Pofta buna la… sparanghel

De cand cu prima editia Masterchef in Romania lumea din jurul meu pare mai interesata decat inainte de tot ceea ce inseamna bucatarie si mancare buna, mai atenta la detalii si chiar interesata de asezarea portiei de mancare pe farfurie.

Grija pentru condimente a crescut, timpul de fierbere, prajire sau coacere e respectat mai strict decat inainte, iar talentul manifestat in bucatarie a devenit o virtute clara.

Tot in urma emisiunii cu pricina lumea a inceput sa vorbeasca mai des si despre sparanghel. O leguma care poate creste in 3 sortimente: de culoare alba, rosie si cel mai adesea verde.

Sparanghelul se cultiva in Europa Centrala si de Vest, in principal pentru proprietatile lui vindecatoare si nutritive, dar si pentru gustul savuros, asemanator cu cel al conopidei.

Sparanghelul contine vitamina B, K, A si C, acid folic, fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine si e folosit cu succes in cazul asteniilor, depresiilor, anemiei. Protejeaza impotriva bolilor de inima, este un diuretic natural si are proprietati anti-imbatranire.

Si are numai 25 kcal/ 100 grame.

Cu alte cuvinte, sparanghelul e o leguma tare buna. Din toate punctele de vedere. Iar 150 grame reprezinta portia ideala de gust si sanatate.

E adevarat ca 450 grame de sparanghel (25 de bucati) costa 22 lei la supermarket, deci pretul nu e tocmai mic. Dar tot ce-i bun se plateste!

Aseara am pregatit si eu sparanghel, dupa ce l-am sunat pe nasul Fodorica sa ma invete cum sa-l prepar.

Asadar, reteta e urmatoarea:

Se taie coditele, astfel incat sa se indeparteze partea lemnoasa a tulpinii. Apoi se pun la fiert in apa clocotica cu putina sare.

Se lasa la fiert fix 2 minute si jumatate, dupa care se strecoara si se pun intr-un bol cu gheata si apa rece timp de aproximativ 5-10 minute.

In timpul acesta sparanghelul continua sa se coaca pe interior, insa nu atat de mult incat sa-si piarda proprietatile si culoarea verde, ceea ce ar inseamna ca a fost gatit in exces.

Apoi, tulpinile de sparanghel se scot din apa rece si se pun intr-o tigaie cu putin unt topit. Se lasa timp de aproximativ 2 minute la rumenit in unt, amestecandu-le continuu si intorcandu-le de pe o parte pe alta.

Se scot din tigaie, se adauga putina sare si eventual alte condimente, dupa gust. Gata, acum puteti sa serviti garnitura perfecta!

Pofta buna!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
13 comentarii despre "Pofta buna la… sparanghel"
  1. Am sa ii spun si eu mamei mele sa imi prepare.In primul rand pentru ca arata delicios si mi-ai facut pofta,si in al doilea rand pentru ca eu am anemie.

  2. In Spania se fac si omlete cu sparanghel…
    se prajesc un pic, si dupa aia adaugi ouale batute

  3. Haha, credeam ca numai asupra mea a avut efect Masterchef :))
    Sparanghel nu am mancat niciodata, dar multumesc pentru informatiile de gatire ale acestuia, am sa incerc si eu!

  4. Si mie imi place sparanghelul, e delicios.

    Offtopic: te rog spune-mi si mie cum se face tratamentul pentru unghii si cuticule de care vorbeste Cabral, suna bine :-).

  5. Foarte bun si sanatos sparanghelul! Mie imi place ca atare, uneori il folosesc si drept garnitura, dar de cele mai multe ori e preparat de baza! 🙂

  6. Incearca atunci cand tragi sparanghelul in unt la tigaie sa adaugi si 1-2 catei de usturoi tocati marunt…deliciu…;)

  7. Buna! Delicioasa reteta…unde se poate gasi sparanghelul in stare proaspata?In ce supermarket-uri din Bucuresti???Mercic.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.