vazut pe Facebook la tine si la Cabral.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.