Nu stiu daca mai incape discutie… iubesc cainii de ma topesc.
De fapt, cum sa nu-i iubesti daca stii ca nimeni altcineva nu se mai bucura la fel de tare ca te vede intrand pe usa, chiar daca e a 5-a oara cand ajungi acasa in ziua respectiva?
Am avut deja trei.
Un metis intre un ciobanesc german si un malinois: PIT.
O femela de cane corso care adora copiii: TIARA.
Si care sforaie multumita pe picioarele mele in timp ce redactez acest text.
Un mascul timid de cane corso: TOM.
Si fiindca ii iubesc pe toti atat de tare, in vara am mai primit inca unul in pensiune completa timp de 3 luni.
Pe SPOOKY, cainele liliac, fetita prietenului Bogdan Bobocea, plecat sa munceasca temporar in Italia.
Insa inventarul patrupedelor blanoase de la mine de acasa este mai putin relevant pentru tine in comparatie cu demersurile firesti pe care orice stapan de latrator ar trebui sa le cunoasca si sa le aplice.
MICROCIPAREA este operatiunea minim invaziva (acum obligatorie prin lege) de introducere subcutanata a unui cip de marimea unui bob de orez (de regula intre omoplati, acolo unde caine nu ajunge cu dintii).
Cip care vine cu un cod unic la nivel mondial (un soi de cod de bare) ce poate fi implantat la orice varsta si este instalat pe viata, pentru ca nu necesita inlocuire.
Procedura care se realizeaza in orice cabinet veterinar, printr-o manevra similara unei injectii, cu ajutorul unei seringi speciale de unica folosinta, disponibila in pachetul microcipului.
Pachet care contine de asemenea si o serie de etichete adezive cu codul unic, destinate lipirii pe carnetul de sanatate si pe pasaportul cainelui.
Procedura ce nu necesita tratament ulterior sau perioada de recuperare.
Cat despre citirea microcipului, ea se face tot in cabinetele veterinare (in majoritatea acestora), trecand cu un scanner dedicat pe deasupra cipului.
Apropo, citirea este non-invaziva si nu deranjeaza cu nimic animalul.
Asa cum era firesc, pe piata exista mai multi producatori de microcipuri canine, astfel incat pretul lor variaza destul de mult in functie de acest considerent, dar si de zona careia i se adreseaza (de la 30 Lei in provincie pana la 100 Lei in Bucuresti, in ambele cazuri pretul incluzand si manopera).
Acum, vestea proasta este ca utilitatea acestui microcip este minimala in situatia in care ulterior microciparii, cainii nu sunt inregistrati in Registrul Evidentei Cainilor cu Stapan (R.E.C.S.).
Si culmea… aceasta varianta este nepermis de intalnita, data fiind comunicarea defectuoasa si trunchiata cu medicul veterinar.
In teorie, acesta ar trebui sa-si informeze toti pacientii ca formalitatea in sine este una distincta implantarii (si este uneori taxata aditional: cu 50 Lei in Bucuresti, de pilda) si ca exclusiv prin intermediul acesteia i se pot atasa cipului datele de identificare ale cainelui, dar si ale stapanului acestuia.
Respectiv rasa, data nasterii, istoricul medical, numele, adresa si telefonul stapanului.
Ceea ce face ca un patruped ratacit sa-si gaseasca mai usor drumul spre casa.
In practica, insa, multi stapani inteleg necesitatea unui microcip doar ca masura impusa de lege si o parte dintre veterinari sunt prea comozi pentru a le impartasi acestora din informatiile de profil.
Dar daca-ti suna util articolul acesta, ma bazez pe tine pentru a duce vestea mai departe.
P.S.: Fie vorba intre noi, n-ar strica nici un banut cu numele cainelui si cu telefonul tau de contact atarnat de zgarda.
Poti grava unul pe comada la orice centru care copiaza chei, inscriptioneaza medalii sau comercializeaza fel de fel de trofee.
Cred ca-ti suna cunoscut, se gasesc pe holurile majoritatii galeriilor comerciale.
