Legendele Olimpului

Omul a fost dintotdeauna fascinat de puterile supranaturale. Divinitatea, eroii sau creaturile diferite omului au umplut paginile cartilor, au devenit personaje de referinta ale filmului, ne-au captivat si ne-au imbogatit imaginatia.

Iar istoria antica pastreaza atatea povesti palpitante cu Zeus, Poseidon, Hades, Ares, Afrodita, Atena, Artemis incat personajele lor ar trebui sa ne fie la fel de familiare precum Superman, Hancock, Spider-man, Catwoman, Marry Poppins sau X-men.

Acum vreo 15 ani am citit pe nerasuflate “Legendele Olimpului”, o lucrare în două părți, intitulate “Zeii” și “Eroii”, aparținând lui Alexandru Mitru.

Ba mai mult, am mers la concursuri cu intrebari din mitologia greaca. Pentru ca stiam fiecare legenda, fiecare poveste a zeilor sau a semi-zeilor. Facusem o adevarata pasiune pentru cele 2 volume, iar timp de cateva luni, daca nu mai mult, ii visam frecvent.

In aceeasi perioada am vizitat Acropolele din Atena, construite in cinstea zeilor, inainte de Hristos. Iar povestile din mintea mea au capatat brusc o pozitionare geografica exacta care le-a plasat si mai aproape de realitate.

De atunci si pana in prezent au aparut diferite ecranizari pe aceasta tema. Pe care le-am urmarit cu interes, data fiind slabiciunea mea. Insa regula se confirma: cartile sunt intotdeauna mai bune decat filmele aferente.

Pe pelicula efectele speciale sunt exagerate, povestea initiala e nuantata diferit, distributia nu-i cea mai fericita, iar efectul final e dezamagitor. Sau pur si simplu imaginatia umana e mai complexa decat orice adaptare cinematografica.

Daca si tu esti pasionat de mitologia greaca, sunt curioasa care-i personajul tau preferat?

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
12 comentarii despre "Legendele Olimpului"
 1. Ador Legendele Olimpului.Personajul meu preferat era zeita Artemis.Cum ți s-a parut filmul Furia titanilor? Merita sa merg sa il vad?

  1. Zeita vanatorii deci…
   Mai degraba iti recomand sa mergi la “21 Jump Street” sau “Safe House”.

 2. copilul meu are de citit legendele olimpului pentru la scoala si nu ii place deloc.am sa o pun sa citeasca postul asta poate poate….

 3. La balul din ultimul an de liceu unde a fost implicata si clasa mea, am avut ca tema “Grecia Antica” cu decoruri si prezentare a zeilor care aveau costume speciale de zei, iar prezentatori ii descriau pe fiecare in parte. De asta mi-am amintit acum cand am citit articolul tau. 🙂

  1. Da!!! Foarte placute! Ne adunam in “sedinte” si puneam la punct fiecare detaliu. Pana atunci nu se facusera, am fost unici. Nu stiu dupa… 🙂

 4. Cred ca am citit cartile lui Alexandru Mitru de zece ori. Mi-au placut si mie tare mult. Si inca mai retin o gramada de amanunte. Inca de atunci am inteles ca daca iti place ceva e mult mai usor sa inveti sau sa retii. De fiecare data cand eram fortat sa fac ceva sau sa citesc o carte uitam tot imediat. Mi-au placut mult si cartile lui Dumas si Hugo. Asa am invatat oarecum toata istoria Frantei. 😉

  1. Erau alte vremuri, draga Berti. Acum au playstation si internet.
   Bravo tie! Facem concurs… 🙂

 5. Si eu am citit de minim zece ori legendele publicate de A. Mitru. Cred ca si acum mai stiu care sunt eroii si povestile lor. Personajul meu preferat e Atena – intelepciune, frumusete, modestie…mi se pare ca toate asta razbat din insasi din nume. In plus, pare-mi-se ca niciodata nu a fost legata de ‘faradelegi’ ca alti zei. Inca tin minte ce traumatizata de Cronos care si-a mancat copiii sau de Zeus care teroriza pamantence…

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.