Pentru ca asa-i corect

Ne-am obisnuit sa facem doar lucrurile care ne fac noua bine. Sau care ne sunt comode. Sau profitabile.

Lucrurile normale si neplacute le putem lasa si pentru altii. Fiindca noi fiecare avem interese. Proprii, sau cel mult interese de grup.

Asa ca parcam masina in dreptul unui garaj semnalizat corespunzator, pentru ca ne grabim, facem complimente doar celor cu bani sau cu functie inalta si ne bucuram daca casiera de la magazin ne da mai mult rest decat ar fi trebuit.

Fiindca toate lucrurile astea ne sunt benefice.

Si vorba aceea, mai inchide si Doamne Doamne ochii la lucruri minore, ca la urma urmei, sunt doar gainarii.

De fapt, asta-i mentalitatea cu care am crescut. Asta-i normalitatea pe care o cunoastem.

Si atunci, ce mare branza ca n-am multumit la sfarsitul unei conversatii sau de ce face lumea atata caz ca ne-am bagat in fata la coada?

Ce, a murit cineva din cauza ca ne-a ajutat cu un sfat? Sau fiindca a asteptat 5 minute in plus?

Nu-s vreo temerara pusa pe schimbat masele de romani si nici vreun exemplu de corectitudine care sa ridice prima piatra.

Dar exemplele de mai sus pot continua la nesfarsit. Iar de la un punct incolo, lucrurile se complica.

De fapt, o amintire legata de experienta la Los Angeles de acum un an m-a facut sa aduc in discutie toate lucrurile astea.

Pe americani ii vedem in general in filme. Si ne mai povesteste – din cand in cand – cate cineva care a trecut oceanul despre cum e acolo.

Radem putin de ei, cica-s prosti ca nu stiu unde-i Romania pe Glob, si cam atat. Ne umflam multumiti in pene, ca vezi Doamne, noi avem cultura generala.

Dar lumea lor chiar e altfel. Si cu regret va spun, e mai buna.

Poate cel mai banal exemplu care dovedeste asta este chiar traficul lor.

Californienii au intersectii in care nici nu-i nevoie de semne de circulatie. Mai mult decat atat, ei nici prioritatea de dreapta n-o cunosc. Cu toate astea, nu fac accidente.

Regula lor de baza: toate masinile ajunse intr-o intersectie sunt obligate sa “inghete roata”. Apoi, prima masina ajunsa in intersectie e si prima care pleaca din intersectie. A doua masina ajunsa, pleaca a doua. Si tot asa. Logic si cat se poate de simplu.

Ne-a povestit si noua treaba asta unul de-al lor, dupa vreo cateva zile de condus. Si de surprize, evident. Pentru ca pe strazile lor toata lumea era calma si amabila.

Dar cand am auzit ca toti soferii respecta regula asta atat de usor contestabila in caz de “Doamne fereste”, ne-am minunat asa de tare, incat am intrebat aproape instinctiv: Cum, in caz de accident nu declara fiecare ca masina lui a fost prima in intersectie?

La fel de instinctiv – dar in stil american, de data asta – am fost intrebati pe un ton vadit incurcat: De ce ar spune cineva ca a ajuns primul in intersectie daca ar fi o minciuna?

La o asemenea intrebare, raspunsul nostru n-a mai venit. Am bagat capul in pamant de rusine ca ne-am putut gandi macar la asa o smecherie ieftina.

Da’ chiar, de ce ar minti cineva cu asa ceva?

P.S.: Pe acelasi model de corectitudine, bunicul meu de 75 de ani a dat si ieri si azi la lopata.

A curatat singur trotuarul din fata blocului si a indepartat turturii.

Asta pentru ca trecatori si locatarii vor fi mai in siguranta astfel.

In plus, Primaria a promis amenzi celor care nu se ocupa de lucrurile astea, iar el – bunicul meu – a vrut sa dea un exemplu.

Problema e ca la capitolul asta tot un exemplu a ramas si anul trecut. Ba chiar si acum 2 ani. 🙁

Apropo, tu ai iesit zilele astea la dat zapada?

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
4 comentarii despre "Pentru ca asa-i corect"
 1. Da, am dat zăpada de pe mașină și din jurul ei (și nu pe locurile de parcare ale vecinilor mei). Cât despre zăpada de pe trotuarul blocului, există un fond al blocului din care se plătește serviciul acesta (nu știu să zic exact cine o dă, tot ce știu e că e o sumă modică și avem tot timpul trotuarul curat).

 2. Până acum nu, pentru că la Constanța nu este zăpadă. Pe lângă asta, la noi se ocupă femeia de serviciu și cei care au alimenară, bar, aprozar la parterul blocului.
  Apropos de regula aceea de circulație de la americani. La egipteni este la fel. Doar că la ei se și claxonează și se merge pe principiul: cine ajunge primul în intersecție claxonează și implicit trece primul.. Claxonul în cazul acesta vine ca o atenționare că există o mașină care va trece prin intersecție.. M-am crucit în sensul bun și în același timp m-am întrebat când vom evolua..? La noi „regulile (în general) sunt făcute pentru a fi încălcate”.. asta e mentalitatea românului.. În afara granițelor României regulile sunt făcute pentru a trăi în armonie, în corectitudine unul față de celălalt, pentru a te respecta atât pe tine cât și pe cei din jur și pentru a-ți trăi viața bazându-te pe alte priorități și nu a ți-o umple cu: înjurături la semafor că cel din față nu a semnalizat că face la dreapta, înjurături că ai alunecat pe mijlocul șoselei unde zăpada și gheața măsoară 10 cm din cauză că Primăria nu-și face datoria, înjurături că stai la coadă la orice etc.. De aceea suntem țara unde se moare tot mai devreme: ne distrugem neuronii enervându-ne din orice, în timp ce francezii, englezii, nemții trecuți de 60 de ani fac drumeții pe munte, croaziere prin te miri ce țări, excursii și schimburi de experiențe și, evident, astfel provită de longevitate.

 3. Eu nu am iesit la zapada pentru ca la noi nu a ajuns ninsoarea :P, in Constanta e inca vara din acest punct de vedere pentru ca de frig nu ne plangem deloc.
  Am locuit la curte in Bucuresti pana acum niste ani si nu aveam nici o problema in a pune mana pe lopata, chiar imi placea. imi punea sangele in miscare, faci sport si respiri aer curat (pe cat posibil).
  In we merg la mama in Bucuresti asa ca daca va fi nevoie vom apuca capatul unei lopeti si vom rezolva problema. 🙂

 4. Pentru a se ajunge la asemenea nivel de corectitudine trebuie sa vina constrangerile mai intai.
  Trebuie sa avem legi care, atentie, se pun in aplicare. Trebuie sa stim care este diferenta de asigurare in cazul in care ai facut un accident (dincolo).
  Dupa ce o sa fim constransi de anumite lucruri, fapte si legi, o sa apara si la noi … bunul simt.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.