Având contextul COVID în permanență în gând și plan (ca noi toți), în ultimele luni mi-a tot fugit gândul la cât de greu trebuie să le fie producătorilor români să meargă mai departe cu afacerile lor în contextul economic actual. Mai mult decât înainte, cu suflul finanțistului care zace în mine (promoția lui 2010, sub acoperire).
Direct sau indirect, pandemia ne-a afectat pe toți.
Cred că și în jurul tău multe activități, dar și afaceri s-au schimbat/ reinventat/ închis odată cu pandemia.
Și simt că acum, mai mult ca niciodată, fiecare decizie personală de consum contează. Iar susținerea producției locale (mai ales pentru bunuri și servicii indispensabile) ar putea fi deja o grijă comună. Brand-urile autohtone sau chiar unele gospodării individuale au nevoie de asta.
Îi aud, îi văd pe micii antreprenori români din jurul meu cum se agită pentru a-și menține business-urile pe linia de plutire, deși izolarea sau șomajul tehnic aproape că i-au pus pe butuci. Și mă gândesc la solidaritatea (ideală) ce ar putea să existe între verigile unui lanț de producție.
Până una – alta, primul pas a fost să-mi educ propriile obiceiuri de consum. Care se îndreaptă, deci, mai mult ca niciodată înspre producția locală. Bine, o gândire sănătoasă ar susține economia locală permanent și nu ar face-o doar ca obicei temporar. Dar o luăm din aproape în aproape, vedem ce iese din obișnuința creată.
Pe fondul acestor preocupări deja existente, de curând a venit și invitația de a mă alătura unui manifest dezvoltat sub emblema #FiecareIaurtConteaza. Un proiect al unui producător de iaurt din lapte românesc, Danone, care își propune să ne încurajeze să susținem producătorii locali, de lapte și nu numai.
Plecând de la premisa că suntem cu toții familiarizați cu brand-ul, rămâne doar să adaug că iaurturile Danone sunt produse în fabrica din București, din lapte de la fermieri români.
Iar peste 180 de familii de gospodari din țară sunt susținute de Danone prin programul socio-economic „O șansă pentru familia ta”. Reușind în felul acesta să își dezvolte propria fermă, unde să producă lapte de cea mai bună calitate.
Și chiar dacă pozele și informațiile lor din online mi-au captat atenția, fiind Toma Necredinciosu’ (varianta mai sexy), zilele trecute i-am cerut navigației să mă conducă înspre Zimnicea, localitatea unde se află multe dintre aceste familii. Să văd cu ochii mei cum stă treaba cu fermierii români, să-i descos prin cuvintele mele.
Cu atât mai mult cu cât aveam în minte ideea că generațiile tinere nu știu cum să fugă mai repede din mediul rural, iar satele rămân tot mai adesea depopulate.
Am avut, deci, ocazia să documentez la locul cu pricina situația producției locale de lapte și să fac cunoștință cu o fermă contemporană.
Am cunoscut în orașul din Lunca Dunării una dintre familiile de gospodari ce fac parte din program.
Se prezintă familia Potîng (le găsești povestea și aici) și îngrijesc aproximativ 45 văcuțe de lapte.
Iar faptul că Ionuț Potîng le știe pe toate (văcuțele, zic) după nume cred că spune multe…
Privind dincolo de laptele pe care îl produc, m-au impresionat povestea și munca din spate.
Nu-s tocmai familiarizată cu zootehnia și agricultura, dar fiindcă au avut răbdare cu mine, am luat-o cu ABC-ul.
Sigur, fără să le fi aflat efortul concret din teren, aș fi putut bănui că se puteau gospodări bine și pe persoană fizică, producând în mod independent o linie proprie de lactate de calitate.
Și, totuși, ascultându-i, urmărindu-i, am realizat că fermierii locali au nevoie de susținere ca la carte când vine vorba de respectarea normelor europene impuse produselor lactate, de volumul acesta mare de producție și distribuție.
Odată cu programul, fermierii au avut acces la o instruire în concordanță cu vremurile, au beneficiat de utilaje care să eficientizeze mult producția, dar și de o rețea gata să utilizeze laptele lor, facilitându-le un venit sigur din vânzarea cantității colectate zilnic, cu plata de 2 ori/ lună.
Bineînțeles că văcuțele încă se pot mulge și manual în 2020, așa cum făceau bunicii noștri. Obiectiv vorbind, mai mult pentru amuzament ori pentru a rămâne cu o amintire de pomină. În rest, ar fi și păcat să ignorăm progresele tehnologice.
Cu ajutorul stației mobile de muls, de pildă, se produce lapte de calitate europeană, în condiții de igienă a laptelui mult superioare metodei tradiționale (neconforme cu normele europene de igienă, de altfel).
Apropo de eficientizarea programului de lucru, folosind stația de muls, familia Potîng alocă procesului 1 oră dimineață plus 1 oră seara (cu tot cu spălarea automată a stației).
Bine, asta nu înseamnă că fermierii au restul zilei libere. Agricultura le ocupă tot timpul. Doar furajele de calitate asigură un lapte pe măsură (și acestea trebuie pregătite și pentru iarnă). Iar munca la câmp nu se termină niciodată.
Cu toate că programul în care s-au înscris include și furnizarea de utilaje performante pentru munca câmpului, infrastructură pentru irigat ș.a.m.d., fără de care misiunea ar fi fost la fel de imposibilă ca cea a domnului Cruise (Tom Cruise).
De altfel, am vizitat și grajdurile lor, acolo unde ovăzul își aștepta deja văcuțele acasă.
Apropo, familia Potîng nu pleacă niciodată în concediu, fiindcă „văcuțele nu-și dau laptele altcuiva”. Cu toate că vorbim despre manevrarea și programarea unei stații de muls. Pentru ei, un concediu s-ar putea traduce prin pierderea laptelui sau chiar a câtorva animale. Mi-a fost și rușine că am întrebat, ce să zic?!
Cu atât mai mult cu cât pasiunea cu care Ionuț vorbește despre animale și despre munca lor cu ele a fost deja insuflată mai departe generației tinere (celor doi băieți).
Cât despre pasul următor, în câteva minute de la muls, laptele ajunge de la fermă la centrul de colectare, acolo unde este încărcat în cinsterne și trimis în aceeași zi la București.
Revenind la manifestul #FiecareIaurtConteaza, acesta este un mesaj adresat fiecăruia dintre noi. Până la urmă o simplă alegere a produsului tău preferat are, de fapt, un impact direct asupra dezvoltării locale.
Da, în cazul în care consumi iaurt, alegerea unui Danone vine la pachet cu visul dus mai departe al unei ferme românești. Iar mâna de ajutor pe care o întinzi are chip, nume și prenume.
Economia tarii ar trebuii mai mult sustinuta de autoritati.
Economia locala este foarte importanta si oameni precum cei din articolul tau sunt foarte multi. Ei pur si simplu din asta traiesc.
O initiativa excelenta! Impreuna vom fi mai puternici, ca si comunitati locale.