Rumoare

poti_sa_tii_un_secret_poza_bunaO vorba din popor spune ca vestile rele circula repede. Totusi, si mai repede decat vestile proaste circula zvonurile.

Conform Dex, zvonurile sunt acele vorbe neintemeiate, neverificate sau chiar false, raspandite in scop tendentios. Partinitor, vasazica.

Sunt sigura ca esti foarte familiarizat cu fenomenul, indiferent de varsta si locatie. Asa ca nu mai insist pe definitie.

Iar traseul – de la samburele de adevar si pana la povestea livrata in format complet – e cel mai adesea ca o plimbare din curtea bunicii de la tara pana la Disneyland Paris.

[Sursa] foto.

De ce se intampla lucrul asta?

Fiindca ne place sa ne intindem la vorba, avem imaginatia bogata, suntem toti niste scenaristi in devenire si, mai ales, ne testam continuu puterea de convingere.

Asa se face ca “mi s-a parut” sau “banuiesc” se transforma automat in “sunt sigur ca” si “bag mana in foc”. Iar mai departe, detaliile savuroase – fictive toate – sunt doar parte din farmecul povestitorului.

Si deja la a doua, a treia mana/ gura de povestitori, patania nu mai are mare lucru in comun cu realitatea. Dar ce povesti frumoase scoate la iveala talentul narativ al omului.

Ce ne mai roade grija de capra vecinului…

Totusi, treaba devine cu adevarat ilara atunci cand povestea se intoarce de unde a plecat, in speta la eroul principal. Care se chinuie – saracul – se demonteze niste acuzatii pe care nici nu le-ar fi visat si care se justifica de zici ca “i-a mancat catelul tema”.

Deci, sunt curioasa, care-i cel mai mare zvon pe care l-ai auzit despre tine?

 

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
7 comentarii despre "Rumoare"
 1. O porcarie mare pe care a spus-o una din “prietenele” mele.De atunci nici nu mai suntem prietene.Si macar daca ar fi fost adevarat…..!

 2. sunt plecata intr-o tara straina si am si cativa romani pe langa mine -romanul fiind cel mai mare fan al zvonurilor, a lansat unul despre mine ca as vrea sa fac un copil ca sa imi dea statul casa…in conditiile in care nu am de gand sa fac un copil in urmatorii 3 ani si mai ales pentru motivul asta iar nici statul nu are cum sa imi dea casa pentru ca nu se da asa usor si oricui trebuie sa indfeplinesti anumite criterii…in fine ideea este ca lipsa de activitate si plictiseala unora duce la tot fel de zvonuri fara o baza de adevar cateodata dureroase.
  dar tu Andreea???care a fost cel mai mare zvon despre tine
  PS ‘copilul’ vostru este bestial x x

 3. Imi amintesc in gimnaziua am fost bolnavior 😛 si am lipsit 2 saptamani de la scoala… colegi credeau ca nu o sa mai vin la scoala, au auzit ca am o boala incurabila! :)) (dupa am legat vizitele dese ale colegilor in cele 2 sapt in care am lipstit)! :))

 4. In clasa a 12-a am auzit cel mai mare zvon referitor la mine: mama mea a anuntat ca este insarcinata, dar a durat o perioada pana cand sarcina sa se vada. Vecinii mei, care au observat lipsa mea mai indelugata de acasa (eram ocupata in week-end-uri cu meditatii pt admiterea la facultate si acestea se desfasurau in alta localitate), au lansat zvonul ca de fapt eu as fe cea insarcinata, iar mama doar spune ca este, urmand sa creasca ea copilul :D… Bineinteles ca in momentul in care sarcina mamei a devenit cat se poate de vizibila (;) )s-au dovedit ca zvonurile au fost cat se poate de nefondate..

 5. In perioada in care sora iubitului meu urma sa se casatoreasca,toata lumea avea impresia ca eu si cu iubitul meu ne casatorim(de unde confuzia n-am idee).De la zvon pana la telefoane de la rudele mele “te mariti?cum te mariti?pai si nu ne-ai spus nimic acum cand am fost la voi???”.n-a mai fost decat un pas.Eram ceva de genul”imi spune si mie cineva ce se petrece?”.Partea proasta era ca toata familia explica ca nu e asa,si lumea nu voia sa creada,ei stiau sigur ca noi ne casatorim atunci “Dar X a spus ca…”:))

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.