Ulei, chiftele si multa coca

Daca tot v-a povestit Vorbaretu’ din Berceni de traficul si soselele din America, eu va zic cum ni s-a parut noua ca sta treaba cu mancarea in SUA. N-am plecat cu multe asteptari, dar… a fost mai trist decat speram.

Mancarea – si nici nu mai conteaza de unde mananci – e toata fast-food. Junk-food in diverse forme, toate sunt prajite sau fierte in ulei, mare parte dintre ele sunt semi-preparate, carne fada si legume umflate artificial.

Dupa ce-am vazut ce mananca nu m-am mai mirat ca multi localnici sunt obezi. La orice varsta (ca tot citisem la Panfi cum nu au dreptul unii sa fie parinti).

Am incercat sa mancam in mai multe feluri de restaurante, sperand sa gasim unul in care sa mancam cat-de-cat sanatos.

Al meu a zis Hai intr-o pizzerie, nu au cum sa strice o pizza… Cand i-a venit pizza si a ridicat-o din farfurie curgea uleiul din ea de ziceai ca-i prajita, nu rumenita in cuptor! A luat doua guri si-a zis ca mai bine rontaie niste guma de mestecat, ca-i mai sanatoasa…

La restaurantele cu meniu international meniul arata bine. Dar aproape intotdeauna te trezesti cu o mancare care musteste de ulei. Iar salatele sunt fara gust.

Apoi am auzit de un lant de restaurante pe care nu-l stiam. Vedeti mai sus frumosul camion care face aprovizionarea la ei,  IN-N-OUT se numesc. Lantul asta de fast-food-uri este pe val, ei se lauda ca burgerii pe care-i vand nu sunt inghetati, ca servesc cartofi prajiti “adevarati” si nu din pasta, ca burgerii lor au legume mai multe.

Mi-a dat incredere si inghesuiala de la ei, cand am mancat am asteptat 30 de minute sa primim comanda. Era buluceala acolo ca la Shaorma Dristor…

Pana am luat prima gura am fost optimista. De la a doua gura mi s-a facut dor de casa, de ciorba si sarmalele noastre!

Am incercat sa mancam si la restaurante italienesti, altceva inafara de pizza. Tot trist… salatele sunt mari si contin multe chestii, e adevarat, dar cum spuneam si mai sus, gustul… lipseste cu desavarsire! Rontai la frunze si sunca, pui la gratar sau branzeturi, dar nu ai ce savura, toate-s de plastic.

Acum sa nu ma intelegeti gresit, sunt convinsa ca exista si locuri unde se poate manca bine si nu le-am gasit noi. Insa chiar si cand ne-au insotit prietenii din Los Angeles la masa – ei fiind de-ai casei de cativa ani – n-am fost impresionati de mancare.

Am zis ca fac o cura de fructe si-asa scap de belele… dar nici asta nu-i mare socoteala.

Am stat mare parte din timp pe Coasta de Vest dar am plecat cateva zile si la New York, uitand in masina inchiriata de noi o caserola de plastic cu cateva capsuni in ea. Ne-am intors dupa 5 zile petrecute la New York si-am ramas muti cand am vazut ca fructele alea inca aratau de ziceai ca fusesera culese cu doua ore inainte. Iar ziua temperatura era de 25-28 grade Celsius!

La micul dejun de la hoteluri ei au Mic-Dejun Continental. Am zis ca Ursul da ochii peste cap cand a vazut ce inseamna Continentalul asta… waffles cu esenta de sirop de artar, niste fulgi amarati, paine prajita, unt si… ceai ori cafea. Adica inteleg sa nu serveasca peste la “Mic-dejun Continental” dar nu vezi nici macar umbra de o sunca sincera, de o branza sau de-un cascaval…

La al treilea hotel la care am stat aveau si omleta. Adica o creatura cu gust de ou amestecat cu praf de creta, puteam sa jur ca si aia-i din praf!

Mai au la Continentalul asta multe pungute cu prafuri. Am intrebat ce e, ne-au spus (mandri) ca e oatmeal. Adica terci de ovaz. Luai praful, turnai apa fiarta peste el si… gata terciul. Care terci venea cu vreo 10 arome – toate naturale, evident! Multumesc frumos, tineti terciu’ pentru voi!

