Penne carbonara

Am tot vorbit aici despre fel de fel de mancaruri, am testat impreuna cu voi retete – mai vechi sau mai noi – am primit sfaturi si v-am impartasit mici secrete culinare.

Totusi, nici macar eu n-am stiut ca pana acum n-am publicat reteta pentru paste carbonara, specialitatea casei.

Si asta pentru ca la rugamintea voastra am trimis de multe ori reteta asta pe e-mail. Asa am ramas cu impresia ca e publicata si pe blog.

Asadar, s-a decis ce mancam azi!

Ingrediente: penne, ciuperci, bacon, smantana pentru gatit, galbenus de ou, ulei, sare, patrunjel, parmezan.

Fierbeti la foc mediu pennele – sau felul vostru preferat de paste – in apa cu sare si un strop de ulei, pentru a nu se lipi.

Sfatul meu este sa preparati pastele “al dente” si sa nu le fierbeti in exces. În felul asta, pastele devin o masă mai ușoară, fiindcă nu eliberează tot amidonul si nici nu se inmoaie prea tare, capatand consistenta unui terci la amestecul cu sosul.

Pentru efectul “al dente” scadeti timpul de fierbere inscris pe ambalaj cu aproximativ 15-20%.

Separat, rumeniti intr-o tigaie mai adanca ciupercile taiate marunt si baconul taiat fasii. Folositi un strop de ulei de floarea soarelui sau un cubulet de unt. Nu le lasati sa se prajeasca prea tare, 2 minute sunt suficiente.

Apoi adaugati deasupra smantana pentru gatit, cate un galbenus de ou pentru fiecare portie de paste, patrunjel tocat si sare, dupa gust. Amestecati bine si puneti pastele gata fierte deasupra sosului.

Lasati-le pe foc circa 1 minut, amestecand bine toata compozitia si apoi serviti cu parmezan ras deasupra.

Pofta buna!

P.S.: Nu inlocuiti smantana pentru gatit cu smantana obisnuita. Consistenta sosului va fi total inestetica, iar gustul va fi departe de cel al retetei originale.

 

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
40 comentarii despre "Penne carbonara"
  1. Buna care e diferenta dintre smantana obisnuita si cea pentru gatit? Nu am incercat niciodata “smantana pentru gatit” (chiar asa scrie pe ea?)

    1. Da, scrie pe ea. O gasesti la supermarket langa frisca si lapte pentru cafea. E UHT, deci nu e musai sa fie in frigider. E disponibila in 2 variante: normala (32% grasime, ambalaj rosu) si light (ambalaj verde).

    2. da, este mai subtire decat cea obisnuita si lichida (normal), o gasesti in toate hypermarketurile si nu numai langa smantana pentru frisca. (la dorna, meggle, zuzu etc)

  2. Si eu ador pastele carbonara, m-am obisnuit sa imi fac aproape in fiecare saptamana desi la capitolul gatit stau destul de prost. Cu penne nu am incercat, doar cu spaghette. O sa incerc si asa. Oricum in pozele tale arata de mii de ori mai bine decat ceea ce imi iese mie. O sa ma mai straduiesc ! Multumim de reteta ! :*

    1. Smantana chiar face diferenta ! Am luat azi samnatana pentru gatit si am facut paste, deci nici nu se comporta ! Daca nu ziceai de existenta acesteia habar nu aveam si continuam sa ma intreb de ce nu ies cum trebuie. 🙂

  3. Andreea, carbonara e si specialitatea mea. Incearca s apui cubulete d epipet de pui, tot asa intr-o tigaie cu un cubulet d eunt pana se rumenesc..mie nu imi place cu bacon sau kaize..incearca o data si asa..sa vezi cum iese

  4. Numai ce am ajuns de la facultate si ma gandeam ce as putea sa mananc astazi…deschizand laptopul si intrand pe blogul tau, am gasit solutia. Mersi Deea!!si felicitari pemtru Divas Rally!!!:*

    1. Se fac atat de repede. Numai sa dai o fuga pana la magazin.
      Pofta buna!
      A fost atat de frumos la Divas’ Rally, multumesc mult! 🙂

  5. Hey, merci de reteta. Chiar o sa o incerc si eu…ca tot nu mai aveam idei despre ce sa mai gatesc. Pupici

  6. Si eu am avut impresia ca ai postat pe blog :). Am uitat… Dar nu le-am uitat gustul. Le-am gatit de cateva ori si mi-au iesit super bune! Multumim! Chiar in week-end vreau sa incerc reteta ta de carne de vita, numai ca eu am vitel adus de o colega de la parintii ei din provincie si se face foarte repede, nu 5 ore cat aveai tu. Trebuie sa-ti caut reteta. Multumim! Te pup

  7. mda… Ceea ce ai gatit tu e carbonara in stil american. de fapt nici aia nu e… e un fel de pasta alla Andreea pentru ca in carbonara americana nu se pun ciuperci si nici patrunjel. Adica n-are nici in clin nici in maneca cu adevarata carbonara care e muuuuuult mai simpla decat chestia pe care ai gatit-o tu. Se pun doar oua (si nu doar galbenusul, ci si albusul), parmezan si bacon. se condimenteaza cu piper si gata.

