Asa cum m-am vaitat deja pe Facebook, ieri am stat incuiata in bucatarie mai toata ziua.
Am facut gogosari murati in sos de mustar pentru toata familia, ca o bubulina gospodina ce sunt.
Si fiindca probabil ti-ar prinde bine reteta asta, am revenit cu ea.
Ingrediente: 5 kg gogosari, 1 kg mustar dulce, 600 ml ulei, 600 ml otet, 600 g zahar, 3 linguri sare, 3 linguri boabe de mustar, 3 linguri boabe de piper negru, foi de dafin.
In plus, o sa ai nevoie de cateva borcane. Eu am folosit 3 bucati si jumatate, de cate 1700 ml fiecare. Adica l-am folosit si pe al 4-lea, zic, dar l-am umplut pana la jumatate.
Mod de preparare:
Spala gogosarii si taie-i in fasii de grosimea unui deget.
Amesteca ingredientele pentru sos intr-un vas adanc, la foc mediu. Lasa sosul sa fiarba circa 20-25 minute, pana capata o consistenta omogena. Apoi adauga gogosarii.
Dupa alte 15-20 minute, pe gustate, muraturile tale sunt gata de pus la pastrare.
Gogosarii trebuie sa fie nici prea moi, nici prea proaspeti.
Toarna compozitia in borcane si acopera bine cu sos.
Si pentru ca se recomanda racirea lenta a muraturilor, acopera-le cu o patura si lasa-le sa se raceasca treptat. Sper curiozitatea si pofta celorlalti.
Apropo, cand adaugi gogosarii in sos vei avea senzatia ca ai taiat prea multi.
Dar nu-i bai, dupa ce se inmoaie putin prima serie de gogosari aruncati la fiert, o sa inghesui fara probleme toata cantitatea.
Atentie! Daca nu folosesti borcane cu inchidere ermetica, foloseste celofan pentru protectie, inchide bine capacele si apoi fierbe borcanele la bain-marie pentru 1 ora, pentru sigilare.
Si acum – daca ti-am facut pofta – grabeste-te la piata, sa nu treaca sezonul gogosarilor! Iti garantez ca o sa-ti placa foarte tare si, pe deasupra, o sa primesti numai complimente.
Iar in caz ca te intrebi cat a costat toata nebunia asta, iti spun ca a fost 67 de lei, cu tot cu borcane.
Pofta buna!
P.S.: Anul trecut am preparat gogosari murati in sos tomat dulce acrisor, asa ca gasesti si reteta asta pe blog.
La cum arata cred ca sunt foarte gustosi. Multumim pentru reteta. Asteptam sa ne incanti si cu alte retete. Succes.
Chiar sunt, asa spun invitatii la masa. Cu drag, sper sa va placa!
🙂 interesant! eu fac o combinatie intre reteta ta cu mustar si cea de anul trecut, cu sos de tomate. iese delicios!
Adica le-ai pus de toate. Si mustar si bulion?
scuze, am vazut abia azi intrebarea ta. da, pun si mustar si bulion:
3 kg gogosari, 300 ml ulei, 250 ml otet, 3 lg bulion, 3 lg mustar, 3 lg zahar, 1 lg sare, dafin, piper.
procesul de pregatire e acelasi. adica fierbi sosul, se pun gogosarii felii etc.
noua ne place mult, asta pt ca nu am gustat varianta numai cu mustar 🙂
Ce frumoasa esti pana si la piata 😀
O reteta simpla de salata de gogosari in sos dulce-acrisor din: gogosari, otet, untdelemn, apa, boabe de piper, foi de dafin, sare, mustar, miere, suc de rosii si sare dupa gust.
Ma scuzati, dar mie mi-a atras atentia salata la 1 leu! Din ce piata ai facut cumparaturile, Andreea?
Altfel, felicitari pentru harnicie si promovarea treburilor casnice! Sa ia exemplu si alte domnisoare! 😀
In Berceni, langa fostul Cultural.
Mersi frumos! 🙂