Am abandonat micul dejun “Continental” de la hotel dupa vreo 3 zile.

Vorbind despre mancarea sanatoasa, au si localuri bio/organice. Acolo se mananca tofu, frunze si seminte… toate organice (zic ei: crescute fara ingrasamant, nestropite si nemodificate genetic).  De baut se bea smoothie – adica piure de fructe sau legume.

Dar asa ceva am intalnit numai in Beverly Hills, unde oamenii sunt… relaxati financiar. Ca sa va faceti o idee, o salata organica costa 37 de dolari americani. Mda, pofta buna!

Ca tot veni vorba de preturi… poti sa mananci o masa normala si cu 10 dolari de persoana. Din pacate, insa, de banii astia… numai nenorociri.

Pana la urma am gasit un restaurant, Panda Inn, meniu asiatic. Acolo am mancat bine, chiar foarte bine, numai ca in rest nu am gasit decat suratele mai sarace ale lui (acelasi lant de restaurante), Panda Express. Cel mai decent era puiul cu portocale, dar pana si el avea o inclinatie clara catre fast-food…

Oricum… cat timp eram acolo am avut fantezii cu mancarea de-acasa. De o sarma, de-o ciorba, de un pui cu lamaie, de-o salata de rosii cu branza, de… orice care sa aiba gust si sa nu pluteasca in ulei!

… in weekend sigur punem de o gateala!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
30 comentarii despre "Ulei, chiftele si multa coca"
  1. Buna Andreea,
    am citit cap coada tot ce ai scris si iti dau mare dreptate, noi locuim in Seattle,WA iar prima data cand am ajuns aici mai ca imi venea sa plang dupa mancarea de acasa,numai fast -food peste tot ,am stat 6 saptamani la hotel timp in care am fost mai mult decat nevoiti sa mancam in oras,toata mancarea era dulce , legumele fara gust si parca umflate cu seringa,ce dor de casa ma luase , doamne !!Acum ne-am obisnuit , rar mancam in oras si incerc cat de cat sa gatesc mancarurile noastre traditionale.

  2. Ciudat, eu nu am avut aceleasi experiente ca voi. Adevarat e ca am si fost pe coasta de vest si cine stie, poate se gateste altfel acolo. Noua ni s-a parut ok mancare de la Applebee’s, de la restaurantele chinezesti si de la cele libaneze. Intr-adevar am mai nimerit si niste baby ribs uleioase uneori, dar nimic de speriat.

    In schimb am fost uimit de puzderia de fast food-uri si “chestii” care cu greu pot fi numite gustari: tot felul de “slurpees” “smooshies” si alte chestii nenaturale.

  3. Buna. Andreea vrem sa vedem si noi poze din America, poate iti faci timp si ne postezi cateva pe facebook-ul tau. pupici…esti o draguta!

  4. Nu stiu ce sa spun, eu am fost acum vreo 8 ani in Miami si era acolo un restaurant de-al lor The Cheesecake Factory. ptiuuu, o minunatie! am mancat pe saturate, eram cam socata de marimea farfuriei, iar painea lor (care acum e minunata noastra paine cu seminte, recent descoperita de mine in Romania) era tare buna.
    In general, europenii isi cauta magazine si restaurante europene (romanii cumpara de la magazine poloneze sau unguresti, samd, dar sunt descoperite in ani si ani, ce-i drept) si gatesc acasa. Bine, acum nici cu mancarea traditionala romaneasca nu mi-e rusine, ca si aia se scurge destul in ulei, dar cel putin pot zice clar ca e vina bucatarului si nu ca rosia/ardeiul/dovleacul/marul n-au niciun gust.
    Cu referire la un comentariu anterior, da, inghetata lor e cea mai buna. Pot spune cu mana pe inima ca inghetata americana mi se pare cea mai buna din lume! S-a intamplat sa ajung si la italieni si sa nu fiu deloc impresionata de gelatto al lor, dar la americani, mai sa dau o cutie intreaga gata. Bineinteles, trebuie sa stii si ce sa cumperi.
    In rest, sunt de acord, pentru lipsa de gust a ingredientelor de baza, compenseaza prin exces de sare, zahar si grasimi…Mie mi s-a intamplat sa imi ciobesc un canin, cand incercam sa ma lupt cu o bucata de paine, zice-se frantuzeasca. Sa mai spun ca m-am ingrozit cand am simtit pietrisul “dentar” printre masele?

