Rezoluții pentru 2023.

Luna ianuarie e pentru planuri un fel de zi de luni pentru mersul la sală. 

Cu toții avem așteptări mari la început de an. Revenim din vacanță cu energie și motivație, deschidem un nou capitol și ne propunem să mutăm munții din loc, în speranța să fi început cel mai bun an din viața noastră. Poate și mai important e – totuși – să ne ținem de planuri și din februarie încolo, chiar dacă pe traseu apar – inevitabil – greutăți, răsturnări de situație și surprize mai bune sau mai puțin bune. E nevoie de 12 luni cu fața la joc pentru a ne vedea visurile cu ochii. 

Plecând de la teorie înspre practică, iată care sunt rezoluțiile mele pentru 2023 și cum îmi propun să-mi gestionez finanțele în raport cu obiectivele mele.

Inspirația vine dinspre Școala de Bani (un proiect gratuit de educație financiară, inițiat de BCR), în urma numeroaselor lecții pe care le-am învățat grație lor.

1). Să bifez câteva EXPERIENȚE CARE ÎMI DAU CU ADEVĂRAT O STARE DE BINE. 

Fără remușcări cu gândul la banii investiți, fără anxietatea provocată de acele decizii financiare greșite.

  • O VACANȚĂ cu copiii la un super parc de distracții (Gardaland, Italia, ar fi prima opțiune);

  • O VACANȚĂ la mare cu soțul și gașca de prieteni (provocarea adevărată e să vin în paralel și cu un plan bun pentru copii, trebuie să facă și ei ceva fun și organizat alături de bunici în timpul acesta);
  • VIZITE săptămânale la străbunici (gratuite, ce să vezi, cu amintiri neprețuite pentru Namiko, Tiago și ai mei Maie și Taie);
  • Să vizionez câteva SERIALE bune, că tot plătesc abonamente lunare pentru cele mai tari platforme de conținut;
  • Să REDECOREZ dormitorul de oaspeți, odată cu nevoile noastre familiale în continuă schimbare. În 2021 am mai primit un oaspete cu viză de flotant, a.k.a. Tiago Ibacka, frățiorul mai mic care s-a făcut mare.

2). Să TRANSFORM TIMPUL LIBER ALĂTURI DE COPII ÎN ACEL TIMP DE CALITATE, cum îi zic americanii.

  • Să fac DIN ÎNVĂȚARE JOACĂ.

Namiko (4 ani) a aflat deja de unde vin banii. Nu de la bancomat, fără număr, ci de la serviciu, pe card. Apropo, eu o las uneori pe ea să plătească cu cardul meu la POS, ca distracție. Ba chiar am încurajat-o către o simulare de job în toată regula, la un parc de meserii (Destiny Park, recomand maxim), acolo unde a testat pe rând ce înseamnă să lucrezi într-o maternitate, cabinet stomatologic, la pompieri, Poliție, fabrica de cosmetice, fabrica de lapte, fermă, curierat, televiziune, supermarket. În altă ordine de idei, mi s-a părut important ca Namiko să afle – în mare – ce fac eu la serviciu. Și fiindcă suntem un exemplu pentru copiii noștri în fiecare moment, acum sunt zile în care și ea ”face poze pentru serviciu”, la fel ca mami. Doar că ale ei ajung pe grupul de bunici de pe Whatsapp, nu în social media. Urmează, deci, să o ajut să recunoască monedele și bancnotele, în așteptarea primului salariu. Pâna una – alta exersăm cu pușculița și o ajut să-și stabilească obiective financiare clare: un parc de distracții, o bicicletă, un joc video șamd;

  • Să PLANTEZ UN COPAC alături de fiica mea. Bunicii nu știu încă, dar sunt convinsă că ne vor pune ei la dispoziție locația necesară. Va fi copacul nostru de la țară.

3). Să REDUC CHELTUIELILE FIXE.

Doamne, cât ne-au venit utilitățile în ultimele câteva luni!

