Ajunsă în luna a 9-a de sarcină, lumea mă întreabă cum am reușit să nu mă îngraș mult în perioada aceasta.
De obicei ridic din umeri și le mărturisesc că am avut noroc.
Contrar legendelor urbane, pentru mine sarcina n-a fost o perioadă cu pofte.
Adică îmi amintesc că mi se făcea foarte foame în primul trimestru. Atunci când deși ”Petunia” era cât un grăunte, transformările hormonale își făceau de cap cu trupul meu.
Da, în primele 3 luni cu siguranță am mâncat mai mult decât de obicei. Poate și datorită faptului că am avut noroc să nu mă simt rău nici măcar o zi.
Dar din trimestrul doi am mâncat absolut normal, la fel cum îmi amintesc că o făceam și înainte de a rămâne însărcinată. Și nu am ținut niciodată regim. Ar fi fost culmea să încep în sarcină.
Dar am ținut cont să mânânc cât mai sănătos cu putință, eliminând alimentele nerecomandate în sarcină (gălbenuș crud, carne nepreparată termic, brânzeturi nepasteurizate etc).
Acum, cu un copilaș de aproape 3 kg în burtică, aglomerația e foarte mare. Iar stomacul meu se simte înghesuit ca-n troleu… la oră de vârf.
Mesele sunt, deci, mai mici și mai dese. Și musai ușor de digerat.
Și dacă tot vorbim despre mâncare, m-am gândit să-ți propun una dintre rețetele pe care chiar zilele trecute am încercat-o: paste cu legume și macrou.
Preparate aldente, că tot am invocat digestia ușoară.
REȚETĂ PASTE CU LEGUME ȘI MACROU
(timp de preparare: 25 – 30 de minute, ideal pentru femeile însărcinate care nu-și doresc să stea mult timp în picioare la bucătărie)
Ingrediente
- penne
- roșii cherry
- usturoi
- capere
- pomodori secchi (pe românește ”roșii uscate la soare”)
- busuioc proaspăt
- parmesan
- Grilled Mackerel Naturel de la Rio Mare (macrou la grătar în suc natur)
Iar pentru asezonare:
- lămâie
- ulei de măsline
- sare
- piper
- ierburi meditaraneene
Am ales macroul, fiind un pește cu conținut ridicat de Omega 3, proteine, vitamine (E, K, D, A, C, B-uri), minerale (calciu, potasiu, seleniu, magneziu).
Poate ai observat deja pe pielea ta, trimestrul trei de sarcină s-ar putea lăsa cu cârcei, contracturi musculare, căderea părului și chiar carențe zdravene pentru mămici, așa că suplimentele de acest fel sunt mai mult decât bine venite.
Mai mult decât atât, preparat la grătar, macroul își păstrează proprietățile nutritive mai bine decât prin uscare și afumare.
Să gătim, deci:
1). Călește roșiile cherry într-o tigaie, folosind un strop de ulei de măsline.
Adaugă câțiva căței de usturoi proaspăt și condimente (sare, piper, ierburi mediteraneene).
2). Fierbe pastele. Nu uita să adaugi 1 – 2 linguri de ulei de măsline în apa clocotită, pentru a evita ca pastele să se lipească.
Stai cu ochii pe oală și nu fierbe pastele în exces. În varianta aldente ele sunt mai gustoase și mai ușor de digerat. Ai putea, deci, reduce cu 10% timpul de fierbere sugerat pe ambalaj. Însă cea mai corectă apreciere o vei face gustându-le.
3). Apucă-te de tocat.
Pomodori secchi…
Busuiocul…
Legumele trase la tigaie…
Acestea se adaugă în compoziție cu tot cu sucul pe care îl lasă prin prăjire.
4). Strecoară pastele și pune-le într-un wok încăpător.
Adaugă toate legumele în wok.
Acum adaugă și macroul la grătar, bucățele.
5). Stoarce puțin suc de lămâie deasupra preparatului.
Și amestecă simfonia de gusturi și culori.
6). Dacă simți nevoia, presară parmezan, după gust.
Și servește cu poftă! Cu zâmbetul pe buze.
Poftă bună!
Mai multe rețete cu macrou găsești aici.
Atenție: Macroul Rege (pește de dimensiuni mari, interzis în sarcină), NU trebuie confundat cu macroul, unul dintre peștii recomandați femeilor gravide.
Arata delicios.
Arata foarte bine! Felicitari!