  5. De la televizor sau din diverse articole stiam oarecum ca mancarea nu este prea buna pe acolo, dar parca nu-mi imaginam chiar asa…:(
    Sunteti foarte tari ca ati rezistat!:)
    As avea o curiozitate: cand ati ajuns in America ati avut un anume sentiment sa stiti ca sunteti atat de departe de casa?
    Ma buucur ca ati revenit, ca sunteti bine si ca impartasiti cu noi din experienta voastra. Pup din partea mea!:)

  6. Si kg in plus ? Nasol ca ati avut o experienta proasta cu mancarea, stiam ca sunt innebuniti dupa fast food, dar ma gandeam ca poate gasesti cateva locuri unde sa mananci ok.

  7. In sfarsit, le pot arata prietenilor mei din tara ca nu sunt eu nebuna cand spun ca toate legumele si fructele parca-s plastic!!
    Locuim in Chicago,facem gym de 3ori pe saptamana,minim si gatim in fiecare seara, foarte rar mancam in oras.
    Panda express are mancare bunicica,comparand cu prajelile de peste tot. Panera bread e bun si Flat top grill.
    Ma bucur ca ati ajuns sanatosi acasa, sa mananci te rog,tot ce vrei,in numele romanilor carora le e dor de mancarea de acasa!!

  8. Cum zicea Daniela, stiam ca e rea mancarea dar nici chiar asa.Groaznic de groaznic…
    Chiar ma gandeam in timp ce citeam ca de ce nu ati cautat un restaurant chinezesc, ei gatesc bine in general.Am aflat mai inspre sfarsit :))
    Trebuie acum o cura de detoxifiere :))
    Scumpa tare salata organica! Norocul meu ca imi traiesc bunicii si mananc des organic :)): de la legume, branza, oua, paste, paine pana la carne ca astfel eram arsa la buzunar :))

  9. Salut Andreea,

    M-a amuzat mult postul asta, pentru ca am avut aceeasi problema cu mancarea cat am locuit in SUA. Despre paine nu ai spus nimic…oare ti-a placut?:)) e mai degraba cozonac si un cozonac de proasta calitate pe care il poti modela in orice forma vrei tu. Pizza era de 2 feluri cu cheese sau cu pepperoni si cu mult ulei peste. :))
    In timp te mai obisnuiesti cu mancarea si pentru a evita mancarurile lor nesanatoase eu am incercat restaurante internationale si atunci totul a fost mult mai simplu si delicios 🙂 Am descoperit mancarea mexicana(nu ma refer doar la tacos,quesadilla si altele in genul desi imi plac mult si astea) si a fost perioada in care am descoperit sushi si multe altele…acuma mi-e dor de unele preparate incercate in SUA.:) Dintre restaurantele destul de raspandite de la ei mi-a placut Olive Garden, avea specific italienesc. Oricum mai astept impresii despre vizita in SUA.

  10. Hmm…Nu au intr-adevar cea mai buna mancare din lume dar sunt locuri cu mancare foarte ok….iar fructele de mare si in general preparatele din peste in zona aia sunt bestiale…..si proaspete si yummy:)….am asteptat sa vad daca zici ceva de peste…dar sa inteleg ca nu sunteti fani fructe de mare, ca alea e mai greu sa fie nashpa mai ales acolo…
    Oricum superba experienta voastra…abia astept si alte detalii si de la tine si de la Cabral
    Te pup

  11. lol, exponenta perfecta a “romanismului”, d-aia Ro nu o sa ajunga nicaieri, niciodata, din cauza mentalitatii

  12. Draga mea Andreea, in privinta fast foodului ai dreptate,se gaseste peste tot si e foarte ieftin. Dar mi se pare ca ai exagerat cand ai spus ca, mancarea este fada si fara gust. Apropo se gaseste sarmale, ciorba si in America, nu asta este problema.Despre micul dejun pot sa spun ca este foarte bogat si variat si omleta din oua proaspete, asta depinde de hotelul in care esti cazat:))

