O bomboana de fata.

Asa cum trebuie sa fi remarcat si tu cu deznadejde… timpul zboara cu viteza luminii.

Mai putin atunci cand esti la munca si visezi la orele libere de dupa program. ☺

La fel de repede s-a scurs – deci – si luna mea #doarcucardul.

Un experiment despre care iti povesteam cu acelasi entuziasm cu care mi-am obisnuit cunoscutii sa vorbesc despre apucaturile mele de bancher recidivist.

O luna in care mi-am propus sa renunt la cash (sau macar sa aflu daca se poate) si sa pornesc in aventura fiecarei zile cu al meu MasterCard in buzunar (sau in gentutele de tip plic cu care obisnuiesc sa ma fatai pe la sindrofiile de seara si in care nu-mi incapea niciodata portofelul).

Decembrie în doi…Decembrie… VIDEO în doi. Noi doi… :)#doarcucardul MasterCard

Posted by Andreea Ibacka on 31 Decembrie 2015

Sa-mi imaginez ca respir un aer ceva mai cosmopolit, al vreunei tari pentru care plata cu cardul este o normalitate.

Si fiindca am detaliat deja care ar fi avantajele cercetarii mele ”futuriste”, astazi am sa le trec doar succint in revista.

1). Economia uriasa de timp survenita odata cu platile online, dar si cu tehnologia contactless.

Am sa ma limitez prin a-ti spune ca pana si bunicul meu de 78 de ani mi-a cerut zilele trecute sa-i activez optiunea de plata online a facturilor… satul fiind sa-si petreaca ore intregi pe la cozi, in incercarea de a-si achita utilitatile. Mai degraba i-ar placea sa dezlege cuvinte incrucisate in timpul acesta.

2). Costurile foarte reduse si agoniseala cu plata la POS versus in numerar (plecand de la ideea ca incasarile mele se realizeaza exclusiv prin virament in cont, – niciodata in mana – iar retragerea de numerar se comisioneaza), cu chiverniseala motorinei necesare pentru deplasarea la ghiseu si – inca o data – cu timpul irosit pe drum.

Pentru ca time is money, vorba englezului!

3). Accesul la oferta internationala (de multe ori mai variata decat cea autohtona), disponibila la un www distanta de tastatura, insa exclusiv pentru plata cu cardul.

Si aici as include pana si rezervarile de orice fel (bilete de avion, cazare, inchiriere auto, bilete de spectacol etc).

4). Gestionarea precisa a finantelor.

Extrasul de cont nu minte, dar – desigur – in unele situatii, acesta poate spune mai multe despre posesorul cardului decat si-ar dori el sa declare in fata nevestei, de pilda.

Si, totusi, in sistemul meu de valori, evidenta permanenta a platilor (mai ales prin accesarea extrasului de cont de pe telefon sau laptop) este un mare atu.

Cat despre al meu caz aplicat, marturisesc ca efectuam deja in jur de 80 – 90% dintre cheltuielicu cardul (facturi, impozite, shopping online, shopping instore, rezervari de vacanta).

Insa in luna care a trecut, in luna #doarcucardul, procentul a crescut pana undeva la 95%.

Si asta pentru ca am lucrat précis la obiceiurile carora pana acum nu le dadeam de cap fara numerar.

Asa se face ca mi-am deschis cont la Uber si pot sa achit servicii de taximetrie direct in aplicatia lor de mobil.

Aplicatie in care mi-am inregistrat in prealabil datele… inclusiv cele bancare. ☺

Tot de aici mi se trage si apelativul ”o bomboana de fata”.

Obisnuiam sa las bacsis in restaurante si saloane, dar am observat ca si ciocolata aduce zambete sincere in jurul meu.

Deci mi-am facut un tabiet din a-mi umple poseta cu fel de fel de dulciuri pe care sa le ofer cu zambetul pe buze in semn de apreciere, in loc de bacsis.

Bine, recunosc ca de vreo 3 ori am calcat stramb, atunci cand am lasat strecurate in nota de plata si cateva bancnote.

Si daca tot a venit momentul spovedaniei… iti spun ca am mai pacatuit si atunci cand nu m-am descurcat sa-mi car baxul de apa altfel decat folosind caruciorul cu roti de la supermarket.

In afara de Hornbach (acolo unde au un soi de monede de plastic pe care le ofera clientilor pentru deblocarea carucioarelor), in alte magazine n-ai cum sa scapi fara acei 50 bani pentru carucior.

Unde mai pui ca pana si la piata am inceput sa platesc cu cardul?

www.bogdanzop.com

Inchei aici, in speranta ca acel infim procent de 4,4% plati infaptuite cu cardul din totalul platilor realizate in Romania (statistica ce subliniaza o valoare de peste 3 ori mai mica decat media U.E.) sa fie deja istorie in proaspatul si modernul 2016.

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
4 comentarii despre "O bomboana de fata."
 1. Bună!
  Locuiesc de ceva timp în afara României (în tara lu’ Cadbury și a lu’ Batiste, pt ca de la tine le-am descoperit înainte de a ajunge aici!!!) iar aici, mi se întâmplă uneori sa ma uit strâmb la cate o bancnota sau moneda și sa îmi ia câteva momente bune sa o recunosc :)). Asta din cauza ca plata cu cardul e o normalitate aici. Înainte de a pleca din România, am încercat și acolo sa fac cat mai multe plăti cu cardul, dar sistemul era încă foarte limitat la noi. Și eu sper ca acel procent sa crească (da, vorbește economista din mine :))!) pt ca asa descurajam economia underground!!
  O zi frumoasa îți doresc, bomboana Cadbury de fata ce ești! 🙂 pupici

  1. Heheee, multumesc pentru compliment! Cadbury rocks! 🙂
   Sedere placuta in UK, ma bucur sa aud ca recomandarile mele ti-au fost de folos.

 2. Mulțumesc!! Încerc sa fac fiecare moment petrecut aici sa conteze pe toate planurile! Aaa, tot de la tine am descoperit, încă din România, gama de cosmetice No 7, care tot aici își are originea! Bucuroasa le folosesc și îmi amintesc de tine! 🙂

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.