Din spate liceu, din fata muzeu…

retirement agesTraim in viteza, gonim ca niste nemuritori dupa cai verzi pe pereti, bagam ore suplimentare ca Berila si – ca sa ne fie noua cuser si usor de digerat – ne purtam singuri cu presul la gandul ca o sa ne iasa pe nas toata relaxarea si statul degeaba de care o sa ne izbim fara drept de apel cand om iesi la pensie.

Cel putin asa sta treaba in teorie, pentru ca practica – evident – ne omoara pe toti.

Retirement-Planning-Advice-for-Young-ProfessionalsDe-ar fi sa ne luam individual la bani marunti, putini ar fi aceia care sa-si fi facut realmente temele in asteptarea unei batraneti linistite.

Si asta pentru ca pensia e undeva departe, captiva intr-un viitor incert, in timp ce noi – romanii – traim bine ancorati in prezent. Mai degraba cu frica in san pentru ziua de maine.

Si cu toate ca de vreo cativa ani incoace se tot vorbeste despre pensii private, la un sondaj rapid printre ai mei… bag de seama ca lumea nu este deloc bine informata pe subiect.

Motiv pentru care am decis sa ma alatur unei campanii de informare initiata de ING Pensii si adresata tuturor celor care in momentul acesta platesc contributii pentru pensii si nu doar clientilor proprii.

Am facut-o in primul rand pentru ca am considerat drept esential faptul ca participantii la sistemul privat de pensii nu platesc nimic in plus fata de restul, asa cum umbla anapoda vorba prin targ.

Mai mult decat atat, cu siguranta si tu te-ai arata interesat de faptul ca banii care raman la pensia de stat sustin pensionarii de astazi si nu viitoarea ta pensie.

In timp ce in calitate de participant la un fond administrat privat ai garantia ca banii stransi in cont sunt ai tai, iar suma totala care iti va reveni nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor nete platite.

Apropo, contributia ta sustine in prezent 1,5 pensionari, insa estimarile pentru anul 2042, de pilda, sunt cat se poate de obscure.

Se estimeaza ca un angajat va trebui sa sustina nu mai putin de 2,5 pensionari.

keep-calm-and-enjoy-retirement-3N-ai ce-i face, vrei, nu vrei, bei Grigore aghiasma!

Stiu, extrasul de cont si informatiile despre randamentul fondurilor de pensii nu-s taman placut de urmarit, insa te asigur ca indiferenta fata de subiect ori lipsa de implicare nu-s optiuni viabile.

Iar in momentul in care Pilonul 2 are potentialul de a-si aduce contributia la pastrarea stilului de trai din perioada activa si dupa momentul pensionarii… discutia aici de fata imi suna si mai acatari.

Nu de alta, dar in prezent rata de inlocuire intre ultimul salariu brut si prima pensie de stat este de circa 36% pentru un venit mediu, tendinta fiind inca de scadere.

Iar in conditiile acestea, parca ma si vad pe la 70 – 80 de ani muncind pe branci pentru a-mi completa veniturile in loc sa-mi rasfat nepotii si stranepotii, asa cum imi facusem planul initial.

Cat despre o informare corecta asupra sistemului de pensii administrat privat… pensiopedia.ro ar putea fi precis locul unde sa gasesti raspunsurile de care ai nevoie.

Platforma aceasta si-a propus sa te puna in contact cu un consultant ING, in ideea de a te lamuri inainte de toate:

– care sunt conditiile de eligibilitate pentru o pensie privata?

– care-i diferenta intre sistemul privat de pensii versus pensia de stat?

– ce se intampla cu banii din contul tau de pensie privata?

– care este rezultatul investitiilor realizate cu banii tai si implicit cati bani ai in contul pensiei private?

Iar de nu te-ai lamurit intru totul, canalul de Youtube StiiDeLaING iti sta si el la dispozitie.

Acum, in cunostinta de cauza, tu alegi fondul de pensii administrat privat la care sa contribui.

Important este ca dupa zeci de ani de munca sa te poti trezi din cosmar, asemenea celor trei ambasadori ai campaniei, respectiv Deliei Matache

lui Adrian Vancica

ori lui Dragos Bucur

[Sursa] foto.

 • Share pe Facebook
 • Google+
 • Twitter
9 comentarii despre "Din spate liceu, din fata muzeu…"
  1. Putem opta pentru o pensie privata chiar daca nu locuim sau muncim in Romania? Stiu ca demult se putea `cotiza` la stat o suma de 200 sau 300 de lei pentru a-ti putea face o carte de munca si pentru a putea beneficia mai apoi de minimul de pensie, chair daca nu lucrai in tara! Se poate aceeasi chestie si cu pensiile private?

  2. Intrebarea ta e foarte buna!
   De asta zic ca platforma de informare e foarte necesara.
   Sunt convinsa ca unul dintre consilierii de acolo iti va putea raspunde avizat.

  3. Am intrebat intre timp la ING Pensii si mi-au zis cam asa:
   – Pentru a putea contribui la pilonul 2 (pensia privata obligatorie) trebuie sa ai o contributie la C.A.S. si varsta pana in 45 de ani.
   – Daca angajatorul tau e strain si deci tu nu plateste contributii la asigurarile sociale in Romania, nu poti sa aderi la Pilonul 2, adica la pilonul de pensii private obligatorii.
   – Dar poti sa incerci alte solutii de a pune bani deoparte pe termen lung cum ar fi asigurarile de viata cu componenta de economisire sau investitie, care nu sunt direct legate de angajator.
   – Adica iti poti face propria pensie economisind lunar prin astfel de programe specializate.

  4. Multumesc mult!
   Am doar 23 de ani, dar cred ca nu e prea devreme sa ma gandesc la o astfel de `investitie`. In mai trec prin tara si o sa ma interesez!
   Multumesc inca o data!
   Bafta Otra cu bloggul si prioectele!!!!
   (scuze, sotul tau e de vina ca ne molipseste pe toti cu `nefasta` si `otravita` :)) )

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.