Din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost considerata a fi o planta cu grozave proprietati medicinale.
Pe numele sau latin de botez Lavendula Angustifolia, provenita din aceeasi familie cu menta, aceasta are un parfum dulce si calmant.
Iar uleiul sau esential, motivul principal al cultivarii acesteia, este unul dintre cele mai utilizate uleiuri din toate cate exista.
Nu de alta, dar efectul sau regenerator asupra pielii stimuleaza cresterea de celule noi, grabeste vindecarea epidermei si previne formarea de cicatrici.
Tocmai de aceea, acesta poate fi aplicat inclusiv pe arsuri, rani, muscaturi, intepaturi si piele inflamata.
Concret… uleiul esential de lavanda:
1). VINDECA TAIETURI, ZGARIETURI SI VANATAI, gratie proprietatilor sale antiseptice, ce previn infectarea si grabesc refacerea tesutului. Uleiul esential de lavanda poate fi folosit in stare pura pe ten.
2). TONIFICA PIELEA dupa curatare, mai ales daca este folosita in varianta apa florala. Revitalizeaza, reimprospateaza si previne acneea, multumita proprietatilor antiseptice ce regleaza nivelul de sebum.
3). HRANESTE SI CALMEAZA PIELEA, indeosebi atunci cand este folosita in varianta apa florala, datorita efectului regenerator asupra pielii inflamate. Ba chiar amelioreaza ridurile de expresie. Cat despre uleiul esential de lavanda, acesta calmeaza dermatita, eczemele si chiar psoriazis. Adaugat in lotiuni, uleiuri de masaj si apa de baie, acesta catifeleaza tenul.
4). REPARA SI PROTEJEAZA PIELEA dupa arsuri solare, oferindu-i pielii o senzatie racoritoare.
5). EXCELEAZA LA CAPITOLUL AROMOTERAPIE, indiferent ca ajunge in compozitia unor sapunuri, creme, parfumuri, sampoane (combate caderea parului si matreata). De altfel, aroma sa este intr-atat de relaxanta incat reuseste sa alunge pana si insomniile.
Cat despre modurile de utilizare ale uleiului esential de lavanda, iti propun:
- Gomajul cu tarate de grau, lapte si ulei de lavanda;
- Baia de abur deasupra unui castron cu apa si cateva picaturi de ulei de lavanda;
- Masca cu albus de ou si ulei de lavanda (se clateste cu apa rece, pentru inchiderea porilor).
Pretul unui flacon de 10 ml variaza in intervalul 8 – 14 Lei, in functie de producator si distribuitor.
Apropo, cu ocazia aceasta mi-am pus in gand sa vad mov in fata ochilor.
Recent mi-am clatit privirea cu cateva fotografii superbe cu o mare de lavanda, asa ca mi-am si notat Ruta Lavandei (La Route de la Lavande) pe Lista personala de Dorinte.
Provence, pazea!
P.S.: Lavanda, in varianta proaspata sau uscata, NU este folosita doar in cosmetica sau medicina, ci si in scopuri decorative si in gastronomie (pentru prepararea serbetului sau inghetatei, de pilda).
Si, totusi, iti recomand sa NU folosesti ulei de lavanda daca esti insarcinata sau alergica.
Sursa foto: Google.
Pe langa toate aceste beneficii, este o adevarata incantare sa o ai in gradina sau in ghiveci. Se acomodeaza foarte usor si nu este deloc pretentioasa. Eu am deocamdata 3 tufe micute de lavanda ce imi parfumeaza curtea. In plus, fac buchetele din ea si pun cate 2-3 in fiecare camera pentru un parfum discret, placut si relaxant.
Un pont: pentru dureri de cap si insomnii, se pot pune in perna cateva ramurele sau vreo 2 dischete demachiante imbibate in putin ulei de lavanda. Are un efect relaxant si calmant, si garanteaza un somn linistit.
Multumim frumos pentru ponturi, sunt foarte utile. Mai ales ca nu-i deloc greu sa strecori cateva floricele in fata de perna.
Cat despre culturi, am auzit si eu ca exista soiuri care se aclimatizeaza foarte usor, nu au nevoie de apa decat in primul an, nu necesita replantare vreme de 15 – 20 ani si prefera solul in panta.
Mie cel mai mult imi place lavanda in saculetii aia de masina mirositori sau in esentele si uleiurile de aromaterapie. Sunt un adevarat aur pentru minte si corp!
Si eu mi-am atarnat unul la oglinda. Aroma lui ma face sa zambesc atunci cand intru in masina.
Baia aceea de abur cu ulei esential de lavanda nu face bine doar tenului, ci si psihicului.
Tocmai. 😛
Si mai bine…
Eu din Franta m-am intors cu cateva firicele de lavanda, smulse de pe strada. Nu m-am putut abtine. 😀 Le-am pus pe haionul masinii si miros extraordinar chiar si acum, la aproape 2 luni de cand stau cumintele acolo.
WOW, rezistente micutele!
Si, totusi, la o documentare rapida am aflat ca soiurile din Provence (cele mai bune pentru ulei) nu se pot aclimatiza in Romania.
Plantate, zic. 🙂
Exista alte soiuri, in schimb…
Eu folosesc uleiurile naturale pentru par. In curand o sa devin mamica si am aflat cam ce se intampla cu parul meu dupa nastere
https://parfrumosblog.wordpress.com/2016/08/31/ce-se-intampla-cu-parul-tau-dupa-sarcina/