Cum poți să recuperezi taxele pentru cumpărăturile făcute în Turcia

Dacă ești cetățean U.E. și-ți planifici o călătorie în Turcia, ar fi bine să știi că pentru fiecare cumpărătură făcută acolo poți cere restituirea contravalorii taxelor.

Și totuși, procedura pentru restituirea acestora implică respectarea unor pași despre care ar fi bine să citești înainte de călătorie, pentru a reuși să finalizezi procedura.

1). Ia-ți pașaportul cu tine la cumpărături.

2). Solicită casierului formularul TAX FREE pentru fiecare cumpărătură făcută (mă întorc la pasul 1, deoarece ți se va solicita prezentarea pașaportului pentru completarea formularului). Bonul fiscal nu este suficient fără acest formular!

3). Dacă faci cumpărături la mall sunt șanse mari să găsești ghișeele TAX FREE chiar în locație. Și să-ți recuperezi banii aferenți taxelor aproape pe loc.

4). Dacă ai ajuns, totuși, la aeroport, cu siguranță vei da peste aceste ghișee (înainte sau după controlul de pașapoarte, în funcție de compania emitentă a formularului tău). Verifică antetul formularul tău TAX FREE (pentru a afla cine l-a emis), e musai să te prezinți la un ghișeu din lanțul companiei emitente (ex. Global Blue, Mr. TAX).

Apropo, suma ce poate fi recuperată este cea notată pe formularul TAX FREE cu denumirea ”Net Iade” (restituire netă). 

Și ca să ai un ordin de mărime, îți mai spun că la o cumpărătură de 1173 lire turcești restituirea a fost de 48 lire turcești. 

Cu alte cuvinte 35 Lei recuperați pentru 870 Lei cheltuiți.

Luate de sine stătătoare restituirile s-ar putea să-ți pară prea mici pentru tot deranjul. Însă lucrurile se schimbă în cazul în care mergi în Turcia chitit pe shopping, caz în care ai putea recupera o sumă considerabilă.

*articolul de față se adresează turiștilor ce fac cumpărături în interes personal și nu import de produse de origine turcească.

Călătorie plăcută!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
1 comentariu despre "Cum poți să recuperezi taxele pentru cumpărăturile făcute în Turcia"

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.