Defensive driving


Cand am primit invitatia la cursul de conducere defensiva nu stiam foarte multe despre fenomenul asta. Dar numarul de victime ale accidentelor rutiere din Romania m-a convins sa particip.

Din nefericire, Romania e pe primul loc in Europa la numarul de victime din accidente auto. Iar cifrele sunt in continua crestere tocmai pentru ca soferii romani nu sunt instruiti sa conduca prudent si defensiv, iar legislatia romana nu prevede sanctiuni grave pentru incalcarea codului rutier.

Sa conduci bine nu inseamna sa conduci repede. Un sofer bun este lucid si odihnit si conduce respectand parametrii de siguranta si adaptand viteza masinii la conditiile de mers. In plus, un sofer bun trebuie sa-si cunoasca bine masina si sa reactioneze corect la sistemele ei.

Ieri mi-am petrecut ziua la Ciorogarla, alaturi de echipa Napoca Rally Academy. Si bine am facut. Nu am in fiecare zi ocazia sa invat soferie de la piloti de raliu ca Bogdan Marisca, Vlad Cosma, Marco Tempestini, Danny Ungur sau copilotul Sebastian Itu.

Sigur ca internetul e plin de filmulete cu accidente tragice, insa fara o pregatire corespunzatoare nu putem invata cum sa reactionam pentru evitarea unui accident auto din vizionarea acestora.

Cursul de conducere defensiva consta intr-o parte teoretica, dar si una practica, desfasurata in poligon.

Ce am invatat?

Am constientizat – inca o data – importanta sistemelor de siguranta ale masinii. De la centura de siguranta – care trebuie purtata indiferent de pozitia pasagerului in masina – pana la ABS, ESP, stalpii de rezistenta ai masinii etc.

Am aflat importanta pedalei false pentru piciorul stang, am exersat pozitia corecta in scaun, a mainilor pe volan (la 9:15 in conditii de drum drept, privind volanul ca pe un ceas) si am exersat luarea corecta si continua a virajelor, indiferent de unghi.

In poligon am testat simulatorul de derapaj controlat. Si am incercat sa controlam masina urcata cu rotile din spate pe un carut, in conditii de derapaj maxim si aderenta zero pe puntea spate. Ne-am invartit ceva ca titirezul pana am prins miscarea mainilor pe volan, dar macar am facut-o ca test, in deplina siguranta.

Apoi am trecut la franarea de urgenta pentru evitarea unui obstacol. Masina pe care am condus-o, un Citroen DS4, a franat in 6 metri de la viteza de 50 km/ h si in 18 metri de la viteza de 80 km/ h. Poate parea incredibil, dar in cazul de fata, cand viteza creste cu 60%, distanta de franare creste cu 300%.

N-am incheiat ziua de curs pana n-am testat franarea in viraj si ocolirea unui obstacol aparut brusc pe carosabil – fie prin stanga, fie prin dreapta, in functie de comanda luminoasa a unui semafor – fara a parasi suprafata soselei.

Seminarul de conducere defensiva ne testeaza reactiile si reflexele in conditii de maxima siguranta si este un exercitiu excelent pentru prevenirea posibilelor accidente din trafic.

Contrar primei impresii, cursul nu se adreseaza pilotilor si nici barbatilor, ci conducatorilor auto de ambele sexe si de toate varstele.

Daca v-am starnit interesul si credeti ca v-ar prinde bine un astfel de curs, aici gasiti mai multe informatii.

Conduceti in siguranta!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
10 comentarii despre "Defensive driving"
  1. Interesant acest curs.Eu chiar in aceasta perioada sunt la scoala de soferi si invat pe zi ce trece tot mai multe lucruri.Sunt curioasa daca tu ai luat carnetul din prima?..si cum a fost pentru tine experienta asta..eu una am mair emotii de fiecare data la traseu si ma gandesc ca daca acum am emotii cand oi fi cu politistul in dreapta sper doar sa uit tot ce trebuie sa fac.

    1. Iti tin pumnii. Da, din prima, cu 25 de puncte.
      Lasa emotiile, nimeni nu are la tine pretentii de sofer cu experienta, trebuie doar sa faci ce ai invatat in scoala, cateva manevre simple.

  2. Vreau sa te rog ceva ..Este vorba despre o bloggerita din cauza ca nimeni nu ii aprecia munca a abandonat blogul….Te rog ajuta-ma sa o fac sa nu renunte …Blogul ei m-a ajutat sa ies din depresie …Plizzzzz…(((http://crazygirl11.blog.com/ )))Iata blogul ei…Te rog. Pune cit mai multe comentarii la ultima ei postare….TE rog…

  3. La intrebari, nu raspunzi. la ce mai ai blog????
    daca la intrebarea privind Lisabona nu ai raspuns…probabil nu-ti mai amintesti..
    esti anorexica?

    1. Irina draga,
      Iti imaginezi oare cate sute de e-mailuri, comentarii si mesaje private primesc saptamanal? Crezi ca pot raspunde la fiecare cu usurinta?
      Lucrez, am problemele si timpul unui om normal, ce te astepti sa fac?
      In cazul tau, pentru informatii generale exista Google.
      Cu ultima intrebare ai vrut doar sa fii rautacioasa?

  4. Andreea draga,
    da, cu siguranta Google m-a ajutat 🙂
    nu am vrut sa fiu raautacioasa, insa ai slabit ffff mult si nu-ti sta bine deloc(mie sincer imi pari anorexica)
    sfat: era mai bine inainte,adica cu putine forme

    1. Mersi pentru sfat, insa te anunt ca n-am slabit deloc. Chiar m-am ingrasat in iarna asta. Mananc suficient, n-am probleme din astea.
      Probabil compari imaginea de pe tv cu pozele… iar televizorul ingrasa 5-10 kg.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.