Etnobotanice

Etnobotanice. O denumire pe care o auzim tot mai des. Si daca unii dintre voi nu au avut curiozitatea sa afle mai multe, aceste plante/ substante/ “saruri de baie”/ “ingrasaminte pentru plante”/ “plante pentru odorizarea incaperilor” etc le-au atras rapid atentia multor adolescenti.

Cifrele sunt infricosatoare. La sfarsitul lui 2009 existau peste 300 de “magazine de vise”, iar in prezent numarul lor a crescut la peste 400. Consumatorii: peste 500.000 romani. Romania a ajuns pe locul 4 in UE la consumul de etnobotanice (dupa Anglia, Germania si Olanda), in timp ce in anul 2008 tara noastra nici nu figura in acest clasament.

“Magazinele de vise”, legale de data aceasta, s-au inmultit ca ciupercile (halucinogene) dupa ploaie. Iar amplasarea lor nu a fost deloc intamplatoare, patronii de magazine cautand locatii cat mai apropiate unitatilor de invatamant. Dar livrarea se poate face si la domiciliu…

Exista o reala piata a drogurilor de sinteza. De multe ori chiar industria farmaceutica fiind producatoarea unor substante care negasindu-si utilizarea clinica, sfarsesc pe rafturile “magazinelor de vise”. Autoritatile par depasite de situatie, iar legea este atat de echivoca incat poate fi ocolita cu usurinta.

Multi consumatori ajung la spital in stare grava din cauza etnobotanicelor, iar unii dintre acesti si-au pierdut deja viata.

Asta pentru ca pe pliculetele aflate la vanzare sunt trecute adesea alte ingrediente decat cele reale, iar autoritatile locale se pare ca nu verifica continutul exact al pliculetelor.

Are Guvernul prea multa treaba? Sanatatea copiilor cade in plan secundar?

Totusi, o serie de etnobotanice au fost interzise printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului in luna februarie 2010. Oare comerciantii le-au retras pe toate de pe rafturi? Cat de serioase sunt controalele efectuate?

http://stirileprotv.ro/stiri-despre/Etnobotanice prezinta o serie de cazuri care ar trebui sa ne puna serios pe ganduri. Majoritatea consumatorilor sunt minori sau tineri adulti.

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
5 comentarii despre "Etnobotanice"
 1. liceul meu a aparut la tv din cauza unor colegi care la bal au incercat cv nou..etnobotaniciile..
  eu una nu as incerca asa cv dar dk uni n.au c face cu viata lor…
  si legat d magazinele de vise..este unul chiar in fatza fostei mele scoli:|

  1. Nu e de gluma. Cifrele sunt reale, cazurile grave exista. Si nimeni nu ia masuri. Copiii sunt cea mai usor de manipulat clientela.

 2. De curand s-a decis interzicerea acestor “mizerii” in apropierea scolilor sau a alor locuri publice… Parerea mea este ca nu o sa rezolve mare lucru in legatura cu consumul. Ar trebui interzise pana nu o sa faca din nou o victima.

 3. Ai spus bine ca “autoritatile PAR depasite de situatie”. E la mintea cocosului ca sunt niste interese la mijloc.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.