    1. Cate bordeie, atatea obiceie. Ingredientele se mai schimba in functie de preferinte, reteta poate fi o adaptate personala, dar pastele mele sunt aproape de gustul celor din trattoriile italienesti. Singura diferenta e ca-s mai bune, sau cel putin asa spun toti prietenii care au mancat. 🙂

    2. data viitoare cand mai inventezi retete cheama-le cu un alt nume, nu folosi nume italiene daca reteta nu e cea originala, macar tu ca esti la doi pasi de italia

  8. Yumiii par delicioase! Am facut si eu de cateva ori, dar reteta mea e un pic diferita si trebuie sa recunosc ca ale tale arata mai bine 🙂 Ciupercile sunt din borcan?

    1. Mersi frumos!
      De data asta sunt din conserva, dar in general le prefer pe cele proaspete. Sunt mai gustoase.

    2. Am facut astazi pastele, au iesit perfect! Asteptam cat mai des retete din astea gustoase si usor de facut 🙂

  9. am sa incerc chiar maine… doar ca tu spui ca ai pus bacon, insa in poze pare jambon… in fine, iin Spania, ceea ce vad eu la tine in poze, e jambon,,, baconul are un pic de grasime…nu??

    1. Da, avea si putina grasime, dar eu am dat-o deoparte, fiindca nu-mi place. Dar reteta originala e cu bacon cu putina grasime. Acum mai adaptam putin, dupa gusturi.

  10. Buna Andreea,
    Ma bucur ca ti-am descoperit blogul. Imi place mult aceasta reteta si o fac si eu regulat pentru familie. Simpla si delicioasa!
    O sa-ti urmaresc blogul regulat!
    Te pup!

  11. Aproape identic le fac si eu cu doua mici exceptii : eu dupa ce calesc ciupercile si baconul le sting cu putin vin alb sec si reteta mea este fara patrunjel, dar cu prima ocazie o sa le incerc si cu patrunjel mai ales ca ador patrunjelul. Daca te tenteaza poti sa incerci si tu sa le stingi cu vin alb… le da o aroma buna.

    1. O sa incerc data viitoare cu vin. Suna foarte bine.
      Patrunjelul e optional. Eu il ador, asa ca pun, dar in cantitate mica.

  12. Am incercat si eu reteta ta azi. Pastele mi-au iesit delicioase, singurele diferente fiind ca am folosit costita afumata de la bunicu’ de la Sibiu si am mai adaugat si un amestec de condimente pentru paste care are cam orice in el.

    1. ah, si am pus si un catel de usturoi cand am rumenit ciupercile/costita. chiar a intrat la fix.

  13. Ce reteta buna si utila, chiar a functionat! Paste cu sosuri de rosii stiu si eu sa fac dar carbonara m-au intimidat mereu (din cauza sosului alb… dificil.. acum stiu :D). Poti posta ceva si pentru creveti? Si cu detalii pentru novici cum se gatesc crevetii (am incercat si fierti, si la cuptor, si in tigaie… si mereu ies prea tari chiar daca sunt proaspeti).

    1. Ma bucur ca ti-a placut si a functionat.
      Nu stiu sa prepar creveti si asta pentru ca nu ma dau in vant nici dupa fructe de mare si nici dupa peste. Dar daca ma documentez si ies bine, va anunt…

  14. Am facut aseara si mi-au iesit foarte bune…cred ca ar fi trebuit sa pun mai multa smantana…data viitoare o sa-mi iasa mai bune mai ales ca o sa adaug si putin usturoi asa cum am citit in comentarii. Daca mai ai si alte retete de paste te rog mult sa le pui si pe blog…eu sunt mare fan paste si ii plac si baietelului meu in toate felurile in care i le-am gatit pana acum….dar nu strica niciodata sa mai diversific. Multumesc frumos si sa ai o zi buna!!

  15. haha, fac si eu asta seara! abia astept..numai la ele ma gandesc de azi de la pranz de cand m-am decis sa gatesc asta in seara aceasta!:D
    te pup si multumim de reteta, sper sa-mi iasa!:)

  16. reteta originala este italieneasca si nu prevede smantana!never!iar ca tip de paste se folosesc spaghetele. intr-adevar, cate bordeie, atatea obiceiuri si interpretari personale. dar daca exista o reteta ”originala” exista si un de ce anume.

  17. Pe bune!Ciuperci la carbonara?Pffff…cum a spus si Olive,fara smantanaaa….fara ciuperci,nu exista asa ceva!Totul se regleaza din glbenusul de ou si parmezan,fara smantana!

    1. Dar sunt asa de bune in varianta aceasta incat nu mai conteaza reteta originala. In casa noastra, desigur.

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published. Required fields are marked *