Probabil ați observat deja că apa copilului nu lipsește niciodată din bagajul unei mămici.
Apa reprezintă aproximativ 75% din greutatea corporală a sugarilor, aproximativ 60% la adulți și 50% la vârstnici. Motiv pentru care sugarii au nevoie să se hidrateze chiar și de 3 ori mai mult decât o fac adulții (necesar aprox.: 120 ml/ kg corp), trezindu-se noaptea frecvent pentru alăptare/ biberon sau – mai târziu – pentru a bea puțină apă. *
(*Excepție: în prima lună de viață, atunci când icterul (afectează majoritatea bebelușilor, într-o formă mai mult sau mai puțin notabilă) provoacă în general somnolență, copiii nu reușesc uneori să se trezească singuri atunci când se deshidratează. Eu am primit recomandarea de a-mi trezi fetița în prima lună de viață pentru o porție de lăptic la fiecare 3 – 4 ore.)
Iar noptierele noastre confirmă. Odată încheiată alăptarea (la 1 an și 9 luni), sticluțele de apă plată pentru copii nu ne lipsesc niciodată de lângă pat (grijă la dop, dacă nu este închis, sticluța va face ceva zgomot după folosire).
Dar nici de pe masă, de la locul de joacă sau din gentuța fiică-mii pentru afară.
Hidratarea este super importantă, în orice moment al zilei, iar apa Bucovina cu licență Tedi (0,33 L, primul brand local de apă dedicată copiilor, cu capac sport și o supapă ”no drop”) este opțiunea noastră.
Fiind, de altfel, o apă certificată de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” pentru a fi folosită în alimentația bebelușului.
Sigur că nu voi intra în dezbateri la baionetă pe tema conținutul chimic precis (nici nu aș fi în măsură), însă alegerea personală ține de proveniența acesteia: apa Bucovina izvorăște în mod natural din zăcăminte subterane, situate în zone împădurite, de tip rezervație naturală, izolate de activităţile omului. Originea subterană îi asigură stabilitatea, temperatura și conținutul constant de săruri minerale și o protejează de riscurile de poluare, indiferent de condițiile climaterice de la suprafață.
Pentru cunoscători: reziduu sec este scăzut (78 g/ ml), iar pH-ul (7,27) este optim consumului permanent.
Cât despre contextul sezonier, anul acesta a intrat și piticot în spiritul sărbătorilor. Namiko e încântată de brăduți, de luminițe, îl recunoaște pe Moșu’, iar noi suntem mega fericiți să o vedem așa entuziasmată de magia Crăciunului. Plus că ne amuzăm copios de cum pronunță fiecare cuvânt nou învățat cu ocazia aceasta.
Apropo de ornamente, paharele decorate pentru Crăciun sunt de mega efect, amintindu-ne să bem apă mai des – de sete și de drag – chiar și atunci când lucrăm/ ne jucăm/ sărbătorim de acasă și ne împărțim atenția în 7.
Hidratarea este cu atât mai importantă pentru mămicile care alăptează (ce resimt o sete nestăvilită în timpul sau imediat după ce alăptează). Și, după cum îmi amintea mereu medicul meu, lichidele de astăzi asigură laptele de mâine.
P.S.: Sigur că bebelușii se trezesc noaptea din motive variate. Lăsând hidratarea corespunzătoare deoparte, alte motive frecvente au legătură cu un scutec prea plin, dureri provocate de colici, erupții dentare, alergii alimentare sau alt tip de disconfort.
Foarte utile informatiile, big like pentru articol 😀
Un articol foarte util! Multumesc! 🙂