  • La capitolul CASĂ INTELIGENTĂ, soțul e deschizător de drumuri. Recent ne-am montat panouri solare (acum așteptăm primăvara), avem termostate, aplicații mobile pentru stins/ aprins lumini ori prize, becuri LED, electrocasnice clasa A (cu consum mic) și o izolație termică de câțiva zeci de cm (umblă vorba că vata bazaltică e top, polistirenul e out of fashion, în principal fiindcă e inflamabil);
Hand holding an energy efficient model house with solar panels, ecology and sustainability concept
  • Am schimbat și MAȘINA, apropo. Mi-am luat un HIBRID (benzină + electric) și acum abia aștept ca panourile noastre solare să producă ceva curent. Apropo, în 2023 impozitul anual a fost 11 lei (motor de 2000 cmc), iar parcarea este gratuită în toate spațiile Primăriei. Știai că în U.E. începând cu 2035 nu se vor mai vinde decât mașini electrice? Nu mai e așa mult până atunci, nu?
  • 2023 vreau să fie primul an FĂRĂ RISIPĂ ALIMENTARĂ. Obișnuiesc să fac cumpărături serioase o dată pe săptămână. În ultimele 2 zile rămânem fără mare lucru. Aparent. Practic, de fiecare dată ne descurcam să mâncăm felul unu, doi și desert până se împlinește săptămâna. Cămară e un obicei străvechi tare util, iar educația anilor ’90 mă face să nu renunț la ea. La cămară, zic. Schimbarea vine din faptul că în cămară depozitez acum exclusiv alimente pe care noi obișnuim să le mâncăm. Fără fulgi de iahnie, deci, și fără alte câteva minuni care se mai cumpără de frica războiului, pandemiei șamd.

4). Să ne ÎNGRIJIM DE SĂNĂTATE, înainte de toate.

  • Continuând obiceiul bun format odată cu diversificarea ambilor copii, în 2023 voi cumpăra cât mai multe ALIMENTE BIO/ ECOLOGICE (bune pentru mediu, dar și pentru noi);
Healthy food in heart and cholesterol diet concept on vintage boards
  • Voi prioritiza PREVENȚIA, pentru copii, adulți și căței;
  • Voi accesa un plan superior de ASIGURARE MEDICALĂ internațională pentru familie (asigurarea există, din 2017 pentru noi, de la naștere pentru pitici).

4). Să fiu MAI RESPONSABILĂ ÎN RAPORT CU PLANETA.

  • De acum înainte COLECTEZ DEȘEURILE SEPARAT, chiar dacă d.p.d.v. logistică personală e mai complicat;

  • Altfel, în 2023 CUMPĂR MAI PUȚINE HAINE. Și dacă o fac, sunt convinsă să optez pentru haine versatile, în culori basic, fără imprimeuri încărcate, greu de asortat și de purtat. Cumpărând pentru fiica mea textile în culori foarte aprinse, cu imprimeuri statement ș.a.m.d., mi-am dat seama că piesele acestea sunt simpatice, luate de sine stătătoare (de aceea îmi și iau ochii în primă fază). Problema e că de regulă nu vorbim despre ținute complete și atunci aceste piese statement trebuie purtate în combinație cu alte piese. Concluzia: devenind foarte greu de asortat, mai degrabă le evit prin dulap decât să le aleg, făcându-le – deci – prea puțin utile. Doi la mână, la finalul anului trecut mi-am găsit timp să pun în practică ceva ce-mi propun de multă vreme. Unu: DONEZ hainele pe care nu le-am mai purtat de 1 an. Doi: TRANSFORM o parte din hainele vechi la croitorie la doamna Sofica, la noi în cartier. Dânsa a scurtat, cusut, suprapus 2 piese, adăugat nasturi, fermoare și alte accesorii, oferindu-le a doua viața câtorva elemente demodate din garderoba mea. 

5). Să ECONOMISESC… din nou. 

  • 20% din veniturile mele, ținând cont de formula magică (50% cheltuieli de bază, 30% dorințe, 20% economii, puse la fereală de cum primesc salariul). Și dacă tot a venit vorba, specialiștii ne mai atrag atenția asupra unui aspect: poți fii un sub-acumulator de avere (chiar acesta e termenul) chiar dacă ești OK/ bine plătit dar cheltui mult/ tot. Și atunci revenim câteva puncte mai sus.

Acestea fiind spuse, trimit aceste gânduri și rânduri în univers, ca un angajament personal, o rugăminte către acele mâini invizibile care lucrează și ele pentru noi, dar și o formă de inspirație pentru tine, sper. Poate că acestea ți se potrivesc și ție, măcar în parte.

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.