  13. Hmm…
    Asa e cand doar vizitezi, n-apuci sa intelegi cum sta treaba cu mancarea…Sunt un milion de chestii naspa, da si un milion de chestii super…Salata n-are gust pt ca ei ti-o dau simpla si tu pui sosuri de care vrei, dar daca nu-ti plac sosurile standard, poti cere fara probleme sa-ti aduca doar putin ulei si otet…(salatele par sa nu aiba deloc gust pentru ca ti le aduc foarte reci, ca sa nu strambe lumea din nas daca vede vreo frunza ofilita:))
    Acum vorbim de restaurante, nu fastfoods…Mancarea asiatica e foarte buna, mancarea mexicana e foarte buna, steak-house-urile sunt excelente…dar bineninteles, preturile pe masura…E gresit sa compari o masa de 10 dolari(care nu e cina, sa fim seriosi, mai degraba un pranz) cu sarmale sa zicem(care, daca ar fi pe meniu aici, ar fi considerate cina). Cel putin in Texas ai de unde alege…poti cauta in Romania cat vrei un steak facut perfect, nu se compara cu ce fac astia aici.Dupa cum am zis, mancarea mexicana e foarte buna, chicken fajitas-mai fresh de atat nu se poate:grilled chicken,si apoi iti adaugi:rosii, cascaval, ceapa, orez, guacamole..nimic prajit…Unele restaurante italiene sunt foarte bune…si ei sunt foarte deschisi:daca vrei extra sos, iti aduc, daca vrei extra cheese, iti aduc…
    Dupa cate am inteles ai mers mai mult la fastfoods..ca si Panda Express e tot un fast food, asiatic ce-i drept.
    Data viitoare incearca restaurante care se respecta!!!Au mancare foarte buna si o servire ireprosabila, de cele mai multe ori.(dar sa te astepti ca pretul sa fie un pic mai mare:10-25 de dolari)
    p.s:Si de ce sa nu recunoastem, sarmalele noastre sunt mai pline de ulei decat multe mancaruri americane.:))

  14. Am uitat sa spun ca tare m-a amuzat titlul. Aici “coca” se spune la cocaina, la coca-cola se spune “soda”…:))

  15. Daca mai plecati prin Lumea Noua sau mai la nord de ea cautati restaurante all you can eat mediteraneene sau chinezesti. Macar in $12-$17 puteti manca cat doriti si aveti posibilitatea de alegere. Incercati friptura done nu well done (deci mai putin facuta decat complet facuta) in general folosesc o carne mai proasta calitativ sau aproape de termenul de expirare pentru well done (o dau cu maclavaisuri si o tin mai mult pe gratar). Pentru dimineata incercati aceleasi restaurante all you can eat pentru ca macar acolo poti vedea ca-ti tranteste oul in tigaie sau ingredientele pe care le baga:cascaval, ardei, ciuperci, etc(la genul asta de restaurante omleta se face in fata ta). Altfel dupa cum bine ai spus este un praf care se amesteca cu diverse si se foloseste pentru omleta.
    Si inca ceva: cand mai plecati la drumuri de-aste mai bagati o intrebare genul: cum va simtiti voi romani in LA sau Montreal sau Sydney….cum va descurcati cu gusturile de acasa? Unde mancati in weekend? Poate mai primiti oarece tipsuri de drum.

  16. Cred ca mancare mai buna decat in Romania nu prea gasesti cu usurinta…Ar trebui sa ne mandrim cu gospodinele noastre,ca altfel,am manca si noi numai mancare fast-food 🙂 Andreea sa pui poze sa ne descretim privirea 😀

  17. ok….
    pot sa zic un singur lucru….incearca restaurante sirbesti in north america si cele romanesti.
    apoi salatele, trebuie sa ti le prepari singur….nici sare nu au in ele :))
    la hoteluri….pai daca te duci la 3 stele sau moteluri da ai foarte mari sanse sa maninci ce ai deacris.
    cumparaturile pentru casa se fac de la ferme…altfel risti sau cumperi organice!!!!!

    polonezii au si ei sarmale in restaurante si chiar si turcii….ami pare rau dar nu pot fi de acord.
    dar cele mai bune sarmale sint cele facute in casa cu paine la cuptor!!!

