In time

In timeMereu am senzatia ca nu-mi ajunge timpul. Sunt zilnic pe graba, sub stresul orelor care trec. Prea repede.

Iar asta nu-mi da pace. Nici macar in weekend.

Dorm cam putin, conduc cu viteza, mananc din mers, totul pentru a castiga timp.

Timp sa fac tot ce imi propun, tot ce-i necesar sa fac.

Desigur, se intampla rar sa reusesc 100% din ce-mi propun. Ceea ce, din nou, nu-mi da pace. Dar asta e o alta discutie.

Ei bine, dupa ce am vazut „In time” – filmul – parca vad cu alti ochi sintagme ca „time is money” sau „sa traiesti de pe o zi pe alta”.

Iar asta se datoreaza in primul rand scenariului. O idee simpla, dar super originala, adaptata unui context apasator de cand lumea: suprapopularea planetei.

Intr-un viitor SF in care oamenii se opresc din imbatranit la 25 de ani si sunt feriti de boli, selectia celor care traiesc si a celor care mor trebuie facuta altfel.

Practic, vorbim de o ecranizare a acelorasi problemelor sociale cunoscute, amestecate cu instinctul de supravietuire si carentele sistemului politic.

In „In Time” totul se plateste in minute/ ore/ saptamani/ ani de viata. De la o banala calatorie cu autobuzul, pana la o masina de lux, un pariu la cazino si chiar la orele de munca. Cu alte cuvinte, timpul e moneda forte a viitorului din „In time”.

Iar transferul de timp se face de la un individ la altul sau de la un dispozitiv la o persoana printr-un soi de sistem de plati automat atat facil si rapid, incat ar face invidioasa orice banca contemporana.

Si asta fiindca fiecare individ vine cu POS-ul la purtator, pe brat. Un fel de ceas digital care ii arata in permanenta cat timp i-a mai ramas de trait.

Si pentru ca societatea trebuia si ea ierarhizata intr-un fel, lumea e impartita in 8 zone temporale diferite. De la ghetouri la Beverly Hills-ul si Monaco-ul lor. Normal, in lumea lor, ca si in a noastra, clasele nu prea se amesteca. Cel putin teoretic.

In rest, filmul vine cu ceva actiune, urmariri si batai, dar parca aduc destul de mult cu „Robin Hood” si „Bonnie and Clyde”. Parerea mea.

Oricum, „In time” e un film bun, asa ca merita vazut.

Cel putin pentru ca-ti arata clar ce inseamna sa traiesti ca si cum ar fi ultima zi.

 

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
2 comentarii despre "In time"
  1. Am vazut si eu astazi filmul. Mi-a placut foarte mult. Se refera la noi ,cei care nu avem niciodata destul timp .

  2. In Time m-a facut sa ma gandesc la problema timpului, zile la rand ! Ce idee simpla si cu atat de multe ramificatii totusi !

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.