Denominarea 2005

Denominarea leului, produsa inca din iulie 2005, a fost o masura atent gandita si calculata, promovata intens si inainte si dupa producerea ei. De fapt, denominarea a fost o masura premergatoare adoptarii monedei euro ca moneda nationala. 

Costurile operatiunii de denominare sunt suportate de catre Banca Nationala a Romaniei si se vor ridica, la incheierea emisiunii (dupa 6 ani) la circa 30 milioane lei. O suma deloc de neglijat, desi costurile de tiparire pentru Ron sunt mai mici decat erau cele pentru Rol.

Denominarea a fost un proces oportun si necesar. Asta pentru a marca incheierea unui ciclu inflationist dar si intrarea intr-o perioada de stabilitate, pentru exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa, pentru simplificarea trecerii ulterioare la euro (noile bancnote avand dimensiunile celor in euro).

Cu toate acestea, au existat bineinteles si aspecte negative ale adoptarii acestei masuri. De exemplu, unii comercianti au profitat de aceasta schimbare pentru a rotunji in plus preturile.

Deeeeci, Ron-ul a inlocuit definitiv Rol-ul… Si toate etichetele de pret au devenit brusc mai mici cu 4 zerouri. Si am auzit tot mai des sintagma “leul nou” sau “leul greu” (ca de cel usor de saturasem deja)…

Toate acestea fiind spuse, azi, in august 2010… majoritatea romanilor gandeste si se exprima in continuare in lei vechi. Adica in Rol. Si lucrul acesta ar trebui sa ne dea de gandit. Dupa atata promovare, atatea articole si emisiuni… noi toti vorbim de milioane de lei, de zici ca am castigat toti la loto.

Tu ce bancnote ai in portofel, Ron sau Rol?
 

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
15 comentarii despre "Denominarea 2005"
 1. Eu inca nu am un protofel al meu:D…insa pot spune ca in portofele parintiilor mei se gasesc bacnote Ron…am observat si eu ca inca multe persoane se exprima in lei vechi insa eu m-am acomodat usor cu noii bani.:D

 2. Deea am inteles ca o sa fii in seara asta la Pov. de noapte:)…abia astept sa te vad..te poop:*

 3. Deea ai fost superba la Pov. de noapte…ma bucur ca te-ai distrat a fost o petrecere adevarata si ai avut alaturi multi prieteni si colegi de munca…ai fost imbracata f. frumos rochita a fost f. vesela la fel ca si tine:)..iti doresc tot binele din lume si nu iti pot spune ce zambet larg mi-a provocat fericirea ta:)

 4. pai de exemplu ieri am vrut sa spun cuiva ca apa pe care i-am luat-o a costat un leu si douazeci de bani(RON) si i-am zis 12 lei,o combinatie intre 12 mii de lei(Rol) si 1.2 Ron…:))

 5. Articolul asta e prea savant pentru mine:)) Iti merge mintea struna si sunt sigura ca peste cativa ani iti vei deschide propria afacere;).

 6. Heii,Deea!:xIn primul rand sa ma prezint,sunt o maree fana de a ta si te admir inca din Inima de Tigan!Esti asa o scumpaaaaa!Chiar daca NU ESTI PREA INALTA,ESti foarte frumoasa!Si ceea ce conteazaq este ca ai un suflet foarte mareee!:D As vrea sa te intalnesc…

  ps:La multiiiiii ani,Deea!!!Sa ai tot ce iti doresti tu~!Sa fi iubita de toti sa sa fi la fel de buna cum esti acum in toate~!Sa te distrezi la servici!:P Si cum e la 26 de ani?=))

  Bafta la filmari!Pariez ca va fi o telenovela suuperba!Imi palce muult de CoCo!:x

 7. Pune te rog mai multe poze cu tine. Esti incredibil de frumoasa si am tot cautat imagini dar sunt mai vechi cele pe care le gasesc. Te pup. Mult succes in cariera!

  1. Voi avea si postari personale la care voi atasa si poze. Dar mai sunt si altele de vorbit pe aici… Multumesc mult!

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.