Gogosari murati in sos tomat dulce acrisor

Chiar daca – in mod straniu – afara sunt inca 20 de grade, gospodinele se pregatesc de zor pentru iarna, asa ca azi va propun sa punem muraturi impreuna.

Si va recomand o reteta de sezon mai putin cunoscuta: gogosari murati in sos tomat dulce acrisor.

Cel mai greu pas: taierea gogosarilor. Apoi e floare la ureche.

Ingrediente: 5 kg gogosari

Pentru sos: 1 kg pasta de tomate, 600 ml otet, 600 ml ulei, 600 grame zahar, 3 linguri sare grunjoasa, 3 linguri boabe de mustar, 3 linguri boabe de piper, foi de dafin

Cum procedezi?

Speli gogosarii si ii tai in fasii subtiri, de grosimea unui deget. Sa spunem degetul mic al unei doamne/domnisoare.

Amesteci ingredientele pentru sos, le incalzesti la foc mediu si le lasi sa fiarba aproximativ 20 de minute, amestecand din cand in cand. O sa ai nevoie de un vas mai adanc, altfel risti sa patezi tot prin bucatarie, sosul asta cam sare la fierbere.

Adaugi gogosarii peste sos si ii lasi la fiert pana se inmoaie usor, circa 15 minute. Cel mai eficient e sa-i gusti din cand in cand, sa le verifici consistenta. Nu trebuie fierti prea mult.

Apoi pui gogosarii in borcane si ii acoperi complet cu sos.

Daca nu folosesti borcane cu inchidere ermetica, foloseste celofan, inchide bine capacele si apoi fierbe borcanele la bain-marie aproximativ 1 ora, pentru a le sigila.

La sfarsit acopera toate borcanele cu o patura, pentru a se raci treptat.

Gogosarii murati in sos tomat pot inlocui cu succes garnitura, asa ca cei preocupati de numarul de calorii ii pot servi alaturi de friptura. Sunt deliciosi!

Pofta buna!

P.S. Nu amesteca continutul fix deasupra oalei pe foc, risti sa inhalezi toti vaporii de otet si senzatia nu-i prea placuta.

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
15 comentarii despre "Gogosari murati in sos tomat dulce acrisor"
  1. iuiii,cred ca-s deliciosi, reteta asta o stiam,doar cu varianta cu sos de mustar…nu mai retin exact toate detaliile…a trecut un an 😛 dar probabil am sa incerc si cu sos de rosii 🙂

  2. chiar zilele trecute facusem cu mama gogosarii in asa fel, si i-am pus si in borcane, numai ca fara mustar… maine ii paap…

  3. Intr-adevar sunt geniali!.. si mama face..este specialitatea casei! Incearca sa folosesti pasta de la Regal! Se gaseste foarte rar dar are un gust mai bun si o culoare mai frumoasa!

  4. Am incercat si eu reteta ta duminica trecuta si vroiam sa te intreb cam in cat timp se fac? Este primul an in care pun muraturi si nu prea stiu cum se procedeaza 🙂

  5. Andreea, multumim pentru reteta. Am facut-o anul trecut si a avut mare succes in familia mea. Asa ca nu mai am scapare de acum si o sa trebuiasca sa o tot fac an de an :)). Parintilor, bunicilor, tuturor le-a placut extraordinar de mult aceasta reteta, asa ca multumim din nou si tine-o tot asa 🙂

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published. Required fields are marked *