Inainte de toate, recunosc ca-i prima oara cand pregatesc reteta asta.
Nu-s vreo mare consumatoare de fructe de mare in general, chiar daca midiile in sos de vin alb si usturoi sunt una dintre placerile mele vinovate.
Intr-atat de vinovate incat l-am corupt pana si pe sotu’ sa le savureze, chiar daca in cazul lui chemarea sangelui merge mai degraba cu ceafa de porc suculenta, si nu cu preparate din raci – carcalaci la farfurie.
Revenind, totusi, la scoicile noastre, iti spuneam ca aseara m-a apucat harnicia – si pofta aia nebuna, de ce sa mint? – si m-am pus pe bucatareala.
L-am trimis pe sotul din dotare la cumparaturi, cu tot cu lista de necesar facuta, iar eu am demarat pregatirile.
Oalele, ustensilele, mirodeniile, masa de lucru… toate astetau cuminti si emotionate startul.
Pana cand al meu Nicu – dragutul de el – plin de initiativa si intentii bune – cum il stii – s-a intors mandru acasa cu un borcan de midii afumate in ulei in locul unora proaspete de pe gheata, cum ii specificasem.
A hotarat el ca-i tot aia si ca n-are rost sa le mai ia de pe gheata daca pana la urma tot calde le mancam…
Asa se face ca planurile mele indraznete au fost aproape deturnate aseara, iar startul cu pricina a venit ceva mai tarziu, printre dinti si sughituri multe.
Intr-un final, asa cum iti spuneam, m-au pus totusi pe treaba cu ce-am avut la indemana, bombanind in barba si muscandu-mi buzele cu putere.
Acum, pe principiul: “nu incerca asta acasa”, daca vrei sa pregatesti si tu reteta asta iti recomand urmatoarele ingrediente, si nu scoicile afumate din borcan:
– 1 kg scoici proaspete in cochilie (de pe gheata)
– 6 catei de usturoi
– 3 cepe verzi
– unt
– 100 ml de vin alb demi-dulce
– sucul de la o lamaie
– o lamaie (pentru servire, taiata pe jumatate)
– 100 ml de apa
– sare
– piper
– praf de chili
– 1/2 legatura de patrunjel
Mod de preparare:
Primul pas este curatarea midiilor. Si se face temeinic, sub un jet puternic de apa.
Poti sa folosesti un buretel de sarma sau o periuta cu care sa indepartezi nisipul, calcarul si celelalte impuritati.
Atentie: pastreaza doar midiile inchise, si arunca-le pe cele care se desfac!
Pune un strop de unt intr-o tigaie adanca si caleste usturoiul si ceapa tocate marunt.
Adauga vinul si abia dupa ce fierbe sosul toarna deasupra midiile curatate, un strop de apa si condimentele preferate (sare, piper, chili), dupa gust.
Acopera tigaia si lasa-le sa fiarba la foc potrivit circa 5-7 minute, amestecand din cand in cand.
Scoate mancarea intr-o farfurie adanca, stoarce o jumatate de lamaie si presara putin patrunjel tocat deasupra.
Atentie: midiile care nu se deschid dupa fierbere nu sunt comestibile!
P.S.: Daca iti plac fructele de mare, probabil o sa apreciezi si reteta de drob din fructe de mare.
Pofta buna!
Eu am incercat asa ceva si nu-mi plac. Mai mult imi plac cele care se afla in scoica, tot cu vin alb si cu usturoi. Alea sunt delicioase. Banuiesc ca asa ai vrut sa gatesti de la inceput, dar ce sa stie micutul… Cand mai faci da-mi un semn, sunt tentat sa le fac si eu acasa 😉
Bai, iar va luati de mine?!
Otravita se ia de tine man, dar na, asa este dupa ce te insori, stii prea bine, nu mai ai scapare 🙂
Ati pus de-o coalitie mica?
Sa ma iau de altul? Zi-l tu…
Am incercat si eu astazi reteta de midii,bune de fel..este a doua oara cand mananc si chiar le recomand..dar sa le curete sotu’:):)
Dureaza ceva mai mult pregatirea, mai ales atunci cand au nisip mult, alge etc…
Dar am cumparat si midii super curate si a mers repede…