Fugi de razele UV!

Subiectul nostru este alergarea, desigur…

Insa in sezonul curent, obiceiul pe care il avem in comun, practicat in aer liber, ar putea sa ne expuna radiatiilor ultraviolete mai mult decat in mod uzual.

Primavara aceasta, razele soarelui ard cu putere, prevestind un sezon estival torid.

Si atunci, ar fi prudent sa dedicam 2 minute discutiei pe marginea efectului nociv al razelor UV asupra pielii… in ideea de a identifica o serie de practici preventive de introdus in rutina dinainte de alergare.

Andreea Ibacka - Alergare in parc 02

Concret, cine este inamicul?

Radiatiile UV sunt responsabile cu aparitia pistruilor, inflamatiilor, rosetii, usturimii pielii, vaselor de sange sparte, petelor pigmentare, semnelor de imbatranire premature a epidermei, dar si – uneori – a dermatitelor ori cancerului de piele.

Tocmai de aceea, sfatul meu ar fi sa folosesti produse cosmetice cu factor de protectie solara (SPF = Sun Protection Factor) ori de cate ori alergi in lumina naturala.

Si ma refer aici la crema hidratanta/ BB cream/ fond de ten si balsam pentru buze cu SPF 15 sau superior, aplicate pe corp si pe fata cu circa 30 de minute inainte de expunerea la soare.

Andreea Ibacka - Alergare in parc 01

Recomandari orientative:

– SPF 30 – 50, daca ei pielea deschisa la culoare;

– SPF 25, daca ai o piele de culoare medie;

– SPF 15, daca ai un ten inchis la culoare.

Mai mult decat atat, ar fi idel sa folosesti produse cosmetice pentru protectie solara concepute in concordanta cu tipul tau de ten.

Cu atat mai mult cu cat tenul produce sebum in scop de autoprotectie UV si sunt convinsa ca nu ti-ai dori sa invoci acneea in viata ta.

Text: Andreea Ibacka pentru Running Mag, Numarul 2 (Aprilie – Mai 2016).

Credit foto: Bogdan Zop.

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.