Noi avem microcip si sunt suntem si inscrisi in registru. Totusi, tremur la gandul ca micutul meu ar putea sa se piarda si sa fie dus prin cine stie ce adapost si chinuit. Are si medalion cu numele si numarul de telefon dar nu stii niciodata peste ce fel de oameni poate da. 🙁
Inseamna ca ti-ai luat toate masurile de precautie. Bravo!
Sa nu punem raul inainte acum… pericolele sunt multe, intr-adevar.
Mie mi-e teama si de masini, cainii cu stapan nu sunt cei mai iscusiti la traversare.
Buna seara,
Exista acum dispozitive prin care poti urmari catelul prin GPS. Se plateste un abonament lunar, aproximativ 20 lei/ luna, deoarece functioneaza ca o cartela a unui telefon mobil. Un exemplu este Tractive.
Buna andreea, unde as putea verifica daca intradevar dr vet a introdus corect si pe bune datele blanosului?
Ar trebui sa mergi la un cabinet veterinar, eventual la altul decat la cel la care ai facut implantarea.
Iti scaneaza cipul, iti notezi codul unic (o insiruire lunga de cifre) si apoi deschide aplicatia si cauta patrupedul dupa codul unic.
Acolo, in RECS, ar trebui sa apara toate datele.
Ai putea sa-l rogi pe veterinar sa-ti arate ecranul calculatorului sau macar sa-ti citeasca datele, in caz ca trebuie actualizate ceva informatii s-o faci pe loc.
Dar, stii cumva, in adaposturi nu ar trebui sa aiba cititoare de microciopuri sa se poata indentifica daca nu cumva catelul respectiv are un stapan care l-a pierdut?
Intreb si revin. Am niste prieteni care hranesc cateii dintr-un adapost.
Din pacate vestile nu sunt bune, nu exista scanner in adaposturi.
Daca catelul ajunge acolo nu se va ocupa nimeni sa-i gaseasca familia, cu alte cuvinte. 🙁
Foarte urata treaba asta; mai pe scurt, ne obliga pe noi sa ii microcipam dar ei nu au nici o raspundere fata de noi. 🙁
Am o curiozitate: cainele meu are microcip implantat in Italia (implicit carnet de sanatate italian), deci apare in registrul evidentei cainilor de acolo. Din moment ce acum se afla in Romania, trebuie sa merg la veterinar sa-i implanteze un alt microcip (cum mi s-a spus de catre unii veterinari) sau este valabil cel pe care il are deja?
Voi intreba si eu la veterinar, nu stiu sa-ti raspuns acum. Dar m-ai facut tare curioasa.
Teoretic, codul este unic in lume, insa evidenta nu cred sa fie una si aceeasi…
Noi am fost in situatia inversa: am avut cip implantat in ro si la mutare in spania am fost ss verificam dsca e totul ok si sa ne inregistram si local. Totul a fost ok, dar ne au zis ca depinde de la tara la tara. Cel mai sigur e sa mergi la vet in ro sa verifice daca ii pot citi cipul si daca il pot citi il inregistraza pe acela in recs. Bafta!
Multumesc mult! 🙂
Comunicat de presă
Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată
Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” (R.E.A.D.C.).
Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.
Asociația consideră că:
– Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
– Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
– Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.
Descrierea contextului:
Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: “Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale.”
Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.
Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.
R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.
Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!
P.S. Știrea noastră în varianta video (compactată, editabilă și subtitrată în engleză) poate fi descărcată de pe link-urile de mai jos:
http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuira-eng.mp4
http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-film.mp4
http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-rom.mp4
Contact:
Iulia Iozsa
Manager R.E.A.D.C.
Adresa:
Aleea Plopilor nr. 3, ap. 56
Turda, jud. Cluj
Telefon:
+(40)364.887.661; 0771.123519,
E-mail: [email protected]
http://www.readc.ro
Am o intrebare. Unde se merge sa de faca carnetul de sanatate la catel ?
Buna ziua,
La orice cabinet veterinat. 🙂