  18. restaurante tailandeze, chinezesti, mexicane, peruane, si de toate natiile, korean barbeque si astea imi vin in minte imediat…. fara fantezii gourmet si alea alea…. trebuia sa intrati, si v-ar fi placut.
    Pestele si crevetii sunt la orinea zilei gatite intr-un milion d efeluri cele mai multe la gratar. Nu mai vorbesc de restaurantele japoneze ca aici e patria sushiului si stiu ca e peste crud dar sunt si optiuni cu peste gatit… sau optiuni cu feluri de mancare care nu sunt sushi.
    Data viitoare intrebati ca veti primi cel putin un milion de sugestii. Si stau in zona LA , nu mai am fantezii cu sarmale de ani de zile….din cauza faptului ca mananc mancare in fiecare zi altfel si cu alte condimente si fara sa jignesc dar ciorbele noastre daca nu sunt de gaina de tara tot aia ….

  19. M-am lovit și eu de acel mic dejun, și m-am lovit tare, având în vedere ca m-a surprins, și nici nu prea suport combinația patiserie+cafea. Am reușit sa ma scol flamand de la masa. A doua zi am îngroșat obrazu și mi-am pus în cana tot laptele care îl aveau (aparent destinat sa iți pui un pic din el peste cafea).

    Apoi am stat la un hotel mai ‘biznis’ (adică majoritatea clienților erau în interes de afaceri și nu erau din US). Acolo aveau ceva gen ‘english breakfast’, însă cu acea ocazie am aflat și de unde vine omleta aia de care zici: au niște cutii (tetra pack) în care se găsește o zeama galbena. E, aia e omleta!

    Bonus: uleiul în care se face omleta este la spray, ceva similar la aspect cu o soluție de spălat geamuri.

  20. buna Andreea!am citit acum cateva zile postul tau,dar nu am comentat nimic….aseara am vazut la tv ,la o emisiune despre gatit,o persoana publica de la noi,ca vedeta nu este,care a gatit numai meniu ”american” si foarte incantata de mancare de acolo,si tot parcursul gatirii,numai despre asta a vorbit,ca de cadn mereg pe acolo nici nu mai prefera mancare romanesca.apoi mi-a fugit gandul la ce ai povestit tu aici….te pup

  21. Gusturile nu se discuta! 🙂 Daca astepti ptr. $10 sa mananci gustos atunci cred ca trebuia sa incerci “food-trucks” :).
    Nu stiu altii cum sunt dar cand plec in alta tara, ma documentez putin. Sunt convins ca si voi ati facut asta ptr. hotel, avion, masina dar ati uitat de “unde mancam”.
    Daca sarmalele, salata cu rosii si branza si supa de pui e cea mai gustoasa mancare inseamna ca paleta ta gastonomica e putin mai redusa decat la majoritatea. Nimic rau in asta, cum spuneam gusturile nu se discuta. Data viitoare pe coasta de west o sa fie o experienta mai reusita.
    Ahh si ca incheiere imi aduc aminte de experienta lui Anthony Bourdain in Romania unde mancare e gustoasa(apropo Anthony Bourdain stie unde se mananca bine in LA-watch him).

  22. Cand mai ajungi prin LA poti merge la Dunarea sa te indopi de sarmale, ciorba de burta ……. Continental breakfast pe care il descrii il intalnesti pe la moteluri si la hotelurile ieftine. Ce restaurant in Beverly Hills are salata la 37 $ ?

  23. Oh yeah !Dunarea :)) . Ala e cel mai mare restaurant din California. “Renumita” manacare romaneasca recuoscuta international. Sunt ionic desigur. Mai stiu unul in Hollywood Sabina’s European. Exact acolo mananci exact ca in Romania.
    Apropo ce mancare e specific romaneasca? Ceva ce e al noastru, romanesc.
    Nu am auzit $37 ptr o salata nici macar la Spago.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published. Required fields are marked *